Recharge για παραγωγή πράσινου υδρογόνου: Που συμφέρει και γιατί

Recharge για παραγωγή πράσινου υδρογόνου: Που συμφέρει και γιατί
To rechargenews αναμεταδίδει την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πράσινο υδρογόνο

Το πράσινο υδρογόνο που παράγεται στην Ευρώπη θα είναι φθηνότερο από οποιοδήποτε εισαγόμενο εκτός της ηπείρου έως το 2050, σύμφωνα με νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC).

Στην 58σελιδη έρευνα που αναμεταδίδει το rechargenews,εξετάζει δύο σενάρια για την απανθρακοποίηση της βαριάς βιομηχανίας έως το 2050.

Πρόκειται για το «H2+» στο οποίο το υδρογόνο αποτελεί την κύρια απανθρακοποίηση των πρώτων υλών και το «Elec+», όπου η άμεση ηλεκτροδότηση παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην απαλλαγή της θερμότητας από τον άνθρακα. Και στα δύο σενάρια, η ζήτηση για υδρογόνο είναι υψηλή και ανέρχεται σε 3.000 TWh στο Elec+ και 3.400 TWh στο H2+.

Τι υπογραμμίζει η έκθεση

Στο ενεργειακό σύστημα βέλτιστου κόστους, ολόκληρη η ζήτηση για υδρογόνο καλύπτεται από την εγχώρια παραγωγή στην Ευρώπη, με συνολική ισχύ ηλεκτρόλυσης 810 GW και 915 GW εγκατεστημένη στα σενάρια Elec+ και H2+, αντίστοιχα.

Το οριακό κόστος της εγχώριας παραγωγής υδρογόνου σε αυτό το βέλτιστο από άποψη κόστους σύστημα είναι περίπου 10% κάτω από την υποτιθέμενη χαμηλότερη δυνατότητα εισαγωγής των 65 €/MWh. Αυτό το ποσό - το οποίο ανέρχεται σε περίπου 2,17 ευρώ (2,38 $) ανά κιλό - αφορά το αέριο υδρογόνο που εισάγεται με αγωγό από τη Μέση Ανατολή ή τη Βόρεια Αφρική.

Ποιοι μπορούν

Η μελέτη εξετάζει επίσης ποια ευρωπαϊκά έθνη θα είναι σε θέση να παράγουν πράσινο υδρογόνο με το χαμηλότερο κόστος και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και άλλες, έχουν ελάχιστη ή καθόλου παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης, παρά την σημαντική ζήτηση για υδρογόνο.

Δεδομένου του χαμηλότερου κόστους μεταφοράς υδρογόνου σε σύγκριση με την τοπική παραγωγή, επωφελούνται περισσότερο από την εισαγωγή υδρογόνου με χαμηλότερο κόστος από την παραγωγή του τοπικά.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Γαλλία (130 GW), η Ισπανία (120 GW), το Ηνωμένο Βασίλειο (70 GW) και η Νορβηγία (70 GW) να εγκαθιστούν ημαντικές δυνατότητες ηλεκτρόλυσης, δημιουργώντας υψηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για ηλεκτρόλυση από ότι για συμβατικές εφαρμογές.

Παράλληλα, στο παραπάνω διάγραμμα και στα δυο σενάρια, Elec+ και H2+, η Γερμανία και το Βέλγιο θα παράγουν μηδενικό πράσινο υδρογόνο το 2050, με ελάχιστη ικανότητα ηλεκτρόλυσης στις Κάτω Χώρες (14GW), Ελβετία (12GW), Αυστρία (11GW), Τσεχία Δημοκρατία (5GW), Σλοβακία (4GW), Ουγγαρία (10GW), Σλοβενία (1GW) και Κροατία (8GW).

555_1.jpg


«Τα αποτελέσματα του μοντέλου δείχνουν ότι, από την άποψη του βέλτιστου κόστους, είναι προτιμότερο να παράγεται υδρογόνο σε χώρες με υψηλές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να αναπτύσσεται η απαραίτητη υποδομή μεταφοράς υδρογόνου», εξηγεί η έκθεση. «Πρέπει να τονιστεί ότι αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας προσέγγισης βελτιστοποίησης κόστους που λαμβάνει υπόψη μόνο μερικούς περιορισμούς και δεν προορίζεται σε καμία περίπτωση να αποτελέσει σχέδιο εφαρμογής. «Ωστόσο, στέλνει το σαφές μήνυμα ότι η συνεργασία μεταξύ των χωρών είναι επωφελής από την άποψη του κόστους του συστήματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης