Ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: Στο 7,57% το WACC για το 2023, στο 7,51% το 2024 και στο 7,45% το 2025 - Απώλειες 25 εκατ ευρώ

ΑΔΜΗΕ: Στο 7,57% το WACC για το 2023, στο 7,51% το 2024 και στο 7,45% το 2025 - Απώλειες 25 εκατ ευρώ

Τι αναφέρει η ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο

Η επίσημη ανακοίνωση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο από την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, σε ότι αφορά το WACC του ΑΔΜΗΕ για τα έτη 2023, 2024 και 2025, βάζει μόνο προσωρινά τέλος, στη μακρόχρονη διαπραγμάτευση για τα έσοδα του Διαχειριστή του Συστήματος.

Όλα δείχνουν ότι η υπόθεση δεν έχει κλείσει οριστικά καθώς ο ΑΔΜΗΕ επεδίωκε αύξηση του WACC και για το 2022 κάτι που επί του παρόντος δεν έχει ευοδωθεί.

Όπως ανακοίνωσε η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών η απόφαση της ΡΑΑΕΥ η οποία γνωστοποιήθηκε στον ΑΔΜΗΕ μέσω μιας απλής ενημερωτικής επιστολής χωρίς ακόμη να έχει καθαρογραφεί και διατυπωθεί το σκεπτικό της προβλέπει ότι το WAAC για το 2023 ορίζεται σε 7,57%, για το 2024 σε 7,51% και για το 2025 σε 7,45%. Όσο δε για το 2022 παραμένει στο 6,1% όπως είχε οριστεί τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι σε μέσο επίπεδο το WACC για την τετραετία είναι 7,1%.
Ωστόσο το ζητούμενο του ΑΔΜΗΕ με βάση τις αναλύσεις που έχουν γίνει ήταν ο προσδιορισμός του WACC σε μέσο επίπεδο στο 7,5% για την τετραετία.

Το γεγονός δηλαδή ότι δεν διορθώθηκε το WACC και του 2022 στο 7,7% από 6,1%, φαίνεται ότι οδηγεί σε σημαντικές απώλειες τον ΑΔΜΗΕ. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ δεν ζήτησε την αναθεώρηση του WACC του 2022 με καλή θέληση, αναμένοντας ότι το ποσοστό απόδοσης κεφαλαίων που θα εγκριθεί για τα επόμενα χρόνια θα αντιστάθμιζε τη διαφορά. Όμως αυτό δεν συνέβη τουλάχιστον με βάση τα όσα είναι μέχρι στιγμής γνωστά και έτσι εκτιμάται ότι οι απώλειες του Διαχειριστή θα είναι της τάξης των 25 εκατ. ευρώ.


Διασύνδεση νησιών και ενεργειακή μετάβαση

Ποσό σημαντικό αν κρίνει κανείς και το ύψος των επενδύσεων που καλείται να υλοποιήσει ο ΑΔΜΗΕ τα επόμενα χρόνια, για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των νησιών τις διεθνείς διασυνδέσεις του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας αλλά και την ενίσχυση του ώστε να ανταποκριθεί στα ζητούμενα της ενεργειακής μετάβασης.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΔΜΗΕ ζήτησε αύξηση του WACC λόγω του αυξημένου κόστους κεφαλαίου ως αποτέλεσμα της αλλαγής του οικονομικού περιβάλλοντος και της αύξησης επί το δυσμενέστερο του πληθωρισμού και των επιτοκίων. Μάλιστα αρχικά διεκδικούσε αναθεώρηση στο 8,51% ώστε να υλοποιήσει το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα του.

Η τελική απόφαση της ΡΑΑΕΥ απέχει πολύ από το αρχικό αίτημα του ΑΔΜΗΕ όμως το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι ότι η νέα αυτή απόφαση δεν αντισταθμίζονται οι απώλειες του 2022.
Πάντως επί του παρόντος φαίνεται ότι δεν πρόκειται να δοθεί συνέχεια στην παρατεταμένη διαπραγμάτευση μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ΡΑΑΕΥ. Άλλωστε ο Διαχειριστής αναμένει να μελετήσει το πλήρες κείμενο της απόφασης της Αρχής και το σκεπτικό που τη συνοδεύει προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του.

Όσο δε για την έναρξη ισχύος των νέων τιμολογίων των Τελών Χρήσης Συστήματος όλα δείχνουν θα πάει για Σεπτέμβριο, ώστε να έχει εκδοθεί η απόφαση της ΡΑΑΕΥ και να έχει αποσαφηνιστεί ο χρόνος κατανομής των αναδρομικών αυξήσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης