Ενέργεια

ΥΠΕΝ: Έρχονται μέτρα για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές - Πάνω από 500 εκατ. οι οφειλές

ΥΠΕΝ: Έρχονται μέτρα για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές - Πάνω από 500 εκατ. οι οφειλές

 Το Φθινόπωρο τα μέτρα για τους ευάλωτους καταναλωτές

 

Σε περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι ανέρχονται οι οφειλές των λεγόμενων στρατηγικών κακοπληρωτών προς τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Οφειλές, που αυξήθηκαν λόγω της ενεργειακής κρίσης αλλά και συσσωρεύτηκαν μετά την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της καθώς επετράπη η ελεύθερη μετακίνηση από προμηθευτή σε προμηθευτή χωρίς εξόφληση του προηγούμενου.


Μεγάλο μέρος των στρατηγικών κακοπληρωτών εξάλλου έχει ενταχθεί στην Καθολική Υπηρεσία, από την οποία συνεχίζουν να παίρνουν ρεύμα χωρίς να πληρώνουν, αφού δεν διακόπτεται η ηλεκτροδότηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις προμηθευτών μόνο το 10% των ενταγμένων στην Καθολική Υπηρεσία εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους.
Το πρόβλημα απασχολεί έντονα τον υπουργό Περιβάλλοντος- Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη ο οποίος μάλιστα όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς έχει τείνει ευήκοον ους στο πρόβλημα και αναζητεί λύσεις.

Άλλωστε ο ίδιος σε δηλώσεις του έχει πει ότι το Φθινόπωρο θα παρουσιαστεί πακέτο μέτρων για τη μείωσης των στρατηγικών κακοπληρωτών και τον περιορισμό των ρευματοκλοπών, δυο φαινόμενα που επιβαρύνουν με επιπλέον κόστος τους συνεπείς καταναλωτές.
Ο κ. Σκυλακάκης έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα γίνονται διασταυρώσεις με στοιχεία της ΑΑΔΕ ή και των τραπεζών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «κάποιοι διαθέτουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά δεν πληρώνουν το ρεύμα με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι συνεπείς καταναλωτές».

Ευάλωτοι καταναλωτές

Το πακέτο μέτρων στήριξης των ενεργειακά ευάλωτων θα ανακοινωθεί μέχρι το Φθινόπωρο και θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τους πολύτεκνους για τους οποίους θα διαμορφωθεί ειδικό τιμολόγιο. Επίσης οι επιδοτήσεις των ενεργειακά ευάλωτων θα σχετίζονται όχι μόνο με τα εισοδήματα αλλά και με τον τόπο διαμονής και τις αυξημένες ανάγκες θέρμανσης λόγω του ψύχους ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα μέτρα δε για τους ευάλωτους καταναλωτές, τα οποία είναι πιθανόν να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, είναι ενδεχόμενο να ισχύσουν και πριν τη λήξη του προσωρινού μηχανισμού στην αγορά ηλεκτρισμού, την εφαρμογή του οποίου παρέτεινε πρόσφατα ως το τέλος του 2023, ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας.

Ας σημειωθεί ότι η ΕΕ έχει αφήσει το περιθώριο στα κράτη-μέλη να διατηρήσουν τα μέτρα, που ελήφθησαν για τη στήριξη των καταναλωτών κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης ως το τέλος του 2023. Από το 2024 και μετά, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα υπάρχει νέα κρίση, τα όποια μέτρα στήριξης θα πρέπει να αφορούν μόνον σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ενεργειακής φτώχιας.

Εν τω μεταξύ οι εταιρίες προμήθειας φαίνονται πλέον πιο ώριμες να συνεργαστούν για τον εφαρμογή του λεγόμενου ενεργειακού «Τειρεσία», δηλαδή ενός συστήματος που θα καταγράφει τους καταναλωτές οι οποίοι αλλάζουν τακτικά πάροχο, χωρίς να πληρώνουν τον προηγούμενο. Ο ενεργειακός «Τειρεσίας», όπως και ο αντίστοιχος πρωτότυπος μηχανισμός που διαθέτουν οι τράπεζες, θα προειδοποιεί αυτόματα την εταιρία προμήθειας ότι ο υποψήφιος πελάτης έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στον προηγούμενο/ους παρόχους, οπότε η εταιρία θα έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί την εκπροσώπησή του.

Για να λειτουργήσει πάντως αποδοτικά ο ενεργειακός «Τειρεσίας» θα χρειαστεί να συνοδευτεί με περαιτέρω μέτρα, προκειμένου ο εν λόγω καταναλωτής να μην μεταφέρει το ίδιο πρόβλημα στην Καθολική Υπηρεσία, στην οποία θα μεταπέσει, αν δεν βρίσκει πλέον προμηθευτή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης