Ενέργεια

Σκυλακάκης: Ως τα τέλη του έτους θα υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια για την πορεία των τιμών

Σκυλακάκης: Ως τα τέλη του έτους θα υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια για την πορεία των τιμών
Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη σήμερα η ανάγκη για επιδοτήσεις είναι περιορισμένη ενώ δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί τι θα συμβεί στο τέλος του χρόνου

Η παράταση έως το τέλος του έτους των έκτακτων μέτρων στήριξης των καταναλωτών λόγω της ενεργειακής κρίσης δίνει τη προετοιμασία για την επάνοδο στην κανονικότητα.

Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης σημειώνοντας ότι έως το τέλος του έτους θα υπάρχει μεγαλύτερη καθαρότητα για την εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου και των ρύπων που επηρεάζουν τις τιμές του ηλεκτρισμού όχι όμως και βεβαιότητα.

Υπογράμμισε ότι οι τιμές της ενέργειας δεν έχουν επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα όταν η τιμή του φυσικού αερίου κινούνταν κάτω από τα 20 ευρώ/MWh ενώ σήμερα βρίσκεται στην περιοχή των 30 ευρώ/MWh, και η τιμή των ρύπων ήταν στα 20 ευρώ/τόνο CO2 και σήμερα είναι γύρω στα 90 ευρώ/τόνο CO2 και προβλέπεται να παραμείνουν ψηλά.

Πάντως σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη σήμερα η ανάγκη για επιδοτήσεις είναι περιορισμένη ενώ δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί τι θα συμβεί στο τέλος του χρόνου.

Όπως είπε ο υπουργός από την αρχή του νέου έτους και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει κρίση θα ισχύσει ένα νέο σύστημα στήριξης των ενεργειακά ευάλωτων που θα σχετίζεται όχι μόνο με τα εισοδήματα αλλά και με τον τόπο διαμονής και τις αυξημένες ανάγκες θέρμανσης λόγω του ψύχους ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Το πακέτο μέτρων στήριξης των ενεργειακά ευάλωτων θα ανακοινωθεί μέχρι το φθινόπωρο και θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τους πολύτεκνους για τους οποίους θα διαμορφωθεί ειδικό τιμολόγιο.

Παράλληλα θα υιοθετηθούν μέτρα μείωσης των στρατηγικών κακοπληρωτών οι οποίοι, για παράδειγμα, έχουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν πληρώνουν το ρεύμα, αλλά και ελέγχου των ρευματοκλοπών καθώς όλα αυτά επιβαρύνουν με επιπλέον κόστος τους συνεπείς καταναλωτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης