Ενέργεια

Reuters: Η Shell εξετάζει την πώληση των διυλιστηρίων στη Σιγκαπούρη - Ο ρόλος της Goldman Sachs

Reuters: Η Shell εξετάζει την πώληση των διυλιστηρίων στη Σιγκαπούρη - Ο ρόλος της Goldman Sachs
Οι περικοπές δαπανών τα επόμενα δύο χρόνια, η ενίσχυση της κερδοφορίας, και η επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών ρύπων έως το 2050, οι αιτίες της πώλησης
Η Shell εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης των εργοστασίων διύλισης και πετροχημικών της στη Σιγκαπούρη ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής αναθεώρησης και έχει προσλάβει την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs για να διερευνήσει μια πιθανή συμφωνία, ανέφεραν πολλές πηγές κατ' αποκλειστικότητα στο Reuters. 

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της μεγάλης ενεργειακής εταιρείας, Wael Sawan, στοχεύει σε περικοπές δαπανών τα επόμενα δύο χρόνια για να ενισχύσει την κερδοφορία, ενώ παραμένει δεσμευμένος στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών ρύπων έως το 2050.

Αυτές οι προσπάθειες περιλαμβάνουν την επανεξέταση των ενεργειακών και χημικών περιουσιακών στοιχείων στα νησιά Bukom και Jurong της Σιγκαπούρης, που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο, καθώς ο όμιλος επιδιώκει να επαναχρησιμοποιήσει τα ενεργειακά και χημικά του πάρκα παγκοσμίως για να προσφέρει περισσότερες λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα στους πελάτες.

«Η στρατηγική μας αναθεώρηση βρίσκεται σε εξέλιξη και διερευνούμε διάφορες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της αποεπένδυσης», δήλωσε εκπρόσωπος της Shell στο Reuters.
Η θέση της Σιγκαπούρης ως περιφερειακού κόμβου εμπορίου και μάρκετινγκ παραμένει σημαντική, πρόσθεσε.

Ποια έργα είναι στο στόχαστρο

Οι εταιρείες που εξετάζουν τα περιουσιακά στοιχεία της Shell στη Σιγκαπούρη περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ασίας, την κινεζική Sinopec, καθώς και τις παγκόσμιες εμπορικές εταιρείες Vitol και Trafigura, ανέφεραν οι πηγές.

Για τις εμπορικές εταιρείες, η τοποθεσία θεωρείται πιθανός κόμβος αποθήκευσης και διανομής πετρελαίου, ανέφεραν ορισμένες από τις πηγές.
Οι Goldman Sachs, Sinopec, Trafigura και Vitol αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Το διυλιστήριο Bukom, το μοναδικό εξ ολοκλήρου ιδιόκτητο κέντρο διύλισης και πετροχημικών της Shell στην Ασία, μπορεί να επεξεργάζεται 237.000 βαρέλια αργού την ημέρα (bpd). Χτίστηκε το 1961 και ήταν το πρώτο διυλιστήριο της Σιγκαπούρης.

Το συγκρότημα στεγάζει επίσης μια πυρόλυση αιθυλενίου 1 εκατομμυρίου τόνων ετησίως (tpy) και μια μονάδα εξόρυξης βουταδιενίου 155.000 tpy, ενσωματωμένα με ένα εργοστάσιο μονοαιθυλενογλυκόλης (MEG) στο εργοστάσιο πετροχημικών της Shell στο νησί Jurong, ενώ τον Μάρτιο, η Shell αποφάσισε να μην προχωρήσει σε δύο έργα που μελετούσε για την παραγωγή βιοκαυσίμων και βασικών ελαίων στη Σιγκαπούρη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης