Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Montel: Τα μακροπρόθεσμα PPA δεν είναι βιώσιμα, λέει η βιομηχανία έντασης ενέργειας στο Ην. Βασίλειο

Montel: Τα μακροπρόθεσμα PPA δεν είναι βιώσιμα, λέει η βιομηχανία έντασης ενέργειας στο Ην. Βασίλειο
Θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν έως και το 20% του συνολικού κόστους

Η βιομηχανία έντασης ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ιδιαίτερα οι χαλυβουργίες, απορρίπτουν τις συμφωνίες αγοράς ενέργειας (PPAs) καθώς το αυξανόμενο κόστος διαβρώνει την ανταγωνιστικότητά τους και οι ανησυχίες αποτρέπουν το κλείδωμα των μακροπρόθεσμων αξιών, σύμφωνα με το Montel.

«Βασικά, εάν ένα PPA είναι για 15 χρόνια, παίρνετε πολύ μεγάλο ρίσκο εάν η αγορά πέσει κάτω από τις τιμές που έχετε κλειδώσει, γίνεστε μη ανταγωνιστικοί», είπε μια πηγή της χαλυβουργίας, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες έντασης ενέργειας ήταν ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας, που θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν έως και το 20% του συνολικού κόστους.

Για τις μικρότερες επιχειρήσεις, τέτοιο κόστος θα αποτελούσε μόλις το 2% του συνόλου.

Επιπλέον, τα ζητήματα που σχετίζονται με την πιστοληπτική ικανότητα ορισμένων παραγωγών χάλυβα κατέστησαν τη διαπραγμάτευση των PPA πιο περίπλοκη και δαπανηρή, είπε η πηγή.

Υψηλοί λογαριασμοί ενέργειας

Η απροθυμία εκ μέρους των βρετανικών χαλυβουργιών να συνάψουν συμβάσεις προέκυψε από το γεγονός ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πολύ υψηλότερες από πολλές αντίστοιχες εταιρείες της ΕΕ, διαβρώνοντας περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της χώρας, ανέφερε άλλη πηγή του κλάδου.

Η εξάρτηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σήμαινε ότι οι μέσες τιμές ενέργειας θα μπορούσαν να είναι έως και 44% υψηλότερες από ορισμένες χώρες της ΕΕ που χρησιμοποιούσαν περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με στοιχεία της βιομηχανίας.

Με τις τιμές χονδρικής ενέργειας να πέφτουν τώρα από τα επίπεδα ρεκόρ που παρατηρήθηκαν στο αποκορύφωμα της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης, ήταν όλο και πιο λογικό να αγοράζουμε ενέργεια πιο κοντά στις τιμές της αγοράς, είπε η δεύτερη πηγή.

«Γιατί να εγκλωβιστείτε σε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία όταν ελπίζετε να προκύψει μια πιο επιδεκτική κατάσταση;» είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να παράσχει περαιτέρω υποστήριξη για τη βιομηχανία έντασης ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σχέδιο υποστήριξης

Ένα σχέδιο κυβερνητικής υποστήριξης για την ανάληψη συμβάσεων απευθείας μεταξύ έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργοβόρων χρηστών θα μπορούσε να προσφέρει έναν τρόπο να αυξηθεί η υποστήριξη σε αυτές τις στρατηγικές βιομηχανίες και να τονώσει την πράσινη ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο Paul Verrill, διευθυντής της EnAppSys της Montel.

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας (Rema), η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εξετάζει τη δημιουργία ενός συστήματος, με βάση τα συμβόλαιά της για το σχέδιο διαφοράς, που θα επιτρέπει στις εταιρείες να αγοράζουν ενέργεια απευθείας από παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και όχι σε αγορές χονδρικής.

«Αυτό θα ήταν το πιο κοντινό πράγμα σε έναν ΟΛΠ που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, αλλά το Rema είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία, επομένως δεν είναι στη γωνία», είπε η πρώτη πηγή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης