Ενέργεια

Montel: Περιορισμένος ο αντίκτυπος της Αυστραλίας στις τιμές φυσικού αερίου - Οι εκτιμήσεις αναλυτών

Montel: Περιορισμένος ο αντίκτυπος της Αυστραλίας στις τιμές φυσικού αερίου - Οι εκτιμήσεις αναλυτών
Το LNG έχει καλύψει περίπου το 40% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο μέχρι στιγμής φέτος και η πιθανότητα σημαντικών διαταραχών από τον τρίτο μεγαλύτερο προμηθευτή στον κόσμο έχει θέσει την ευρωπαϊκή αγορά στα άκρα

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου πιθανότατα αντέδρασαν υπερβολικά στον αυξανόμενο κίνδυνο απεργιών της Αυστραλίας που διαταράσσουν τις εξαγωγές LNG από τον τρίτο μεγαλύτερο προμηθευτή στον κόσμο, είπαν αναλυτές στο Montel.

Η εταιρεία συμβούλων εμπορευμάτων Icis βλέπει ότι οι ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης θα έχουν πληρότητα στο 96-97% έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ακόμη και σε ένα σενάριο χαμηλών εισαγωγών LNG.

«Η ευρωπαϊκή αγορά μπορεί να αντέδρασε υπερβολικά στις πιθανές απεργίες στην Αυστραλία», δήλωσε η αναλυτής της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου της Icis Paula Di Mattia Peraire.

Η Energy Aspects θεωρεί επίσης το πρόσφατο ράλι τιμών ως «υπερβολικό». Ακόμη και αν υποτεθεί ότι η απώλεια 2 εκατομμυρίων τόνων LNG τον Σεπτέμβριο - περίπου το 6% της παγκόσμιας προσφοράς - η Ευρώπη θα μπορούσε να ξαναγεμίσει τα αποθέματα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου χωρίς να χρειάζεται να τιμολογηθεί σε πολύ μεγαλύτερη παραγωγή άνθρακα, ανέφερε σε σημείωμα.

Το TTF και ένα πιθανό ράλι τιμών

Η τιμή του συμβολαίου φυσικού αερίου TTF έφτασε χθες (21/8) στα 42,90 ευρώ/MWh. Η εν λόγω άνοδος αποδίδεται φυσικά στην προγραμματισμένη απεργία των εργαζομένων της αυστραλιανής εταιρείας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου Woodside (διαβάστε ΕΔΩ).

Το LNG έχει καλύψει περίπου το 40% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο μέχρι στιγμής φέτος και η πιθανότητα σημαντικών διαταραχών από τον τρίτο μεγαλύτερο προμηθευτή στον κόσμο έχει θέσει την ευρωπαϊκή αγορά στα άκρα. Ωστόσο, ο κίνδυνος έρχεται επίσης εν μέσω πτωτικών βραχυπρόθεσμων θεμελιωδών μεγεθών, δήλωσε η Rystad Energy, η οποία αναμένει ότι τα ευρωπαϊκά αποθέματα θα είναι γεμάτα μέχρι τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης, ακόμη και αν συνεχιστούν οι απεργίες.

«Αυτό θα μπορούσε να έχει περιορισμένο αντίκτυπο στην Ευρώπη, όπου οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι γεμάτες πάνω από 91% και οι προοπτικές για ανάκαμψη της ζήτησης στον βιομηχανικό τομέα της Ευρώπης το δεύτερο εξάμηνο του έτους δεν είναι ενθαρρυντικές», δήλωσε χαρακτηριστικά η Nikoline Bromander.

Αν και η πλήρης απώλεια και των τριών περιουσιακών στοιχείων για παρατεταμένη περίοδο θα υποστήριζε ένα περαιτέρω ράλι, τα επίπεδα είναι απίθανο να επιστρέψουν στα περσινά ρεκόρ που σημειώθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο Di Mattia Peraire.

«Τα επίπεδα ρεκόρ περιφερειακών αποθεμάτων φυσικού αερίου και η ασθενής ζήτηση έχουν επιβαρύνει τις εισαγωγές LNG τους τελευταίους δύο μήνες και αναμένουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της περιόδου έγχυσης, αποτρέποντας την υπερβολική άνοδο των τιμών» σημείωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης