ΡΑΑΕΥ: Στο ΥΠΕΝ «ρίχνει το γάντι» των διαγωνισμών για τα 400άρια φ/β

ΡΑΑΕΥ: Στο ΥΠΕΝ «ρίχνει το γάντι» των διαγωνισμών για τα 400άρια φ/β

Μετά τις 20 Αυγούστου θα αποσταλεί το τελικό κείμενο στο ΥΠΕΝ

 

Σχετικά Άρθρα
Το «μπαλάκι» στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ρίχνει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), σχετικά με την τύχη των διαγωνισμών για τα 400άρια φωτοβολταϊκά σε Πελοπόννησο και Κρήτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα, ήτοι μετά τις 20 του μηνός, θα αποσταλεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου το τελικό κείμενο με τη γνώμη της Αρχής για το αν οι δύο δημοπρασίες θα πρέπει να θεωρηθούν έγκυρες ή θα πρέπει να ακυρωθούν.

Πόντιος Πιλάτος

Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, ο Ρυθμιστής της αγοράς, σε ρόλο …Πόντιου Πιλάτου, στην τελική του κρίση δεν παίρνει θέση αλλά απλώς καταγράφει τα δεδομένα με το πώς διεξήχθησαν οι δύο ανταγωνιστικές διαδικασίες, περιγράφοντας τα προβλήματα που είχαν προκύψει, αφήνοντας το ΥΠΕΝ να …βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Ο Ρυθμιστής της αγοράς, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του τμήματος Ενέργειας την περασμένη Πέμπτη, εξέτασε τόσο τις απαντήσεις του ΔΕΔΔΗΕ, επί των ερωτημάτων της ΡΑΑΕΥ, όσο και το πόρισμα των περίπου 80 σελίδων του εμπειρογνώμονα, που αποκάλυψε το Worldenergynews.gr και στον οποίο είχε αναθέσει η Αρχή την εξέταση του ζητήματος.

Οι γκρίζες ζώνες του πορίσματος

Σε αυτό αποκαλύπτονται τα κενά κατά τη διεξαγωγή των διαγωνισμών που …σέρνονται εδώ και μήνες κρατώντας «ομήρους» εκατοντάδες επενδυτές, τους οποίους η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ πέταξε εκτός των δύο ηλεκτρονικών διαγωνισμών.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ειδικού πραγματογνώμονα, το οποίο έχει υποβληθεί στην Αρχή, από τον έλεγχο των αρχείων καταγραφών για την περίπτωση της Πελοποννήσου διαπιστώθηκαν «υποβολές αιτήσεων σε μέρες και ώρες για τις οποίες δεν μας ήταν γνωστό ότι θα αναμένονταν αιτήσεις». Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται «είναι άγνωστο σε εμάς εάν οι υποβολές αυτές, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις έχουν λάβει αριθμός ΑΑ αίτησης, είναι θεμιτές, αθέμιτες, κακόβουλες, δοκιμαστικές, ή κάτι άλλο που δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Σε κάθε περίπτωση καθώς έχουν τεθεί ερωτήματα για τη μαζική και ταχύτατη υποβολή αιτημάτων από καταγγέλλοντες, είναι σημαντικό να προσδιοριστεί η φύση αυτών των αιτήσεων πέραν αμφιβολίας».

Σημειώνεται ότι στον διαγωνισμό φωτοβολταϊκών για την Πελοπόννησο, ο συνολικός αριθμός όσων συμμετείχαν, δηλαδή όσοι έκαναν log-in με κωδικούς taxisnet και ανέβασαν όλα τα προβλεπόμενα στοιχεία και έγγραφα στην πλατφόρμα (τοπογραφικό γηπέδου εγκατάστασης, παραστατικά νόμιμης χρήσης γηπέδου εγκατάστασης, μονογραμμικό ηλεκτρολογικό σχέδιο, εγγυητική επιστολή κλπ) σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα στην διαδικασία, είτε τελικώς πήραν είτε όχι Α/Α, ανέρχεται πληθυσμιακά κατά μέγιστο στους 1,243 χρήστες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΠΕΦ. Σύμφωνα με το πόρισμα για τον διαγωνισμό της Πελοποννήσου επίσης καταγράφεται ότι «είναι πολύ πιθανό να μην λειτουργούσε η αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου».

Η περίπτωση της Κρήτης

Στην περίπτωση της Κρήτης, «το συγκεκριμένο θέμα φαίνεται ότι «είχε εν των μεταξύ διορθωθεί και η αποστολή των μηνυμάτων δεν παρήγαγε προγραμματιστική εξαίρεση». Ωστόσο, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα, από ένα χρονικό σημείο κι έπειτα, εμφανίστηκε και για την περίπτωση της Κρήτης, μια εξαίρεση στην αποστολή μηνυμάτων καθώς, όπως αναφέρεται, είχε ξεπεραστεί το όριο των επιτρεπόμενων εξερχόμενων μηνυμάτων.

Επίσης, σύμφωνα με το πόρισμα και οι τέσσερις διακομιστές εφαρμογής (application servers) ενώ έπρεπε να είναι ανοιχτοί από τις 11 το πρωί στις 21ης Οκτωβρίου 2022 φαίνεται να εκκίνησαν περίπου μία ώρα μετά (11.50 π.μ.) για άγνωστη για εμάς αιτία, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο πραγματογνώμονας, και να άνοιξαν για το κοινό περί τις 12.35, με αιτιολογία την εκτέλεση ορισμένων δοκιμών. Οι webservers φαίνεται να είχαν εκκινήσει από τις 11.15, αλλά έως και τις 11.50 αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν αιτήματα, καθώς ήταν κλειστοί. Δοκιμή έγινε στις 12.05.22.

Από πληροφορίες που συγκέντρωσε ο πραγματογνώμονας για τη σύνταξη του πορίσματος, μεταξύ άλλων, έγινε αντιληπτό ότι «δεν είχε ληφθεί μέριμνα να απαγορευτεί η πρόσβαση από τρίτες χώρες, έστω από χώρες με εγνωσμένα ζητήματα εκτέλεσης μαζικών κυβερνοεπιθέσεων». Σύμφωνα με το πόρισμα, για διαδικτυακούς διαγωνισμούς θα πρέπει να επιτρέπεται ανεμπόδιστα η πρόσβαση μόνο από εθνικές διευθύνσεις IP.

Σε περίπτωση που είναι επιβεβλημένη η πρόσβαση και από τρίτες χώρες θα πρέπει να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας όπως π.χ. η προδηλωμένη πρόσφατη από συγκεκριμένες διευθύνσεις IP του εξωτερικού ή η μείωση της ταχύτητας πρόσβασης από το εξωτερικό κλπ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης