Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Deal 1,1 δις. δολ. για την Occidental - Αγοράζει εταιρεία τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα

tags :
Deal 1,1 δις. δολ. για την Occidental - Αγοράζει εταιρεία τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα

Η τεχνολογία DAC βρίσκεται σε πρώιμα στάδια εμπορευματοποίησης και θα απαιτήσει επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων

 

Η αμερικανική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου Occidental Petroleum συμφώνησε την Τρίτη να πληρώσει 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια στον προμηθευτή τεχνολογίας Carbon Engineering Ltd για να τη βοηθήσει να αναπτύξει μια σειρά από τοποθεσίες δέσμευσης άνθρακα που ελπίζει ότι θα επωφεληθούν από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής .

Ο αμερικανός παραγωγός πετρελαίου στοχεύει να κατασκευάσει περίπου 100 εργοστάσια χρησιμοποιώντας τεχνολογία άμεσης σύλληψης αέρα (DAC) που αφαιρεί το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) από την ατμόσφαιρα για να ταφεί υπόγεια ή για χρήση στην κατασκευή προϊόντων όπως σκυρόδεμα και καύσιμα αεροσκαφών.

Η τεχνολογία DAC βρίσκεται σε πρώιμα στάδια εμπορευματοποίησης και θα απαιτήσει επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αποδειχθεί ότι μπορεί να λειτουργήσει οικονομικά και να αποφέρει κέρδη.

Οι πληρωμές θα κατανεμηθούν σε τρεις περίπου ισοδύναμες ετήσιες πληρωμές, με την πρώτη να λήγει στο κλείσιμο της συμφωνίας , η οποία αναμένεται πριν από το τέλος του 2023, ανέφεραν οι εταιρείες.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν θεωρεί την τεχνολογία DAC ως εργαλείο που θα βοηθήσει στην επίτευξη ενός στόχου εξουδετέρωσης των εκπομπών έως το 2050, εάν μπορεί να εμπορευματοποιηθεί και να εφαρμοστεί σε βιομηχανική κλίμακα.

Ενώ η δέσμευση άνθρακα εφαρμόζεται στις εκπομπές που παράγονται σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, το DAC αφαιρεί ενεργά το CO2 από τον αέρα.

Χρηματοδότηση

Την περασμένη Παρασκευή, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι στο Τέξας και τη Λουιζιάνα θα λάβουν πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις. Κάποια από αυτά τα χρήματα θα χρηματοδοτήσουν τα 30 προτεινόμενα εργοστάσια DAC της Occidental στο Kleberg Country του Τέξας.

Οι δύο πολιτείες θα είναι οι πρώτες που θα χρηματοδοτηθούν από κεφάλαια 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για περιφερειακούς κόμβους DAC που χρηματοδοτούνται από το Κογκρέσο από το δικομματικό νομοσχέδιο για τις υποδομές.

Η Occidental είπε ότι συνεργάζεται με την Carbon Engineering για την ανάπτυξη DAC από το 2019.

«Η εξαγορά επιτρέπει στην Occidental να καταλύσει ευρύτερες αναπτυξιακές συνεργασίες για την ανάπτυξη της DAC με τον πιο αποδοτικό και πολύτιμο τρόπο», δήλωσε η CEO της Occidental, Vicki Hollub.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης