Ενέργεια

Montel: Η μειωμένη ζήτηση ωθεί το CO2 κάτω από 80 ευρώ/τόνο

Montel: Η μειωμένη ζήτηση ωθεί το CO2 κάτω από 80 ευρώ/τόνο
Στόχος ήταν να περιοριστεί η ζήτηση από τις τιμές ρεκόρ ενέργειας του περασμένου έτους
Περαιτέρω μειώσεις στις εκπομπές άνθρακα από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και η συνακόλουθη μειωμένη... όρεξη για δικαιώματα της ΕΕ επιβαρύνουν τις τιμές του άνθρακα – σηματοδοτώντας πτώση κάτω από 80 ευρώ/τόνο, είπαν ειδικοί στη Montel.

Στόχος τους ήταν να περιορίσουν τη ζήτηση από τις τιμές ρεκόρ ενέργειας του περασμένου έτους που μείωσαν τις εκπομπές πολλών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, καθώς και την ισχυρή παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Η ίδια τάση θα συνεχιστεί και το τρίτο τρίμηνο, με την καταστροφή της ζήτησης να παραμένει σε ισχύ και η μειωμένη τιμή του φυσικού αερίου να οδηγεί τη μετάβαση από άνθρακα σε φυσικό αέριο», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής άνθρακα της LSEG, Yan Qin.

Προοπτικές Σεπτεμβρίου

«Οι προοπτικές για τον Σεπτέμβριο είναι πτωτικές… η αγορά θα δυσκολευτεί να απορροφήσει τους όγκους των δημοπρασιών με τη ζήτηση να παραμένει μειωμένη και [οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας] ενδέχεται να ξετυλίξουν τους αντισταθμιστικούς κινδύνους τους».

Ο Qin περίμενε ότι ο δείκτης αναφοράς EUA στις 23 Δεκεμβρίου θα πέσει κάτω από τα 80 ευρώ/τόνο και θα δοκιμάσει ακόμη και το επίπεδο υποστήριξης των 77,55 ευρώ/τόνο.
Το συμβόλαιο εθεάθη τελευταία φορά να διαπραγματεύεται περίπου 88 ευρώ/τόνο στο Ice Endex.

Στη Γερμανία, οι εκπομπές της Uniper μειώθηκαν κατά 22% σε 9,3 εκατομμύρια τόνους τον Ιανουάριο-Ιούνιο λόγω της χαμηλότερης παραγωγής σε ορισμένους από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γερμανία με καύση άνθρακα.

Στην Ιταλία, η παραγωγή της Enel μειώθηκε κατά 22% στις 10,9 TWh, ενώ στην Τσεχική Δημοκρατία, η παραγωγή ορυκτών καυσίμων του Ομίλου CEZ μειώθηκε κατά 22% στις 7,8 TWh.

Ισχυρές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Τα στατιστικά στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του έτους δείχνουν ότι η δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, συμβάλλοντας σημαντικά στο ευρωπαϊκό ενεργειακό μείγμα, δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής άνθρακα της Pact Capital, Bernadett Papp.

«Η τάση του αυξανόμενου μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε βάρος του φυσικού αερίου και του άνθρακα αναμένεται να συνεχιστεί», είπε, εν μέσω της πράσινης οικονομίας της Ευρώπης.

Ο Papp τόνισε τη μειωμένη καθαρή θετική θέση που κατέχουν οι οντότητες συμμόρφωσης –οι περισσότερες από τις οποίες είναι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας– ως άλλο ένα σημάδι «εξαφανισμένης ζήτησης» από τον κλάδο.

Είχαν καθαρή θέση long σε παράγωγα των ΗΠΑ περίπου 71.000 lots την περασμένη Παρασκευή σε σύγκριση με τα καθαρά long στοιχήματά τους λίγο πάνω από 116.000 την ίδια εβδομάδα πέρυσι.

Οικονομικό περιβάλλον

«Η ζήτηση από τους βιομηχανικούς κλάδους εξακολουθεί να δείχνει υπό πίεση από το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον», είπε, προσθέτοντας ότι πολλές εταιρείες χάλυβα, τσιμέντου και λιπασμάτων δεν περίμεναν να αυξήσουν τη δραστηριότητα πριν από το επόμενο έτος.

Οι χαμηλότερες εκπομπές ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του 2023 (μείωση 20% από έτος σε έτος) σε συνδυασμό με αβέβαιες προοπτικές ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, προκάλεσαν μια αλλαγή στις προβλέψεις παραγωγής των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας για το επόμενο έτος, δήλωσε ο Stefan Feuchtinger, επικεφαλής έρευνας και ανάλυσης αγοράς.

«Η αναμενόμενη παραγωγή των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας για το 2024 είναι πιθανότατα σημαντικά χαμηλότερη από τις προβλέψεις τους πριν από ένα χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται λιγότερη συνολική αντιστάθμιση», είπε.

Η αλληλεπίδραση μεταξύ εκπομπών και αντιστάθμισης κινδύνου θα κυριαρχεί στην αγορά μέχρι το τέλος του έτους, πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης