Ενέργεια

Reneweconomy: Ευμετάβλητη η παγκόσμια βιομηχανία ανεμογεννητριών - Οι επιδόσεις των κορυφαίων εκπροσώπων

Reneweconomy: Ευμετάβλητη η παγκόσμια βιομηχανία ανεμογεννητριών - Οι επιδόσεις των κορυφαίων εκπροσώπων
Οι εκπρόσωποι του αιολικού κλάδου πρέπει να αντιληφθούν ότι ο άνεμος και ήλιος λειτουργούν συμπληρωματικά με τον πρώτο να έχει μεγαλύτερα περιθώρια εξέλιξης και προοπτικών

Η υπεράκτια αιολική βιομηχανία, αν και αναμφίβολα μια μεγάλη ευκαιρία, φαίνεται να έχει βλάψει βαθιά τους κατασκευαστές ανεμογεννητριών βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του reneweconomy.com.au.
Αυτό εν μέρει οφείλεται στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και σε μια ακόμη σειρά πολλών παραγόντων.

Η βασική εντοπίζεται στο γεγονός ότι το ενδιαφέρον της βιομηχανίας για τα χερσαία αιολικά έχει ατονήσει και επιβραδυνθεί. Ωστόσο, όπως υπογράφει το ρεπορτάζ, οι εκπρόσωποι του αιολικού κλάδου πρέπει να αντιληφθούν ότι ο άνεμος και ήλιος λειτουργούν συμπληρωματικά με τον πρώτο να έχει μεγαλύτερα περιθώρια εξέλιξης και προοπτικών στο εγγύς μέλλον.

Οι κατασκευαστές ηλιακών πάνελ είναι πλέον κερδοφόροι.
Πριν από μερικά χρόνια η κινεζική ηλιακή βιομηχανία δεν ήταν πολύ κερδοφόρα. Πιο πρόσφατα, αναφορές από την Jinko κάνουν λόγο για εντθυπωσιακά αποτελέσματα.

87.jpg

Η επίδοση του κλάδου των ανεμογεννητριών

Η Vestas, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ανεμογεννητριών στον κόσμο, χάνει χρήματα σε επίπεδο EBIT, αλλά τα πάει πολύ καλύτερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο, αφού αύξησε τις τιμές των ανεμογεννητριών κατά 38%. Η Nordex κινείται ανοδικά, η GE χάνει χρήματα τόσο στην ξηρά, αλλά ιδιαίτερα στην υπεράκτια, και η Siemens Gamesa έχει σοβαρά θέματα να αντιμετωπίσει. Οι αριθμοί ενός τριμήνου δεν αποτελούν εχέγγυο ολοκληρωμένης εικόνας, αλλά σε γενικές γραμμές μια τάση την καταγράφουν.

544.jpg


Αυτοί οι κατασκευαστές αντιπροσωπεύουν πάνω από τη μισή παγκόσμια παραγωγή

05_3.jpg

Οι τιμές των στροβίλων αυξήθηκαν κατά 38%, αλλά πλέον είναι σταθερές

Η τιμή που πέτυχε η Vestas έχει σταθεροποιηθεί για νέες πωλήσεις περίπου 1,6 εκατομμύρια δολάρια ανά μεγαβάτ (αυτό είναι πριν από τη μεταφορά στην Αυστραλία, φυσικά), από περίπου 1,3 εκατομμύρια δολάρια το 2020 και το 2021. Το κόστος του κεφαλαίου είναι επίσης μεγάλη υπόθεση, με κάθε αλλαγή 1% στο WACC να προσθέτει, ας πούμε, 10% στην απαιτούμενη τιμή για να χτυπήσει το LCOE (μακροπρόθεσμο οριακό κόστος ή την τιμή που απαιτείται για να δικαιολογήσει την επένδυση).

Η αύξηση των τιμών κατά 38% που λαμβάνει η Vestas για νέες παραγγελίες πιθανότατα δεν περνά στα τριμηνιαία αποτελέσματα. Επίσης, όπως πολλές εταιρείες, τα έξοδα πώλησης, τα γενικά και διοικητικά έξοδα (SG&A) αυξάνονται σημαντικά, πιθανότατα αντανακλώντας τον πληθωρισμό διαφόρων ειδών. Η τιμή της μετοχής της Vestas αντανακλά τις απόψεις των επενδυτών σχετικά με τις προοπτικές της εταιρείας. Η τιμή της μετοχής εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερη από ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια και, από αυτή την άποψη, τα πρόσφατα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές δεν έχουν δει κανένα νέο τους τελευταίους έξι μήνες που θα τους έκανε να αγοράσουν ή να πουλήσουν.
754.jpg

Goldwind

Η Goldwind είναι επίσης ενδιαφέρουσα επειδή η παρουσίαση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της φαίνεται να δείχνει ότι, τουλάχιστον στην Κίνα, οι τιμές προσφοράς παρουσιάζουν και πάλι πτωτική τάση. Η Goldwind παρέμεινε κερδοφόρα, ή αρκετά κοντά στην κερδοφορία, τα τελευταία δύο χρόνια.

31.jpg

GM

Η GM βρίσκεται σε διαδικασία αποσύνδεσης των ενεργειακών της δραστηριοτήτων
. Το τρέχον διάστημα, η ενεργειακή της δραστηριότητα είναι ασύμφορη αλλά βελτιώνεται.

62.jpg
Siemens Gamesa

Η Siemens Gamesa είναι πλέον μέρος της Siemens Energy.
Τα πρόσφατα αποτελέσματά της είναι σταθερά εξαιρετικά.


5436.jpg
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης