Ενέργεια

Chevron:Οι εργαζόμενοι ξεκινούν απεργιακή ψηφοφορία στις εγκαταστάσεις LNG στην Αυστραλία

Chevron:Οι εργαζόμενοι ξεκινούν απεργιακή ψηφοφορία στις εγκαταστάσεις LNG στην Αυστραλία

 Η απειλή της απεργίας προκαλεί αστάθεια στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου

    

 

Η Chevron (CVX.N) αντιμετωπίζει την προοπτική στάσεων εργασίας ή ακόμα και ολικής απεργίας στο δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Αυστραλίας στο Gorgon και στις επιχειρήσεις Wheatstone μετά την ψηφοφορία που άνοιξε την Παρασκευή.

Η Αυστραλία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG στον κόσμο μαζί με το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και οι ανησυχίες για απεργία έχουν προκαλέσει αστάθεια στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου λόγω των φόβων ότι η κίνηση θα τροφοδοτούσε τον ανταγωνισμό μεταξύ Ασιατών και Ευρωπαίων αγοραστών για φορτία. Η Κίνα και η Ιαπωνία είναι οι κορυφαίοι ανυψωτές του αυστραλιανού LNG, ακολουθούμενες από τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν.

Η ρυθμιστική αρχή εργασίας της Αυστραλίας την περασμένη εβδομάδα άνοιξε τον δρόμο στα συνδικάτα να διεξαγάγουν μια «ψηφοφορία προστατευμένης δράσης» που δίνει στους εργαζόμενους την ευκαιρία να ψηφίσουν κρυφά, τροφοδοτώντας ανησυχίες ότι τυχόν απεργία θα μπορούσε να επιβραδύνει τις εξαγωγές LNG της χώρας.

Με διαταγή που εκδόθηκε στις 10 Αυγούστου, η Επιτροπή Δίκαιης Εργασίας της Αυστραλίας έδωσε σε μια συνδικαλιστική συμμαχία έως και 10 εργάσιμες ημέρες για να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία για τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις της Chevron's Wheatstone κατάντη και στο Gorgon.

Εάν είναι επιτυχής, το σωματείο μπορεί να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός 30 ημερών και μπορεί να κυμαίνονται από ένα συνδυασμό σύντομων στάσεων εργασίας και απαγορεύσεων σε ορισμένες εργασίες έως μια συνολική απεργία. Οι εργοδότες ειδοποιούνται εκ των προτέρων.

«Συνεχίζεται η οπισθοχώρηση ενάντια στα κατώτερα πρότυπα απασχόλησης της Chevron», δήλωσε η Offshore Alliance, η οποία προέτρεψε τους εργαζόμενους να ψηφίσουν υπέρ όλων των αιτημάτων στο ψηφοδέλτιο.

Τα συνδικάτα επιδιώκουν υψηλότερους μισθούς και βελτιωμένες συνθήκες εργασίας.


Διαπραγματεύσεις

Η Chevron συνέχιζε τις διαπραγματεύσεις με τους υπαλλήλους, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. Μετά την απόφαση της ρυθμιστικής αρχής εργασίας την περασμένη εβδομάδα, η Chevron είπε ότι λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι αξιόπιστες λειτουργίες θα μπορούσαν να διατηρηθούν σε περίπτωση διακοπής.

Η Woodside Energy η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο εργοστάσιο LNG της Αυστραλίας στο North West Shelf, και η Chevron έχουν συνομιλίες με συνδικάτα για να αποτρέψουν απειλούμενες απεργίες στις εγκαταστάσεις τους που μαζί παρέχουν περίπου το 10% της παγκόσμιας αγοράς LNG.

Η North West Shelf έχει εξαγωγική ικανότητα 16,9 εκατομμυρίων μετρικών τόνων ετησίως, ενώ η Gorgon έχει ετήσια δυναμικότητα 15,6 εκατομμύρια τόνους και η Wheatstone 8,9 εκατομμύρια τόνους.

Περίπου το 99% των εργαζομένων στις υπεράκτιες πλατφόρμες που τροφοδοτούν με αέριο στο North West Shelf έχουν ήδη υποστηρίξει τη βιομηχανική δράση, αλλά τα συνδικάτα δεν έχουν ακόμη ζητήσει δράση εκεί.

Ένας δίμηνος αγώνας πέρυσι εναντίον της Shell στο Prelude πλωτό LNG της βορειοδυτικής Αυστραλίας κόστισε στην εταιρεία περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε χαμένες εξαγωγές μέχρι να καταλήξει σε συμφωνία αμοιβής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης