Ενέργεια

Οι τιμές φυσικού αερίου κάνουν ελκυστική την αποθήκευση στα επικίνδυνα εδάφη της Ουκρανίας

Οι τιμές φυσικού αερίου κάνουν ελκυστική την αποθήκευση στα επικίνδυνα εδάφη της Ουκρανίας
Η Ουκρανία διαθέτει χωρητικότητα 100 TWh διαθέσιμη και εάν η ΕΕ χρησιμοποιήσει όλη ή μέρος, θα δώσει μια καλή ώθηση στις χειμερινές προοπτικές της Ευρώπης και μια ευπρόσδεκτη ώθηση στο εισόδημα της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Reuters

Παρά τους κινδύνους στοχοποίησης και πιθανών χτυπημάτων λόγω του πολέμου, οι έμποροι έχουν αρχίσει να αποθηκεύουν φυσικό αέριο σε χώρους αποθήκευσης στην Ουκρανία, εκμεταλλευόμενοι το χαμηλότερο κόστος και την υψηλή διαθέσιμη χωρητικότητα αποθήκευσης.

Με χαμηλότερες τις τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω καλοκαιριού σε σύγκριση με το χειμώνα 2023/2024, καθιστούν την αποθήκευση χρήσιμη για τους εμπόρους που είναι πρόθυμοι να διακινδυνεύσουν να διατηρήσουν φυσικό αέριο σε αποθήκες στην Ουκρανία και κάποιοι εξ'αυτών όπως και ενεργειακοί όμιλοι στην Ανατολική Ευρώπη, διατηρούν ήδη φυσικό αέριο στην Ουκρανία και αισθάνονται άνετα με αυτό, ανέφεραν στελέχη στο Reuters.

Αντίστροφες ροές

Το εμπόρευμα μπορεί να αγοραστεί οπουδήποτε και να σταλεί στην Ουκρανία μέσω αντίστροφων ροών σε αγωγούς από την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Πολωνία.
Η EP Commodities, μέρος του τσεχικού ενεργειακού ομίλου EPH, είναι μία από αυτές τις εταιρείες.

«Η EP Commodities μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ουκρανία και χρησιμοποιεί εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ουκρανίας», δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος του EP Commodities Μίροσλαβ Χάσκο.
Μια άλλη εταιρεία που δραστηριοποιείται κοντά στην Ουκρανία, η κρατική SPP της Σλοβακίας, εξετάζει επίσης ευκαιρίες για αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ουκρανία, δήλωσε η εταιρεία στο Reuters.

«Θεωρούμε την αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ουκρανία ως μία από τις ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές ευκαιρίες που εξετάζουμε αυτήν τη στιγμή».
Η SPP προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου στην αγορά της Σλοβακίας, συμπεριλαμβανομένου εν μέρει ρωσικού φυσικού αερίου που εξακολουθεί να ρέει μέσω ενός αγωγού μέσω της Ουκρανίας.

Παρά τους κινδύνους της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και την πιθανότητα ενός άμεσου χτυπήματος ή μιας εσκεμμένης επίθεσης στην ουκρανική υποδομή φυσικού αερίου, ορισμένοι έμποροι πιστεύουν ότι αξίζει να αναλάβουν τον κίνδυνο - το κόστος αποθήκευσης είναι φθηνότερο και η χωρητικότητα είναι διαθέσιμη.

Τα συμβόλαια

Τα TTF συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκαν στα 34,08 δολάρια (31,05 ευρώ) ανά μεγαβατώρα (MWh) στο τέλος της ημέρας διαπραγμάτευσης στις 8 Αυγούστου, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πρώτο τρίμηνο του 2024, την κορύφωση του χειμώνα, ήταν στα 54,72 δολάρια (49,85 ευρώ) ανά MWh.

Για τους εμπόρους που περιμένουν υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον επόμενο χειμώνα, η Ουκρανία είναι ένα καλό στοίχημα για τοποθεσίες αποθήκευσης, ειδικά επειδή οι αποθηκευτικοί χώροι της ΕΕ γεμίζουν και πολύ κοντά στο να επιτύχουν – πολύ νωρίτερα – τον πλήρη στόχο του 90% έως την 1η Νοεμβρίου.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ είναι υψηλά—πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο της πενταετίας και τα επίπεδα από αυτήν την περίοδο πέρυσι, μετριάζοντας τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο της Ευρώπης.

Η ΕΕ έχει θέσει στόχο να φτάσει το 90% της πλήρους αποθήκευσης αερίου έως την 1η Νοεμβρίου 2023.
Όχι μόνο θα πετύχει αυτόν τον στόχο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, αλλά θα μπορούσε επίσης να γεμίσει τις δεξαμενές αποθήκευσης στο 100% μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου της ΕΕ ήταν γεμάτοι κατά 87,7% στις 7 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.
Οι αποθήκες της Ουκρανίας, από την άλλη πλευρά, ήταν πλήρεις κατά 26,6%.

Οι αποθήκες ΕΕ, Ουκρανίας

Με τον αποθηκευτικό χώρο της ΕΕ σχεδόν γεμάτο, η διαθέσιμη χωρητικότητα της Ουκρανίας θα μπορούσε να βοηθήσει το μπλοκ να διευκολύνει τις ανησυχίες για την προμήθεια φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα, ανέφερε το think tank Bruegel που εδρεύει στις Βρυξέλλες σε ανάλυση τον περασμένο μήνα.

Η αποθήκευση φυσικού αερίου της Ουκρανίας θα μπορούσε να βοηθήσει στην ασφάλεια του εφοδιασμού της Ευρώπης, καθώς η ΕΕ μπορεί να χρησιμοποιήσει την πλεονάζουσα χωρητικότητα στην Ουκρανία για να συμπληρώσει τους αποθηκευμένους όγκους φυσικού αερίου για τον ερχόμενο χειμώνα, είπε ο Bruegel.

Υπάρχουν κίνδυνοι για την αποθήκευση, φυσικά, οι κίνδυνοι πολέμου είναι οι μεγαλύτεροι, αλλά η διαθέσιμη χωρητικότητα αποθήκευσης της Ουκρανίας σε όρους όγκου υπερβαίνει επί του παρόντος την απλήρωτη χωρητικότητα αποθήκευσης στην ΕΕ, σύμφωνα με το think tank.
«Η χρήση αυτής της ικανότητας θα αύξανε την ικανότητα αποθήκευσης της ΕΕ κατά περίπου 10%», έγραψαν οι Ben McWilliams και Georg Zachmann, συντάκτες της ανάλυσης.

«Η αποθήκευση στην Ουκρανία θα μπορούσε να είναι μια επιλογή για το φυσικό αέριο τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα η ΕΕ να εισέλθει τον χειμώνα 2023-24 σε μια πιο άνετη θέση», δήλωσαν οι υπότροφοι του Bruegel.
Η Ουκρανία διαθέτει χωρητικότητα 100 TWh διαθέσιμη για αποθήκευση φυσικού αερίου.

Εάν η ΕΕ την χρησιμοποιήσει όλη ή μέρος αυτής, «θα δώσει μια καλή ώθηση στις χειμερινές προοπτικές της Ευρώπης και μια ευπρόσδεκτη ώθηση στο εισόδημα της Ουκρανίας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης