Περιβάλλον

«Παντοτινά χημικά»: Η ευρωπαϊκή απαγόρευση που διχάζει το Βερολίνο

«Παντοτινά χημικά»: Η ευρωπαϊκή απαγόρευση που διχάζει το Βερολίνο
Τα PFAS χρησιμοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία και την αεροπλοΐα, αλλά μπορούν επίσης να βρεθούν σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, υφάσματα ή οικιακά προϊόντα, όπως αναλύει η Euractive
Τον Ιανουάριο, οι περιβαλλοντικές υπηρεσίες πέντε χωρών -της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Ολλανδίας, της Δανίας και της Νορβηγίας, που δεν είναι μέλος της ΕΕ- πρότειναν την απαγόρευση σε ολόκληρη την ΕΕ πάνω από 10.000 επικίνδυνων υπερ- και πολυφθοροαλκυλικών ουσιών (PFAS), που φέρουν το παρατσούκλι «χημικά για πάντα» λόγω του μεγάλου χρόνου που χρειάζονται για να διασπαστούν, όπως υπενθυμίζει η Euractive.

Τα PFAS χρησιμοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία και την αεροπλοΐα, αλλά μπορούν επίσης να βρεθούν σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, υφάσματα ή οικιακά προϊόντα.
Μπορεί να είναι αέρια, υγρά ή στερεά πολυμερή υψηλού μοριακού βάρους.

Ο οργανισμός χημικών προϊόντων της ΕΕ ECHA αξιολογεί την πρόταση των 5 χωρών για ευρεία απαγόρευση των PFAS, η οποία θα αποτελέσει μέρος της πρότασης για την αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για τα χημικά προϊόντα (REACH) που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να υποβάλει το φθινόπωρο, ενώ έχει ήδη δεσμευτεί να καταργήσει σταδιακά τη χρήση τους εντός ΕΕ από τον Οκτώβριο του 2020.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και και Προστασίας του Κλίματος Robert Habeck εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με την απαγόρευση των «για πάντα χημικών» (PFAS) σε ολόκληρη την ΕΕ, η οποία προτάθηκε από γερμανική κυβερνητική υπηρεσία και υποστηρίχθηκε από άλλους υπουργούς του κόμματός του.

Habeck: «Mε μέτρο η απαγόρευση»
 
Η πρόταση υποστηρίχθηκε επίσης από τη Γερμανίδα υπουργό Περιβάλλοντος και συνάδελφο του Habeck στο κόμμα των Πρασίνων, Steffi Lemke.

Όμως, παρά το γεγονός ότι το Βερολίνο ήταν μεταξύ των χωρών που πρότειναν πρώτοι την απαγόρευση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας εξέφρασε ανησυχίες την Πέμπτη (3 Αυγούστου) και ζήτησε «αίσθηση του μέτρου» όσον αφορά τη ρύθμιση των PFAS.

Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Habeck ζήτησε «καλύτερη ρύθμιση όπου χρειάζεται για την προστασία των καταναλωτών, αλλά όχι υπερβολική ρύθμιση για τις επιχειρήσεις όπου εμποδίζει την ανάπτυξη και την τεχνολογική εξέλιξη».

Από τη μία πλευρά, αυτό σημαίνει ότι τα PFAS θα πρέπει να απαγορεύονται «όπου οι χημικές αυτές ουσίες δεν χρησιμοποιούνται με τρόπο που να είναι ασφαλής για τον άνθρωπο και το περιβάλλον και όπου μπορούν να αντικατασταθούν καλά από άλλες ουσίες» εξήγησε, προσθέτοντας ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν τα PFAS χρησιμοποιούνται κοντά στους καταναλωτές.

«Βασικός ρόλος» για την ψηφιακή, πράσινη μετάβαση

Από την άλλη πλευρά, ο Habeck τόνισε ότι η εν λόγω ομάδα χημικών ουσιών διαδραματίζει βασικό ρόλο στις «τεχνολογίες του μέλλοντος», όπως οι ημιαγωγοί, οι ηλεκτρολύτες και οι ηλεκτρικοί κινητήρες, πολλές από τις οποίες αποτελούν κλειδί για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

«Εδώ, τα PFAS δεν μπορούν απλώς να αντικατασταθούν και εδώ δεν πρέπει να εμποδίσουμε την ανάπτυξη τεχνολογιών με την υπερβολική ρύθμισή τους», είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να βρεθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που να επιτρέπει εξαιρέσεις για «τεχνολογίες-κλειδιά».

Οι ανησυχίες του Habeck σχετικά με μια γενική απαγόρευση εκφράστηκαν επίσης από αρκετές βιομηχανικές ενώσεις.

Σε δήλωση που εξέδωσαν την Πέμπτη, εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας, της μηχανολογίας και της βιομηχανίας ηλεκτρονικών και ψηφιακών συστημάτων προειδοποίησαν ότι «χωρίς PFAS, η μετάβαση στην ενέργεια και την κινητικότητα απειλεί να σταματήσει εντελώς».

Οι ενώσεις κάλεσαν την ΕΕ να υιοθετήσει μια «διαφοροποιημένη» προσέγγιση αντί να εφαρμόσει μια γενική απαγόρευση των PFAS. «Δεν πρέπει να επιβληθούν δυσανάλογες απαγορεύσεις», είπαν, ενώ οι ουσίες «για τις οποίες δεν υπάρχει σήμερα υποκατάστατο και εκείνες που δεν ενέχουν κίνδυνο για τον άνθρωπο ή το περιβάλλον» θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι διαθέσιμες.

O διχασμός των... Πρασίνων 

Εν τω μεταξύ, η ώθηση του Habeck σημαίνει ότι ο υπουργός των Πρασίνων βγαίνει εκτός γραμμής με άλλα μέλη του κυβερνητικού υπουργικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων και από το ίδιο του το κόμμα.
Η υπουργός Περιβάλλοντος Στέφι Λέμκε, επίσης από τους Πράσινους, ήταν η ηγετική φυσιογνωμία πίσω από την προσπάθεια της Γερμανίας για γενική απαγόρευση των PFAS.

«Λόγω της χημικής τους σύνθεσης, τα PFAS δεν αποικοδομούνται στο περιβάλλον για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα», τόνισε η Lemke τον Ιανουάριο, όταν οι πέντε χώρες παρουσίασαν την πρότασή τους.
Αυτό σημαίνει ότι, μακροπρόθεσμα, οι χημικές ουσίες μπορούν να βλάψουν το περιβάλλον καθώς και τον ανθρώπινο οργανισμό, μεταξύ άλλων, προωθώντας τον καρκίνο, πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης