Cleantechnica: Κερδίζουν έδαφος στις ΗΠΑ οι σταθμοί αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες - Τι αλλάζει

Cleantechnica: Κερδίζουν έδαφος στις ΗΠΑ οι σταθμοί αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες - Τι αλλάζει
Οι κανονισμοί της FERC αλλάζουν το «παιχνίδι» στην αγορά - Πώς γίνεται πιο απλή η διαδικασία σύνδεσης των μπαταριών στο δίκτυο

Οι περισσότεροι από τους παλαιότερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ορυκτών καυσίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται κοντά ή μέσα σε πόλεις, γεγονός που καθιστά πιο επείγον -και πιο δύσκολο- το κλείσιμό τους. Με τις αλλαγές όμως στους κανονισμούς που ανακοινώθηκαν μόλις την περασμένη εβδομάδα από την Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας (FERC), θα είναι πολύ πιο εύκολο να αντικατασταθούν με αποθήκευση μπαταρίας.

Σύμφωνα με το cleantechnica.com, οι αρμόδιες Ενώσεις είχαν ζητήσει εδώ και πολύ καιρό την αντικατάσταση παλαιών εγκαταστάσεων σε αστικές περιοχές με εγκαταστάσεις αποθήκευσης μπαταριών, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν την αξιοπιστία του δικτύου και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι νέοι κανόνες της FERC για τη σύνδεση των μπαταριών στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας αφαιρούν ένα σημαντικό εμπόδιο στη χρήση μεγάλων μπαταριών για αξιοπιστία του δικτύου. Με άλλα λόγια, εγκρίθηκε η χρήση μπαταριών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Επειδή οι μπαταρίες μπορούν να προγραμματιστούν για φόρτιση και αποφόρτιση, η UCS υποστήριξε ότι η ζήτηση που έχουν στο δίκτυο είναι διαφορετική από τη ζήτηση από τυπικές καθημερινές δραστηριότητες όπως το μαγείρεμα ή η χρήση του κλιματιστικού.

Οι νέες διευκολύνσεις

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι μπαταρίες θα είναι σε θέση να αντισταθμίσουν την ανεπαρκή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε περιοχές που εξαρτώνται από παλιές εγκαταστάσεις, επιταχύνοντας έτσι τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, την απαλλαγή από τον άνθρακα του ενεργειακού εφοδιασμού και την απομάκρυνση των πηγών αστικής ρύπανσης. Πριν από αυτούς τους νέους κανόνες, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας μπορούσαν να καθυστερήσουν το κλείσιμο παλαιών, ρυπογόνων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής έως ότου σχεδιαστούν νέες γραμμές μεταφοράς και επιτραπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας αιχμής.

Η πρόσφατη δράση της FERC επιτρέπει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να συνδέουν μπαταρίες αποθήκευσης σε στρατηγικά σημεία του δικτύου πολύ πιο γρήγορα και φθηνά από την αντικατάσταση των μονάδων ορυκτών καυσίμων με νέα μετάδοση.

Επιπλέον, οι μπαταρίες αποθήκευσης θα πρέπει να μπορούν να αποθηκεύουν αιολική και ηλιακή ενέργεια όταν είναι πιο άφθονες, και να προσφέρουν ενέργεια με χαμηλότερο κόστος στους καταναλωτές. Πολλά κράτη υποστηρίζουν νέες επενδύσεις στην αποθήκευση μπαταριών για αυτούς ακριβώς τους λόγους. Τώρα η FERC έχει άρει ένα από τα τελευταία εμπόδια που απομένουν για να συμβεί αυτό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης