Ενέργεια

Woodside: Ξεκινούν απεργία οι εργαζόμενοι στη μεγαλύτερη εγκατάσταση LNG της Αυστραλίας (Montel)

Woodside: Ξεκινούν απεργία οι εργαζόμενοι στη μεγαλύτερη εγκατάσταση LNG της Αυστραλίας (Montel)
Η Offshore Alliance, η οποία συγκεντρώνει δύο συνδικάτα, είπε ότι τα μέλη θα απεργήσουν «αν δεν επιλυθούν οι διαπραγματευτικές μας αξιώσεις μέχρι την Τετάρτη 23/8»
Οι εργαζόμενοι στην αυστραλιανή εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου Woodside ψήφισαν ομόφωνα για την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων στη μεγαλύτερη εγκατάσταση LNG της χώρας σε ένα δεκαπενθήμερο εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία αυτή την ερχόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε το συνδικάτο σύμφωνα με την Montel.

Οι επόμενες επίσημες διαπραγματεύσεις με την εταιρεία έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη 23/8 και η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα σήμαινε ότι η ένωση θα μπορούσε να ζητήσει εργατική δράση - από διακοπή 30 λεπτών έως πλήρη διακοπή λειτουργίας - στις εγκαταστάσεις LNG North West Shelf 16,9 bcm/έτος.

Η Offshore Alliance, η οποία συγκεντρώνει δύο συνδικάτα, είπε ότι τα μέλη θα απεργήσουν «αν δεν επιλυθούν οι διαπραγματευτικές μας αξιώσεις μέχρι την Τετάρτη».
Σημείωσε ότι τα μέλη του συνδικάτου ήταν «έτοιμα για τον αγώνα».

Τα συνδικάτα απέκτησαν νομική εξουσιοδότηση για να καλέσουν σε δράση κατά της Woodside μετά από ψηφοφορία των εργαζομένων πριν από μια εβδομάδα, η οποία συγκέντρωσε την υποστήριξη του 99%.
Ωστόσο, πρέπει να δώσουν προειδοποίηση επτά εργάσιμων ημερών για εργατική δράση και μπορούν να ακυρώσουν την απόφαση ανά πάσα στιγμή κι έτσι, μια απεργία μπορεί να ξεκινήσει από τις 2/ 9ου.

Ψηφίζει Chevron

Εν τω μεταξύ, η Offshore Alliance είπε ότι τα αποτελέσματα μιας ψηφοφορίας σχετικά με το εάν θα ζητηθεί η κινητοποίηση κατά της Chevron σε μια παρόμοια διαμάχη θα εμφανιστούν στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Η Chevron εκμεταλλεύεται τις εγκαταστάσεις Wheatstone 8,9 εκατομμυρίων τόνων/έτος και 15,6 δισεκατομμυρίων τόνων/έτος στο Gorgon, οι οποίες μαζί με τη North West Shelf παράγουν σχεδόν τις μισές εξαγωγές LNG της Αυστραλίας ή περίπου το 10% της παγκόσμιας προσφοράς LNG.

Η προοπτική εκτεταμένων διακοπών στον εφοδιασμό με LNG της Αυστραλίας έχει πυροδοτήσει ανησυχίες στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου για διελκυστίνδα με την Ασία για τις μειωμένες θαλάσσιες προμήθειες.

Ως απόκριση, το συμβόλαιο αναφοράς TTF για τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε την Παρασκευή στα 36,41 ευρώ/MWh, αυξημένα κατά περισσότερο από το ένα τρίτο από την αρχή του μήνα, στο Ice Endex.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης