Ενέργεια

Τι προβλέπει νομοθεσία στην Κύπρο για τους σταθμούς φόρτισης σε κτήρια με περισσότερες από 20 θέσεις στάθμευσης

Τι προβλέπει νομοθεσία στην Κύπρο για τους σταθμούς φόρτισης σε κτήρια με περισσότερες από 20 θέσεις στάθμευσης
Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2025

Τουλάχιστον ένα σημείο επαναφόρτισης ηλεκτρικού οχήματος πρέπει να εγκατασταθεί σε κτήρια, πλην κατοικιών, τα οποία διαθέτουν περισσότερες από 20 θέσεις στάθμευσης, στην Κύπρο, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο». Επί παραδείγματι, σε δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, επιχειρήσεις, υπεραγορές, γραφεία

Πρόκειται για πρόνοια της νομοθεσίας, η οποία τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2025. Η Υπηρεσία Ενέργειας, όπως ανέφερε στον «Φ» ο διευθυντής της Χαράλαμπος Ρούσος, επιθυμεί να υπενθυμίσει στους εμπλεκόμενους επαγγελματίες, όπως επίσης και στους διαχειριστές τέτοιων κτηρίων, να προχωρήσουν με τις απαιτούμενες διευθετήσεις ώστε να συμβαδίσουν με την προθεσμία.

Όπως αναφέρθηκε, το κόστος κατασκευής του σημείου επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, βαραίνει τον ιδιοκτήτη / διαχειριστή του κτηρίου. Επιπλέον, βάσει και της νομοθεσίας, εναπόκειται στη διακριτική του ευχέρεια αν θα αξιοποιήσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) ή αν θα συνδεθεί με το δίκτυο της ΑΗΚ. «Μπορεί, εφόσον υπάρχει η τεχνική δυνατότητα, να συνδυαστεί με ΑΠΕ και η ενέργεια να παράγεται στο κτήριο», είπε ο κ. Ρουσός.

Ως προς τις προδιαγραφές των σημείων επαναφόρτισης, ανέφερε ότι είναι αυτές που έχει ορίσει το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών για τα δημόσια σημεία φόρτισης. Η εν λόγω νομοθεσία, είπε, η οποία προέκυψε κατόπιν ευρωπαϊκής οδηγίας, περά από τους ιδιοκτήτες /διαχειριστές, απασχολεί και επαγγελματίες όπως πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες. Υπογράμμισε, τέλος, ότι η συγκεκριμένη πολιτική στοχεύει στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης, κάτι που θα επιτευχθεί και από άλλες ενέργειες, όπως το πλάνο του υπουργείου Μεταφορών για το οποίο υπάρχει και σχέδιο χορηγιών, να αυξηθούν τα δημόσια σημεία φόρτισης.

Πηγή: Φιλελεύθερος
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης