Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ανεβάζει στροφές στις ΑΠΕ η ΔΕΗ - Ικανοποίηση στους ξένους επενδυτές

Ανεβάζει στροφές στις ΑΠΕ η ΔΕΗ - Ικανοποίηση στους ξένους επενδυτές

Επιβεβαίωση Στάσση ότι το deal με την Enel Ρουμανίας θα κλείσει μέσα στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς

Σχετικά Άρθρα
Εντυπωσιακά αυξημένες κατά 83% είναι οι επενδύσεις της ΔΕΗ το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και αφορούν όλους τους τομείς της δραστηριότητας της με έμφαση στο δίκτυο διανομής, τις ΑΠΕ αλλά και την θερμική παραγωγή. Παράλληλα ο διευθύνων σύμβούλος κ. Γ. Στάσσης επιβεβαίωσε προς τους επενδυτές και αναλυτές κατά το 

teleconference μετά τα αποτελέσματα ότι  η εξαγορά της Enel Ρουμανίας θα ολοκληρωθεί μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2023, δηλ. το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο που μας έρχεται.

Είναι ενδεικτικό ότι το σύνολο των επενδύσεων του εξαμήνου ανέρχονται σε 448 εκατ. ευρώ από 244 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, αντανακλώντας τη θετική πορεία της ΔΕΗ και την αποτελεσματικότητα του επιχειρηματικού της σχεδίου, το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε EBITDA ύψους 1,2 δισ για το σύνολο του έτους.

Από το σύνολο των επενδύσεων του εξαμήνου τα 142,2 εκατ. ευρώ αφορούν τη συμβατική παραγωγή ρεύματος συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στα ορυχεία λιγνίτη, τα 53,3 εκατ. ευρώ την συνεχώς αναπτυσσόμενη δραστηριότητα της ΔΕΗ στις ΑΠΕ ενώ πολύ υψηλές είναι οι επενδύσεις στο δίκτυο διανομής και ανέρχονται σε 232,1 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, το πρώτο εξάμηνο του 2023 υπογειοποιήθηκαν 582 km δικτύου έναντι 181 km, το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ ενεργοποιήθηκαν στο δίκτυο διανομής έργα ΑΠΕ ισχύος 617 MW αυξημένα κατά 20% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022 που είχαν ενεργοποιηθεί 514 MW. Συνολικά ο αριθμός των μονάδων ΑΠΕ στο δίκτυο αυξήθηκε κατά 89% και ανέρχεται σε 3.487.

Καθαρή ενέργεια

Ειδική αναφορά στις επενδύσεις σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, έκανε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων ο κ. Στάσσης, σημειώνοντας ότι συνεχίζεται η πρόοδος στην υλοποίηση του σχεδίου της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τόσο μέσω οργανικής ανάπτυξης όσο και μέσω συνεργασιών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ σε έργα ΑΠΕ σε διάφορα στάδια ωριμότητας φθάνει τα 10 GW εκ των οποίων τα 5,1 GW είναι ώριμα έργα στην Ελλάδα.
Η εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ σε έργα ΑΠΕ στο τέλος του Ιουλίου ήταν 669 MW και τους επόμενους έξι μήνες θα τεθούν σε λειτουργία επιπλέον 145 MW.
Το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της ΔΕΗ ανέρχεται σε 1,6 GW είτε σε λειτουργία είτε σε στάδιο κατασκευής και αντιστοιχεί στο 30% του στόχου των 5GW που έχει τεθεί για το 2026.
Μάλιστα ξεκίνησε πρόσφατα ο διαγωνισμός για την πρόσληψη αναδόχου για την κατασκευή έργων ισχύος περίπου 450MW, παράλληλα η ΔΕΗ συμμετέχει στο διαγωνισμό για την αποθήκευση ενέργειας με έργα ισχύος 100 MW και εξασφάλισε επιπλέον άδειες για περιβαλλοντικούς όρους και όρους σύνδεσης για έργα 890 MW.
Παράλληλα η επιχείρησης στοχεύει στην αγορά της Ρουμανίας τόσο μέσω της εξαγοράς της Enel η οποία όπως είπε ο κ. Στάσσης θα ολοκληρωθεί εντός του τρίτου τριμήνου του έτους, όσο και μέσω της πρόσφατης εξαγοράς από ευρωπαϊκές θυγατρικές του ομίλου Lukoil, αιολικού πάρκου σε λειτουργία συνολικής ισχύος 84 MW, σε δύο περιοχές με το καλύτερο αιολικό δυναμικό στη χώρα.

Επενδυτική απόφαση για φωτοβολταϊκά

Εξάλλου μέσω της κοινοπραξίας ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή στην οποία η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κατέχει το 49% και η RWE Renewables το 51% έλαβαν την τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή επιπλέον τριών φωτοβολταϊκών έργων (Σύμπλεγμα 2 Αμύνταιο). Τα τρία φωτοβολταϊκά έργα με συνολική εγκατεστημένη ισχύ περίπου 280 MW θα κατασκευαστούν στην Δυτική Μακεδονία, εντός των ορίων του πρώην λιγνιτικού πεδίου του Αμυνταίου με την έναρξη της κατασκευής να προγραμματίζεται για το Φθινόπωρο. Και τα τρία φωτοβολταϊκά έργα του Συμπλέγματος 2 Αμύνταιο προβλέπεται να έχουν τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2024. Η κοινοπραξία ήδη κατασκευάζει πέντε μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά έργα στην περιοχή (Σύμπλεγμα 1 Αμύνταιο), συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 210 MW.
Η ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή, έχει υπογράψει διμερείς συμβάσεις αγοραπωλησίας (PPAs) 15ετούς διάρκειας με τη ΔΕΗ, η οποία θα προμηθεύεται την πράσινη ενέργεια που θα παράγεται από τα τρία νέα φωτοβολταϊκά έργα. Για τη χρηματοδότηση της συνολικής επένδυσης ύψους 196 εκατ. ευρώ για την ανέγερση των τριών φωτοβολταϊκών έργων του Συμπλέγματος 2 Αμύνταιο, έχουν εξασφαλιστεί κεφάλαια ύψους 98 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα υπόλοιπο ποσ’ο θα καλυφθεί με τραπεζικό δανεισμό ύψους 59 εκατ. και ίδια κεφάλαια 39 εκατ. ευρώ.
Συμπεριλαμβανομένων των ήδη υπό κατασκευή έργων, η ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή αναπτύσσει στην Ελλάδα φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος έως 2.000 MW. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει συνεισφέρει στο κοινοπρακτικό σχήμα εννέα φωτοβολταϊκά έργα με συνολική ισχύ έως 940 MW ενώ η RWE Renewables έχει συνεισφέρει φωτοβολταϊκά έργα στην Ελλάδα, αντίστοιχου μεγέθους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης