Ενέργεια

Oilprice: Η Exxon «εξαφανίζει» τις ανησυχίες για τις πολιτικές φυσικού αερίου της Αυστραλίας

Oilprice: Η Exxon «εξαφανίζει» τις ανησυχίες για τις πολιτικές φυσικού αερίου της Αυστραλίας
Η τιμή του φυσικού αερίου θα περιοριστεί στα 8,15 δολάρια (12 δολάρια Αυστραλίας) ανά gigajoule και στα 85 δολάρια (125 δολάρια Αυστραλίας) ανά τόνο άνθρακα και το ανώτατο όριο θα είναι σε αποτέλεσμα για ένα χρόνο.

Η Exxon δεν ανησυχεί πλέον για το μέλλον των δραστηριοτήτων της φυσικού αερίου στην Αυστραλία, αφού η  κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς στις τιμές του φυσικού αερίου στα τέλη του περασμένου έτους για να αποτρέψει την υπερβολική άνοδό τους, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα oilprice.com.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Anthony Albanese ανακοίνωσε ανώτατα όρια στην τιμή του φυσικού αερίου και του άνθρακα τον Δεκέμβριο του 2022. Η τιμή του φυσικού αερίου θα περιοριστεί στα 8,15 δολάρια (12 δολάρια Αυστραλίας) ανά gigajoule και στα 85 δολάρια (125 δολάρια Αυστραλίας) ανά τόνο άνθρακα και το ανώτατο όριο θα είναι σε αποτέλεσμα για ένα χρόνο.

Ο Albanese διεμήνυε στα μέσα ενημέρωσης τον Δεκέμβριο ότι «οι έκτακτοι καιροί απαιτούν έκτακτα μέτρα και γνωρίζουμε, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αυτό που είδαμε είναι μια τεράστια αύξηση στις παγκόσμιες τιμές της ενέργειας».

Η κριτική από την βιομηχανία ενέργειας ήταν άμεση. «Μια πολιτική τέτοιας σημασίας, που προτείνεται χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τη βιομηχανία, δημιουργεί ένα περιβάλλον αβεβαιότητας που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της επενδυτικής δραστηριότητας στις αγορές ενέργειας. Αυτό θα καταστήσει την επίλυση των υποκείμενων διαρθρωτικών προβλημάτων στην αγορά ενέργειας πιο δύσκολη, όχι ευκολότερη», δήλωσε ο Woodside σε δήλωση αμέσως μετά την ανακοίνωση.

Μια άλλη μεγάλη ενεργειακή εταιρεία στην περιοχή, η Senex, ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει ένα επενδυτικό έργο που είχε προγραμματιστεί για το Surat Basin στο Κουίνσλαντ μετά τα ανώτατα όρια.

Τέσσερις μήνες αργότερα, η κυβέρνηση του Albanese είπε ότι θα επεκτείνει τα ανώτατα όρια τιμών μέχρι τον Ιούλιο του 2025 για να διασφαλίσει ότι οι Αυστραλοί θα έχουν φυσικό αέριο σε «λογικές τιμές». Στους μικρούς παραγωγούς φυσικού αερίου χορηγήθηκε εξαίρεση εφόσον προμηθεύουν την παραγωγή τους στην τοπική αγορά.

Την εποχή που εισήχθη το ανώτατο όριο, η Exxon ήταν από τους πιο ένθερμους κριτικούς, αποκαλώντας την απόφαση «αλόγιστη παρέμβαση στην ελεύθερη αγορά», θυμάται ο Woodside. Έκτοτε, ωστόσο, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλες εταιρείες ενέργειας για τον νέο κώδικα δεοντολογίας για τον κλάδο υπό τις νέες συνθήκες. Σύμφωνα με στέλεχος της Exxon, αυτά ήταν ενθαρρυντικά και «η αβεβαιότητα αρχίζει να επιλύεται».

www.worldenergy.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης