Ενέργεια

ExxonMobil: Κάτω των προσδοκιών τα κέρδη για το β' τρίμηνο του 2023

ExxonMobil: Κάτω των προσδοκιών τα κέρδη για το β' τρίμηνο του 2023
Οι χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου επηρέασαν τη βασική επιχειρηματική δραστηριότητα της Exxon, με έδρα το Τέξας, η οποία κατέγραψε έσοδα 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων - 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα από το προηγούμενο τρίμηνο
Η ExxonMobil ανακοίνωσε κέρδη χαμηλότερα από τα αναμενόμενα για το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η μεγαλύτερη αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία επλήγη από την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Investing.com

Τα κέρδη κατά τη διάρκεια του τριμήνου, το οποίο έληξε στις 30 Ιουνίου, έπεσαν στα 7,9 δισεκατομμύρια δολάρια ή 1,94 δολάρια ανά μειωμένη μετοχή, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις του Bloomberg, οι οποίες προέβλεπαν το ποσό των 2,00 δολαρίων. Εν αντιθέσει, το πρώτο τρίμηνο του έτους, η Exxon είχε κέρδος ρεκόρ 11,34 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου επηρέασαν τη βασική επιχειρηματική δραστηριότητα της Exxon, με έδρα το Τέξας, η οποία κατέγραψε έσοδα 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων - 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα από το προηγούμενο τρίμηνο. Η προγραμματισμένη συντήρηση της μονάδας κράτησε περισσότερο από το αναμενόμενο και μείωσε επίσης τις αποδόσεις της, είπε η Exxon.

εχον.jpg
Συρρίκνωση Κερδών

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες Shell και TotalEnergies είδαν επίσης τα κέρδη να συρρικνώνονται, εξαιτίας της αύξησης των ενεργειακών αγορών μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος είχε τροφοδοτήσει μεγάλες αποδόσεις για τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα αυξημένα επιτόκια στις ΗΠΑ, όπου αποτελούν τον κορυφαίο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, και η επικίνδυνη ανάκαμψη της Κίνας, μετά την πανδημία, η οποία εισάγει αργό πετρέλαιο, επηρεάζουν τις τιμές του μαύρου χρυσού καθ' όλη τη διάρκεια του 2023.

Το αργό πετρέλαιο Brent υποχώρησε περίπου 13% σε ετήσια βάση στις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με το Reuters, αν και το παγκόσμιο αυτό ορόσημο θα μπορούσε να επωφεληθεί τους επόμενους μήνες από την προγραμματισμένη μείωση της παραγωγής στη Σαουδική Αραβία και στη Ρωσία.

Σε μια δήλωση του, ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon, Darren Woods, υπερασπίστηκε τα αποτελέσματα, λέγοντας ότι «είναι διπλάσσια από ό,τι κερδίσαμε σε ένα παρόμοιο περιβάλλον τιμών εμπορευμάτων της βιομηχανίας μόλις πριν από πέντε χρόνια». Ο Woods σημείωσε, επίσης, ότι η εταιρεία είναι «σε καλό δρόμο» για να μειώσει το κόστος κατά 9 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.

Οι μετοχές της Exxon υποχώρησαν στην προκαταρκτική διαπραγμάτευση των ΗΠΑ την Παρασκευή 28/7.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης