Montel: Γιατί χρειάζεται να επανεξεταστούν στη Γερμανία οι δημοπρασίες αιολικής ενέργειας χωρίς επιδοτήσεις

Montel: Γιατί χρειάζεται να επανεξεταστούν στη Γερμανία οι δημοπρασίες αιολικής ενέργειας χωρίς επιδοτήσεις

Οι ειδικοί εκθέτουν τις απόψεις τους στο Montel

Η απόφαση της Γερμανικής κυβέρνησης να καταργήσει σε μεγάλο βαθμό τις επιδοτήσεις σε δημοπρασίες για ορισμένα υπεράκτια αιολικά πάρκα προκαλεί αντιδράσεις από τη βιομηχανία, σύμφωνα με το montelnews.com.

Οι βιομήχανοι θεωρούν ότι η συγκεκριμένη πολιτική θα μπορούσε να καταστρέψει τις απαιτούμενες επενδύσεις στον τομέα.

Το νέο σύστημα υποβολής προσφορών λειτουργεί με προσέγγιση δύο σταδίων.

Εάν πολλές εταιρείες προσφερθούν να δημιουργήσουν υπεράκτια χωρητικότητα χωρίς κρατική οικονομική υποστήριξη, πρέπει να επιδοθούν σε μια διαδικασία υποβολής προσφορών για να κερδίσουν το δικαίωμα ανάπτυξης της τοποθεσίας.

Αυτό συνέβη τον περασμένο μήνα, όταν η BP και η TotalEnergies χώρισαν τα δικαιώματα για την ανάπτυξη 7 GW σε υπεράκτια αιολική ισχύ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έως τώρα δημοπρασία τέτοιου είδους στη Γερμανία και την πρώτη στο πλαίσιο του νέου συστήματος.

Ο διαγωνισμός αποφέρει 12,6 δισ. ευρώ στα γερμανικά κρατικά ταμεία.

 

Τι ισχύει με το νέο καθεστώς…

Σύμφωνα με το καινούργιο σύστημα (ισχύει μόνο για δημοπρασίες τοποθεσιών που δεν έχουν αναπτυχθεί εκ των προτέρων από την κυβέρνηση), το Βερολίνο θα χρησιμοποιήσει το 90% των κερδών για να χρηματοδοτήσει το κόστος σύνδεσης στο δίκτυο, με το υπόλοιπο να προορίζεται για θαλάσσια βιοποικιλότητα και φιλικά προς το περιβάλλον προγράμματα αλιείας.

Η προσέγγιση της Γερμανίας δεν είναι μοναδική, αλλά έχει βαρύτητα λόγω του μεγάλου οικονομικού της ρόλου, των σχεδίων της να επεκτείνει μαζικά τις λειτουργίες αιολικής ενέργειας και της ανάγκης να διατηρήσει τη ροή της ενέργειας στον βιομηχανικό της τομέα.

Συγκριτικά, οι ΗΠΑ (η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου), ξοδεύουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις για πράσινες τεχνολογίες.

 

Εκτιμήσεις εταιρειών

Η WindEurope (λόμπι του κλάδου με έδρα τις Βρυξέλλες), εκτιμά ότι τα απροσδόκητα κέρδη της γερμανικής κυβέρνησης θα βαρύνουν τις μελλοντικές επενδύσεις.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι «Αυτά τα κόστη πρέπει να μετακυλιστούν στην αλυσίδα εφοδιασμού που ήδη παλεύει με τον πληθωρισμό και το αυξανόμενο κόστος των εισροών ή στους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν ήδη υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και κόστος ζωής».

Οι εταιρείες που απέτυχαν να υποβάλουν νικηφόρες προσφορές θεώρησαν την τιμή πολύ υψηλή.

Από την πλευρά της η EnBW (γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας που υπέβαλε προσφορά στην τελευταία δημοπρασία) διατύπωσε την άποψη ότι «το μόνο κριτήριο για την εξασφάλιση της πρόσβασης στον ιστότοπο είναι η προθυμία του πλειοδότη να πληρώσει». Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση πρέπει επίσης να επικεντρωθεί στο να διασφαλίσει ότι οι προσφορές κερδίζονται από διάφορους επενδυτές, προς το συμφέρον του ανταγωνισμού.

Ο Dominik Huebler (διευθυντής στην εταιρεία οικονομικών συμβούλων Nera), είπε στο Montel ότι άλλες χώρες χρησιμοποιούν παρόμοια μοντέλα. Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του διότι το εύρος των στόχων αιολικής ενέργειας της Γερμανίας μπορεί να μην συνδυάζεται με ένα σύστημα που απαιτεί πληρωμή στην κυβέρνηση, εκτρέποντας χρήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επανεπένδυση σε έρευνα ή νέα έργα.

Η Γερμανία στοχεύει να τετραπλασιάσει σχεδόν την υπεράκτια αιολική της ισχύ στα 30 GW έως το 2030, με περαιτέρω στόχο να φτάσει τα 70 GW έως το 2045.

«Η εστίαση στην τιμή μπορεί να κάνει τους πιθανούς πλειοδότες με πολλά υποσχόμενες τεχνικές να παραβλεφθούν ή να μην υποβάλουν προσφορά εξαρχής», δήλωσε ο Huebler ο οποίος θα προτιμούσε ένα σύστημα που θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε ποιοτικούς παράγοντες, όπως η χρήση νέας τεχνολογίας ή η εφαρμογή νέων διαδικασιών.

Κίνδυνος να πληγεί η γερμανική βιομηχανία

Δε δίστασε να κρούσει «τον κώδωνα του κινδύνου» για το βιομηχανικό κλάδο της Γερμανίας θεωρώντας ότι η κατανομή των εσόδων από μια προσφορά (κυρίως σε οικιακούς πελάτες), μπορεί να λειτουργήσει καλά πολιτικά, αλλά εάν επιβραδύνει τις επενδύσεις σε καινοτόμες νέες τεχνολογίες μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε να βλάψει τη γερμανική βιομηχανία.

Ο Huebler είπε ότι ο στόχος της κυβέρνησης για επιδότηση της ενεργοβόρας βιομηχανίας φαίνεται να μην συμβαδίζει με το τρέχον πρόγραμμα δημοπρασιών.

«Αυτά τα χρήματα που έχετε αποσπάσει για λογαριασμό του οικιακού πελάτη δεν μπορούν πλέον να πάνε στον βιομηχανικό πελάτη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του ΟΛΠ».

Εκτός του διαγωνισμού, οι εταιρείες μπορούν να εξασφαλίσουν συμφωνίες αγοράς ενέργειας εκ των προτέρων για να συγκεντρώσουν κεφάλαια για νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως συμβαίνει συχνά με τα χερσαία πάρκα αιολικής και ηλιακής ενέργειας που εξαπλώνονται σε όλη την Ευρώπη. Το υπουργείο Οικονομίας λέει ότι δεν υπάρχουν σχέδια για αναθεώρηση του νόμου.

Τέλος, ο Huebler φοβάται ότι «το Βερολίνο θα αναγκαστεί τελικά να αλλάξει το νόμο, αλλά μόνο αφού ένας νικητής μειοδότης εγκαταλείψει έναν ιστότοπο επειδή δεν έχει τα χρήματα για επένδυση».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης