Ενέργεια

Montel: Η Ευρώπη υιοθετεί νέους κανόνες για τα EUAs – Τι αλλάζει

Montel: Η Ευρώπη υιοθετεί νέους κανόνες για τα EUAs – Τι αλλάζει

 Τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει έναν νέο μηχανισμό προσαρμογής των συνόρων άνθρακα (CBAM) για ορισμένα εισαγόμενα αγαθά, σύμφωνα με το Montel.

Αυτό αφορά τη μεταβατική φάση CBAM από την 1η Οκτωβρίου μέχρι το τέλος του 2025 και περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων για τους εισαγωγείς της ΕΕ και τη μεθοδολογία για τον υπολογισμό των ενσωματωμένων εκπομπών κατά τη διάρκεια της παραγωγής.

Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής φάσης, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναφέρουν μόνο τις εκπομπές τους χωρίς να πληρώνουν οποιαδήποτε οικονομική προσαρμογή.

"Αυτό θα δώσει επαρκή χρόνο σ τις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν με προβλέψιμο τρόπο, ενώ παράλληλα επιτρέπουν την καθοδήγηση της οριστικής μεθοδολογίας μέχρι το 2026", ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωση.

Στοιχεία τριμήνου

Οι εισαγωγείς θα κληθούν να συλλέξουν δεδομένα το τέταρτο τρίμηνο από την 1η Οκτωβρίου και να υποβάλουν την πρώτη τους έκθεση στις 31 Ιανουαρίου 2024.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες CBAM, οι εταιρείες που εισάγουν προϊόντα στο αλουμίνιο, το τσιμέντο, τον ηλεκτρικό ρεύμα, τα λιπάσματα, το υδρογόνο, τον τομέα του σιδήρου και του χάλυβα θα είναι οι πρώτοι αγοραστές των επιδομάτων που καλύπτουν την περιεκτικότητα σε άνθρακα αυτών των προϊόντων.

Οι παραγωγοί της ΕΕ σε αυτούς τους τομείς θα δουν τις αποζημιώσεις άνθρακα των ελεύθερων εκπομπών (EUA) να καταργούνται σταδιακά μέχρι το 2034, καθώς οι νέοι κανόνες CBAM ενσωματόνονται.

Ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας δεν επηρεάζεται από αυτό, καθώς δεν λαμβάνει δωρεάν EUAs..

Ο στόχος είναι να μεταβληθούν από τη χρήση των ελεύθερων EUAs. στο CBAM ως μέθοδο για τη μείωση του κινδύνου των παραγωγών της ΕΕ σε αυτούς τους τομείς που μεταφέρονται σε περιοχές με λιγότερο αυστηρούς περιορισμούς άνθρακα, γνωστούς ως διαρροή άνθρακα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ έδωσαν τις τελικές εγκρίσεις τους σχετικά με τους κανόνες CBAM τον Απρίλιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης