Επικαιρότητα

Κ.Μητσοτάκης: 1 βδομάδα δωρεάν διακοπές στην Ρόδο για τουριστες που εφυγαν λογω πυρκαγιας

Κ.Μητσοτάκης: 1 βδομάδα δωρεάν διακοπές στην Ρόδο για τουριστες που εφυγαν λογω πυρκαγιας
Η Ελλάδα παραμένει απολύτως ασφαλής προορισμός δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός

Να επιλέξουν την Ελλάδα και τη Ρόδο για τις διακοπές τους κάλεσε τους Βρετανούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαβεβαιώνοντας μέσω πρωινής συνέντευξης στη δημοφιλή εκπομπή του ITV ‘Good Morning Britain πως η χώρα παραμένει ένας «απολύτως ασφαλής» προορισμός.

Ανακοίνωσε επίσης πως για όσους είδαν τις διακοπές τους στη Ρόδο να διακόπτονται νωρίς λόγω των πυρκαγιών, η ελληνική κυβέρνηση σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές θα προσφέρει μία εβδομάδα δωρεάν διακοπών την ερχόμενη άνοιξη ή φθινόπωρο, ώστε να ξαναπάνε στο νησί.

Οι πυρκαγιές στη Ρόδο και το 112

Ερωτηθείς αν οι Βρετανοί θα έπρεπε να έρθουν στην Ελλάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε: «Φυσικά θα πρέπει να έρθουν. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος. Όπως σας είπα, πάντοτε είχαμε πυρκαγιές, δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, είναι πρόβλημα σε όλη τη Μεσόγειο. Αυτό που μπορώ να σας πω και αυτό που φάνηκε στη Ρόδο είναι πως είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι για τέτοιου τύπου συμβάντα.

Έχουμε για την ακρίβεια στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια, που εσείς δεν έχετε ακόμα, τον αριθμό 112 για έκτακτα περιστατικά, που σημαίνει ότι πάντα μπορούμε να στέλνουμε έκτακτα μηνύματα σε όλους όσους επηρεάζονται από κάποια φυσική καταστροφή και ναι, έχετε δίκιο να επισημαίνετε ότι ο λαός της Ρόδου ήταν απίστευτα υποστηρικτικός. Άνοιξαν τα σπίτια τους. Νομίζω ότι ως πράξη γενναιοδωρίας και ανταπόδοσης, όχι μόνο όλοι εκείνοι οι τουρίστες που έχουν κλείσει τις διακοπές τους στη Ρόδο και θα πρέπει να πάνε, αλλά και όσοι σκέφτονται κάποια κράτηση της τελευταίας στιγμής, γιατί να μην διαλέξουν τη Ρόδο;».

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι στη Ρόδο δεν υπήρξαν θάνατοι ή τραυματισμοί και ότι περίπου 20.000 άνθρωποι εκκενώθηκαν με πολύ μεγάλη ασφάλεια. Σημείωσε δε ότι οι πυρκαγιές επηρέασαν το 15% της Ρόδου, με το υπόλοιπο νησί να λειτουργεί κανονικά.

Τα σχόλια για την κλιματική αλλαγή

Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, που όπως σχολίασε θα έπρεπε να είναι μία «προφανής αλήθεια» για όλους, και ευθύνεται για την αυξημένη ένταση των πυρκαγιών, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει την προσαρμογή σε αυτήν και την αντιμετώπισή της ως απόλυτη προτεραιότητα. Πρόσθεσε ότι η χώρα βρίσκεται στην προμετωπίδα της μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Ανέφερε πως σχεδόν το 50% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές και ο στόχος είναι το ποσοστό να αυξηθεί στο 80% ως το 2030. Συμπλήρωσε ότι θέλει οι εκπομπές ρύπων να μειωθούν κατά 55% ως το 2030, με την επίτευξη μηδενικών εκπομπών να είναι στόχος για το 2050.

Σημείωσε ότι η στροφή προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι μόνο καλή για το περιβάλλον και πιο φθηνή, αλλά είναι και μία «συνετή γεωπολιτική επιλογή», για μια πιο ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική. «Κανείς δεν μπορεί να μας πάρει τον ήλιο και τον άνεμο», είπε χαρακτηριστικά.

Στήριξη νοικοκυριών και διαχείριση μεταναστευτικού

Αναφέρθηκε επίσης στη βοήθεια του κράτους προς τα νοικοκυριά για την κάλυψη των αυξημένων λογαριασμών ενέργειας και στην «ξεκάθαρη εντολή» για μεταρρυθμίσεις με την «ηχηρή» εκλογική νίκη, μεταρρυθμίσεις που αφορούν και την ενέργεια.

Στο τέλος της περίπου οκτάλεπτης συνέντευξης ο Έλληνας πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το μεταναστευτικό. Είπε πως η προσέγγιση της κυβέρνησής του είναι «σκληρή αλλά δίκαιη». Πρόσθεσε πως οι ροές προς τα νησιά έχουν μειωθεί κατά 80%, και ότι οι ελληνικές αρχές έχουν σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα. Τόνισε ότι η πολιτική επικεντρώνεται στην πάταξη των δικτύων διακινητών με συνεργασία με τις χώρες διέλευσης και προέλευσης.

Κατέληξε σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θέλει να υπάρχουν νόμιμες οδοί έλευσης μεταναστών «αλλά με τους δικούς μας όρους» και όχι να καθορίζουν τα πράγματα οι παράνομοι διακινητές. Είπε δε πως το πρόβλημα αφορά όλη την ΕΕ.

Πηγή: skai.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης