Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Brian Di Marino στο Bloomberg: Κλειδί για την αφαίρεση άνθρακα η επένδυση στις νέες τεχνολογίες

Brian Di Marino στο Bloomberg: Κλειδί για την αφαίρεση άνθρακα η επένδυση στις νέες τεχνολογίες
O Brian DiMarino είναι ο διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής της επιχειρησιακής βιωσιμότητας της JPMorgan

Αίσθηση προκάλεσε στην αγορά τον περασμένο Μάιο η ανακοίνωση της είδησης από την JP Morgan σχετικά με την υπογραφή μακροπρόθεσμων συμφωνιών για την αγορά αφαίρεσης διοξειδίου του άνθρακα αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων, λέγοντας ότι η επένδυση θα ενισχύσει μια βασική αναδυόμενη λύση για την κλιματική αλλαγή.

Οι συμφωνίες θα οδηγήσουν στην απομάκρυνση και αποθήκευση 800.000 μετρικών τόνων διοξειδίου του άνθρακα, επιτρέποντας στην τράπεζα να αντιστοιχίσει τις άμεσες εκπομπές της μέχρι το 2030.

Ο Brian DiMarino, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής της επιχειρησιακής βιωσιμότητας της JPMorgan, ήταν σύμφωνα με το Bloomberg ο άνθρωπος που ανέλαβε και προώθησε αυτή την κίνηση. «Προσπαθούμε να ηγούμαστε σε αυτόν τον χώρο και αυτό είναι σκόπιμα», είπε ο DiMarino. Αλλά, πρόσθεσε, «με την πάροδο του χρόνου, εάν κάνουμε τη δουλειά μας σωστά, δεν θα πρέπει να αγοράζουμε περαιτέρω αφαίρεση άνθρακα». Το Bloomberg ήρθε σε επικοινωνία με τον DiMarino, μιλώντας για το επίμαχο θέμα της αφαίρεσης άνθρακα.

Η αφαίρεση άνθρακα είναι μια βιομηχανία που δεν έχει δοκιμαστεί σε μεγάλο βαθμό. Γιατί η επένδυση σε αυτόν τον τομέα αποτελεί προτεραιότητα για την JPMorgan;

Αυτό πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλους. Βρισκόμαστε στη μέση μιας κλιματικής κρίσης. Είμαστε πολύ επικεντρωμένοι στις απόλυτες μειώσεις εκπομπών, αλλά οι αντισταθμίσεις άνθρακα και η αφαίρεση άνθρακα είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέρος του παζλ, επειδή πρέπει να διαχειριστούμε ό,τι εκπέμπεται και βρίσκεται ήδη στην ατμόσφαιρα σήμερα. Αυτές οι τεχνολογίες είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να το κάνουμε αυτό, επομένως πρέπει να επενδύσουμε σε αυτές, να τις βοηθήσουμε να κλιμακωθούν και να δείξουμε ότι είναι πολύτιμες.

Ως αγοραστής, πώς κάνετε τον έλεγχο της τεχνολογίας αφαίρεσης άνθρακα; Σε ποιον βασίζεστε για τεχνική και επιστημονική καθοδήγηση;

Έχουμε μια πραγματικά εξαιρετική συνεργασία με την εταιρεία διαχείρισης άνθρακα Carbon Direct. Κάνουμε τη δική μας επιμέλεια, κάνουμε έρευνα, διαβάζουμε ό,τι χαρτιά τρίτων μπορούμε να πάρουμε και στη συνέχεια τα προωθούμε στην Carbon Direct.

65473.jpeg


Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια στην κλιμάκωση της βιομηχανίας αφαίρεσης άνθρακα;

Το ένα είναι η ζήτηση. Μιλάμε τακτικά για μια αγορά περιορισμένης προσφοράς, και αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι τεχνολογίες εξακολουθούν να προσπαθούν να κλιμακωθούν. Αλλά αν η ζήτηση δεν υπάρχει σήμερα, οι επενδυτές δεν εμφανίζονται για να χρηματοδοτήσουν αυτές τις εταιρείες και οι εταιρείες δεν φτάνουν ποτέ σε εμπορική κλίμακα. Επομένως, χρειαζόμαστε τη ζήτηση και την προσφορά να ενωθούν μαζί, και δεν νομίζω ότι βλέπουμε ακόμη τόση ζήτηση όση χρειάζεται να δούμε.

Το κεφάλαιο είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό. Η οικονομία μετατοπίζεται και βλέπουμε το κεφάλαιο να «στεγνώνει λίγο». Το άλλο είναι οι υποδομές και το ανθρώπινο κεφάλαιο. Αυτή είναι μια επανάσταση βιομηχανικής κλίμακας που περνάμε. Δεν είναι κάποιος που κάθεται σε υπολογιστή και πληκτρολογεί κωδικό. Πρόκειται για χάλυβα και αγωγούς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης