IEF: Απαιτούνται τρις δολ ετησίως για επενδύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα

IEF: Απαιτούνται τρις δολ ετησίως για επενδύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα

Θα ξεπεράσουν τα 700 δισ. δολ οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030 σύμφωνα με report του IEF

 

Οι εξελίξεις τα τελευταία δύο χρόνια δείχνουν ότι η ενεργειακή μετάβαση είναι περισσότερη  περίπλοκη από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως σύμφωνα με το ΙΕF και την S&P Global Commodity Insights . Ενώ προχωρά η μετάβαση, οι προσδοκίες για μια γραμμική παγκόσμια μετάβαση έχουν κλονιστεί καθώς οι κλιματικοί ανταγωνίζονται τις προτεραιότητες γύρω από την ενεργειακή ασφάλεια, την ενεργειακή πρόσβαση και την οικονομική προσιτότητα. Μια σειρά από σοκ, κρίσεις και εντάσεις στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα δείχνουν την ανάγκη ανάπτυξης μιας μετάβασης που περιλαμβάνει διαφορετικές καταστάσεις σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, και αυτό να αντικατοπτρίζει μια ποικιλία προσεγγίσεων πολιτικής και είναι δίκαιη.


Η άνοδος της τιμής της ενέργειας που ξεκίνησε στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου του 2021 ώθησε την οικονομική προσιτότητα στο προσκήνιο, οδηγώντας σε προκλήσεις πολιτικής σε πολλές χώρες.
Περιγράφεται ως «η πρώτη κρίση της ενεργειακής μετάβασης», που προέκυψε από αναντιστοιχία μεταξύ της ισχυρής αύξησης της ζήτησης και των υποεπενδύσεων σε συμβατικές προμήθειες.

Η αναστάτωση στις ενεργειακές αγορές που προέκυψε από την εισβολή της Ρωσίας το 2022 στην Ουκρανία – ανοδικές τιμές, ελλείψεις, «κρίση κόστους ζωής», οικονομική εξάρθρωση – όχι μόνο ενίσχυσε την πρόκληση της οικονομικής προσιτότητας αλλά και επανέφερε την ενεργειακή ασφάλεια ως κεντρικό μέλημα τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για το κοινό.

Οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος θα υπονομεύσει την υποστήριξη και την αποδοχή του κοινού σε πολιτικές και επενδύσεις για να καταστεί δυνατή η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

γραφημα_1.JPG


Η εμφάνιση ενός νέου χάσματος Βορρά-Νότου – μεταξύ των πλούσιων χωρών του Βορρά και των αναπτυσσομένων χωρών του Νότου – έχει δημιουργήσει ολοένα και πιο έντονη συζήτηση για το κόστος και το χρονοδιάγραμμα της ενεργειακής μετάβασης, και τη συμβατότητά του με άλλες προτεραιότητες οικονομικής ανάπτυξης, τη φτώχεια και την βελτίωση της υγείας.
Το τρίλημμα της ενεργειακής ασφάλειας, της οικονομικής προσιτότητας και βιωσιμότητας φαίνεται πολύ διαφορετική στην Αφρική, στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας και στα Λατινική Αμερική σε σύγκριση με την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ, όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα φτάνει τα 40 φορές υψηλότερο. Αυτή η απόκλιση κάνει την αντιμετώπιση των κενών στην πολιτική, την τεχνολογία καιχρηματοδότηση μιας σημαντικής πρόκλησης σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές.


Χρηματοδότηση ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα

Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανήλθαν σε 455 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και προβλέπεται να ανέλθουν σε πάνω από 700 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως κατά μέσο όρο έως το 2030.
Οι πηγές κεφαλαίου ήταν διαφορετικές – κυβερνήσεις, ιδιωτικός τομέας, θεσμικές επενδυτές, ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, βιομηχανία και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Τα περιορισμένα φορολογικά μέτρα και αλλα ανταγωνιστικά συμφέροντα θα περιορίσουν την ικανότητα των κυβερνήσεων να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις που απαιτούνται σε νέα έργα καθαρής ενέργειας, επομένως η πλειοψηφία των επενδύσεων θα  nπρέπει να προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, σε μεγάλο βαθμό με τη μορφή «βιώσιμης χρηματοδότησης».

Οι βιώσιμες επενδύσεις εστιάζονται όλο και περισσότερο την τελευταία δεκαετία στην ταχεία αύξηση των «επενδύσεων ESG» παγκοσμίως. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί ορισμοί του «καθαρού», του «βιώσιμου» και του «πράσινου» μαζί με ένα τεράστιο οικοσύστημα, εταιρείες, ρυθμιστικές αρχές και κυβερνήσεις που εμπλέκονται σε διάφορες πτυχές του ESG επενδυτικές αναφορές, μετρήσεις και ταξινομήσεις. Λαμβάνονται διαφορετικές προσεγγίσεις για την αξιολόγηση των εταιρειών σχετικά με τις επιδόσεις τους ESG, υπάρχει μεγάλη συζήτηση καισύγχυση στην αγορά σχετικά με το τι θεωρείται «πράσινη» τεχνολογία ή τεχνολογία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Αυτό φάνηκε στις διαμάχες της ΕΕ για την «πράσινη ταξινόμηση» το 2022, καθώς η ενέργεια στον οποίο βασιζόταν ο κόσμος εξαφανίστηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Προοπτικές

Η επίτευξη του στόχου του 1,5 βαθμού Κελσίου θα απαιτήσει μια τεράστια και άμεση κλίμακα επενδύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Αν και οι εκτιμήσεις διαφέρουν κυμαίνονται σε τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Οι τράπεζες από μόνες τους δεν μπορούν να παράσχουν επαρκή χρηματοδότηση για χαμηλών εκπομπών άνθρακα έργα. Αυτό θα απαιτήσει συνεργασία μεταξύ της βιομηχανίας, του χρηματοπιστωτικού τομέα και των  κυβερνήσεων.

Η έλλειψη χρηματοδότησης είναι συχνά αποτέλεσμα παρά αιτία σύμφωνα με το IEF. Η αναζήτηση χρημάτων για λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα είναι πολύ ενεργή, αλλά υπάρχει έλλειψη επαρκών χρηματοδοτικά έργων σε καθαρές τεχνολογίες που είναι ικανά να κλιμακωθούν και να πληρούν επενδυτικά κριτήρια. Εάν τα έργα μπορούν να επιδείξουν ελκυστικές αποδόσεις και επενδύσεις, η χρηματοδότηση φυσικά θα ακολουθήσει. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να εστιάσουμε σε δημιουργία βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων και χρηματοοικονομικών δομών που προσφέρουν συναρπαστικές επιστροφές σε πιθανούς επενδυτές.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες μεταβάσεις, αυτή η ενεργειακή μετάβαση δεν βασίζεται κυρίως σε πολιτικές με γνώμονα την αγορά. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόκληση στην αξιολόγηση και τη διαχείριση της πολιτικής κινδύνου, ως εκ τούτου είναι απρόθυμοι να επενδύσουν όπου η αβεβαιότητα πολιτικής είναι υψηλή.

Κάποιοι υποστήριξαν ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας πήγε πολύ μακριά, πολύ γρήγορα με τις πράσινες επενδύσεις και τα κριτήρια πρέπει να επανεξεταστούν.

Ιστορικά χρησιμοποιήθηκε ο χρηματοπιστωτικός τομέας να επικεντρωθεί στον εντοπισμό κινδύνων και ευκαιριών, αλλά η εστίαση έχει πλέον μετατοπιστεί σε καθορισμό στόχων αποτελεσμάτων για τις εκπομπές. Δεν υπάρχει κοινή βάση για αξιολόγηση, αειφορία ελλείψει τυπικών, μετρήσιμων, επαληθεύσιμων μετρήσεων λόγω της σημαντικής αβεβαιότητας πολιτικής. Αυτό διαβρώνει την επενδυτική εμπιστοσύνη και περιορίζει τις επενδύσεις. Διατυπώθηκε η άποψη ότι τα κριτήρια ESG τείνουν να ευνοούν τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις κοντά στους τελικούς καταναλωτές, ενώ η εξόρυξη, η παραγωγή και η κατασκευή οι βιομηχανίες που τις προμηθεύουν είναι λιγότερο ευνοημένες.

Οι αποδόσεις από έργα καθαρής ενέργειας συχνά πέφτουν κάτω από τα απαιτούμενα εμπόδια. Αυτό είναι εν μέρει λόγω των ασφάλιστρων υψηλού κινδύνου που αυξάνουν το κόστος του κεφαλαίου, ιδίως στο Νότο. Ο χώρος των κρίσιμων ορυκτών αντιμετωπίζει επίσης μια σημαντική υποεπένδυση, η οποία θέτει σημαντικές προκλήσεις για διάφορους κλάδους. Προτάθηκε ότι το προβλεπόμενο έλλειμμα σε κρίσιμα ορυκτά θα μπορούσε να συγκριθεί με 20 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έλλειμμα στην παραγωγή πετρελαίου. Αυτό το έλλειμμα υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για αύξηση επενδύσεων και προσοχή στον τομέα των ορυκτών ζωτικής σημασίας για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και των τεχνολογικών εξελίξων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης