Ενέργεια

Montel: Μόνο αν παραταθεί μια απεργία LNG στην Αυστραλία, η ΕΕ θα έχει πρόβλημα

Montel: Μόνο αν παραταθεί μια απεργία LNG στην Αυστραλία, η ΕΕ θα έχει πρόβλημα
Εάν οι απεργίες πραγματοποιηθούν τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου - όταν τα αποθέματα της Ευρώπης αναμένεται να είναι γεμάτα - ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι λιγότερο έντονος, είπε, εκτός και αν παραταθούν μέχρι τον Νοέμβριο δήλωσε έμπειρη αναλύτρια
Aπίθανο να αντιμετωπίσει η Ευρώπη σοβαρή έλλειψη LNG, εάν επιβεβαιωθούν οι απεργίες στις εγκαταστάσεις παραγωγής της Αυστραλίας την επόμενη εβδομάδα, αλλά η βιομηχανική δράση θα μπορούσε να ενισχύσει την προσφορά ενόψει του χειμώνα, εκτίμησαν αναλυτές στην Montel αργά το βράδυ της Πέμπτης 10/8.
Η ήπειρος ήταν απίθανο να αντιμετωπίσει μια «κρίσιμη έλλειψη» σε προσφορά εάν συνεχιστούν οι απεργίες, δήλωσε ο Jake Horslen, αναλυτής της Energy Aspects.

«Αλλά θα εξακολουθήσει να δοκιμάζει την ισορροπία σε σχέση με τις προηγούμενες προσδοκίες και να δημιουργεί νέους κινδύνους για το χειμώνα», είπε, προσθέτοντας ότι θα μειώσει ενδεχομένως το αναμενόμενο «χειμερινό απόθεμα ασφαλείας» της Ευρώπης.
Το βασικό συμβόλαιο φυσικού αερίου της Ευρώπης στον ολλανδικό κόμβο TTF υποχώρησε τελευταία κατά 3,13 ευρώ στα 36,69 ευρώ/MWh, μετά από άνοδο 40% την Τετάρτη, στον απόηχο των ειδήσεων περί πιθανής διακοπής της παραγωγής σε τρία εργοστάσια υγροποίησης της Αυστραλίας.

Αστάθεια στο TTF

Τα εργοστάσια έχουν συνδυασμένη ετήσια δυναμικότητα περίπου 41,4 εκατομμυρίων τόνων/έτος – ή σχεδόν το ήμισυ της δυναμικότητας της Αυστραλίας – και αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% της παγκόσμιας παραγωγής.

Οι συνομιλίες πρόκειται να ξαναρχίσουν την Τρίτη, με τους εργαζόμενους να διαπραγματεύονται ξεχωριστά με τη Woodside – φορέα εκμετάλλευσης του τερματικού υγροποίησης 16,9 εκατομμυρίων τόνων/έτος στο North West Shelf, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας της χώρας – και με τη Chevron, φορέα εκμετάλλευσης του εργοστασίου Gorgon 15,6 εκ. τόνων/έτος και της εγκατάστασης Wheatstone των 8,9 εκατομμυρίων τόνων/έτος.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν μια τέταρτη εγκατάσταση, ο τερματικός σταθμός Pluto του Woodside 4,9 εκατομμυρίων τόνων/έτος, θα επηρεαστεί επίσης.
Πριν από τις συνομιλίες, ο Horslen προέβλεψε «λίγες ημέρες αβεβαιότητας καθώς η αγορά περιμένει πιο οριστικά νέα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και αυτό μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στο TTF».

Επιπτώσεις

Σε περίπτωση απεργίας, η βορειοανατολική Ασία πιθανότατα θα αντλούσε LNG από την αγορά spot και αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τη διαθεσιμότητα spot για την Ευρώπη, δήλωσε η Laura Page, ανώτερη αναλύτρια LNG στην εταιρεία πληροφοριών Kpler.
Οποιαδήποτε διακοπή θα επηρεάσει κυρίως τις συμβατικές παραδόσεις LNG στη βορειοανατολική Ασία, σημείωσε.

Μέχρι στιγμής φέτος, η Ιαπωνία έχει καταναλώσει περίπου το 40% της προμήθειας από τους τερματικούς σταθμούς, ακολουθούμενη από την Κίνα με περίπου 20%, την Ταϊβάν με περισσότερο από 10% και τη Νότια Κορέα επίσης με περίπου 10%, έδειξαν τα στοιχεία της Kpler.
«Ο χρόνος θα είναι βασικό μέρος αυτού», είπε η Page, προσθέτοντας: «Εάν η χωρητικότητα διακοπεί σύντομα, ανάλογα με το επίπεδο και τη διάρκεια της διακοπής, θα μπορούσε να επηρεάσει τα ευρωπαϊκά ποσοστά έγχυσης αποθήκευσης».

Ωστόσο, εάν οι απεργίες πραγματοποιηθούν τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου - όταν τα αποθέματα της Ευρώπης αναμένεται να είναι γεμάτα - ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι λιγότερο έντονος, είπε, εκτός και αν παραταθούν μέχρι τον Νοέμβριο μετά την έναρξη της περιόδου θέρμανσης.
«[Αυτό θα αναζωογονούσε τη διαμάχη μεταξύ των δύο λεκανών», είπε.

«Αυτή η άνοδος των τιμών [την Τετάρτη] αντανακλά την πιθανότητα πραγματοποίησης της απεργίας», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της Rystad Energy.
«Αναμένουμε ότι οι ανοδικές προοπτικές για τις τιμές του φυσικού αερίου θα συνεχιστούν με λιγότερες εισαγωγές LNG στην Ευρώπη, προγραμματισμένη συντήρηση για τους νορβηγικούς αγωγούς και συνεχείς καύσωνες σε πολλές περιοχές παγκοσμίως».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης