Ενέργεια

Καναδάς: Ανεβάζει την παραγωγή πετρελαίου - Αναλυτές προβλέπουν άνοδο 8% ως το 2025

Καναδάς: Ανεβάζει την παραγωγή πετρελαίου - Αναλυτές προβλέπουν άνοδο 8% ως το 2025
Η αύξηση κατά 375.000 bpd σε δύο χρόνια θα ήταν μεγαλύτερη από ό,τι ο Καναδάς, ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, κατάφερε τα τελευταία πέντε χρόνια
Η μακρά περίοδος συντήρησης και οι πυρκαγιές στις αρχές του καλοκαιριού έπληξαν την καναδική παραγωγή αργού το δεύτερο τρίμηνο, αλλά οι εταιρείες πετρελαίου ενισχύουν την ανάπτυξη τα επόμενα δύο χρόνια και θα προσθέσουν σχεδόν 8% στη συνολική παραγωγή του Καναδά, εκτιμούν αναλυτές σύμφωνα με το Reuters.

Η αύξηση κατά περίπου 375.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) σε 2 χρόνια θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι ο Καναδάς, ο 4ος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, κατάφερε συνολικά τα τελευταία 5 χρόνια, ακόμη και αφού υποσχέθηκε στους Ευρωπαίους συμμάχους ότι θα ενίσχυε την παραγωγή αργού μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022.

Τα στοιχεία και οι κινήσεις για ανάπτυξη με χαμηλό κόστος

Στοιχεία της Καναδικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, δείχνουν πως η καναδική παραγωγή πετρελαίου ήταν κατά μέσο όρο 4,86 ​​εκατομμύρια bpd το 2022, από 4,61 εκατομμύρια bpd το 2018.

Μεγάλο μέρος της ανάπτυξης θα προέλθει από παραγωγούς πετρελαίου άμμου όπως η Cenovus Energy και η Canadian Natural Resources Ltd  που τροποποιούν τις εργασίες για την ενίσχυση της αποδοτικότητας.

Οι εταιρείες προχωρούν επίσης στα λεγόμενα "step-out" ή "tie-back" θερμικά έργα πετρελαίου άμμου, όπου αντί να χτίσουν μια εντελώς νέα εγκατάσταση για κοιτάσματα ατμού πίσσας, συνδέουν νέες περιοχές με υπάρχουσες μονάδες για να επιταχύνουν την ανάπτυξη και χαμηλότερο κόστος.

Η κίνηση για την ενίσχυση της παραγωγής - ενώ συνεχίζεται η διοχέτευση δωρεάν μετρητών στους μετόχους - δείχνει ότι οι παραγωγοί είναι σίγουροι ότι οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές, είπαν οι αναλυτές.
1.PNG
«Οι εταιρείες μπορούν επιτέλους να πουν ότι τα πράγματα έχουν ανακάμψει αρκετά στον κλάδο, ώστε να μπορούμε να διατηρήσουμε τις αποδόσεις στους μετόχους και να βάλουμε κάποια χρήματα στην ανάπτυξη της παραγωγής», δήλωσε ο αναλυτής της RBN Energy Martin King.

Το πετρέλαιο αναφοράς της Βόρειας Αμερικής ήταν κατά μέσο όρο 75,64 δολάρια το βαρέλι από έτος μέχρι σήμερα, υποχωρώντας από τα υψηλά του 2022, αλλά πάνω από τον μέσο όρο πέντε ετών των 65,89 δολαρίων το βαρέλι.

Η αύξηση της παραγωγής θα ήταν σε αντίθεση με την προσπάθεια της καναδικής κυβέρνησης να επιτύχει τον στόχο της για μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 40-45% έως το 2030, δεδομένου ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι ο τομέας με τις υψηλότερες εκπομπές στη χώρα.

Η RBN αναμένει ότι η συνολική καναδική παραγωγή αργού θα αυξηθεί κατά 175.000 bpd φέτος και άλλες 200.000 bpd το 2024, ενώ ο αναλυτής της S&P Global Commodity Insights Kevin Birn είπε ότι μόνο η ετήσια παραγωγή πετρελαίου άμμου θα αυξηθεί περίπου 350.000 bpd έως το 2025.

Τα δύο τρίτα του αργού πετρελαίου του Καναδά προέρχονται από πετρέλαιο πισσώδους άμμου στη βόρεια Αλμπέρτα.

Steps-out ή tie-backs

Μετά από ένα αδύναμο δεύτερο τρίμηνο, η Cenovus υποβάθμισε την πρόβλεψη παραγωγής για ολόκληρο το έτος λόγω των πυρκαγιών, ενώ η Suncor Energy, η CNRL και η MEG Energy προειδοποίησαν ότι η παραγωγή θα έρθει στο χαμηλότερο τέλος της καθοδήγησής τους για το 2022 μετά από μεγάλες ανατροπές συντήρησης.

Η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους και οι εταιρείες σημειώνουν πρόοδο σε έργα που δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν.

Η Cenovus κατασκευάζει έναν αγωγό μήκους 17 χιλιομέτρων που συνδέει την τοποθεσία της Narrows Lake με την εγκατάσταση επεξεργασίας της λίμνης Christina που θα προσθέσει 30.000 bpd το 2025, ενώ η CNRL σχεδιάζει να αναπτύξει το έργο Pike, που αγοράστηκε από την BP το 2022, βγαίνοντας από τις εγκαταστάσεις Jackfish και Kirby.

"Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία και αρκετά καινοτόμο.... αντί να χτίσουμε μια κεντρική μονάδα επεξεργασίας μέχρι το σημείο στο εργοτάξιο, καταφέραμε να τη συνδέσουμε ξανά με το υπάρχον εργοστάσιό μας", είπε ο Norrie Ramsay, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Cenovus. κλήσεις κερδών αυτόν τον μήνα.

Οι νέοι όγκοι θα συμπέσουν με την προγραμματισμένη έναρξη του έργου επέκτασης του αγωγού Trans Mountain 600.000 bpd το πρώτο τρίμηνο του 2024, ωστόσο, οι καθυστερήσεις στο TMX θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμφόρηση των αγωγών και να αναγκάσουν τους παραγωγούς να μεταφέρουν αργό σιδηροδρομικώς, προσθέτοντας έξοδα.

«Θα πρέπει να γίνει μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους διαφορετικά θα πρέπει να έχουμε περισσότερους σιδηροδρόμους», δήλωσε ο αναλυτής της Eight Capital, Phil Skolnick.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης