Ενέργεια

Η ΕΕ δεν σχεδιάζει να αναθεωρήσει το πλαφόν της τιμής του ρωσικού πετρελαίου

Η ΕΕ δεν σχεδιάζει να αναθεωρήσει το πλαφόν της τιμής του ρωσικού πετρελαίου

Το Urals πετρέλαιο ναυαρχίδα της Ρωσίας διαπραγματεύεται πάνω από το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων, καθώς το discount του με το Brent μειώνεται

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σχεδιάζει να αναθεωρήσει το πλαφόν των 60 δολαρίων που επιβλήθηκε στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, παρόλο που το ρωσικό αργό πωλείται πάνω από το ανώτατο όριο.

«Δεν υπάρχει καμία κίνηση αυτή τη στιγμή στο Συμβούλιο [της Ευρωπαϊκής Ένωσης] με το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου», δήλωσε στην Energy Intelligence ένας ανώνυμος διπλωμάτης από τη Βαλτική.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σημείωσε ότι επίσημα, το ανώτατο όριο τιμής υπόκειται σε επανεξέταση μία φορά κάθε δύο μήνες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι είναι 5% κάτω από την τιμή αγοράς για το Urals.

Το εμβληματικό μείγμα αργού πετρελαίου της Ρωσίας Urals πωλείται παραδοσιακά με έκπτωση στο Brent, με αυτή την έκπτωση να διευρύνεται μετά την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής σε όλες τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου ως μέρος μιας ώθησης κυρώσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, η έκπτωση μεταξύ Urals και Brent μειώθηκε, μέχρι αυτόν τον μήνα, όταν ξεπέρασε τα 60 δολάρια. Κατά τη στιγμή της σύνταξης, το Urals διαπραγματεύονταν πάνω από 63 δολάρια το βαρέλι.


Προσαρμόστηκε η Ρωσία


Η Wall Street Journal σημείωσε σε έκθεσή της ότι αυτή η ανάκαμψη της τιμής για το Urals ήταν απόδειξη ότι η Ρωσία είχε προσαρμοστεί στο καθεστώς κυρώσεων. Θα σήμαινε επίσης ότι τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας θα αυξάνονταν, αποτρέποντας αυτό που ήταν ένας από τους κύριους στόχους του ανώτατου ορίου τιμών. Ο άλλος στόχος ήταν να διατηρηθεί η καλή τροφοδοσία των παγκόσμιων αγορών με πετρέλαιο.

Από την έναρξή της, η ιδέα του ανώτατου ορίου τιμής, που επέβαλε η G7 πέρυσι, είχε τους επικριτές της. Αυτοί υποστήριξαν ότι οι στόχοι του ανώτατου ορίου είναι αμοιβαία αποκλειόμενοι, ενώ οι υποστηρικτές ότι είναι δυνατό να διατηρηθούν τόσο τα έσοδα της Ρωσίας χαμηλότερα όσο και οι εξαγωγές σε υψηλά επίπεδα.

Τελικά, το αποτέλεσμα ήταν κάπως ανάμεικτο, με τη Ρωσία να βλέπει πράγματι χαμηλότερα έσοδα από τις εξαγωγές, καθώς η τιμή των Urals παρέμενε υποτονική για μήνες. Ωστόσο, τόσο οι Ρώσοι πωλητές πετρελαίου όσο και οι πελάτες τους χρησιμοποιούν εναλλακτικές λύσεις για τους δυτικούς ναυλωτές και ασφαλιστές, βρίσκοντας ουσιαστικά έναν τρόπο να παρακάμψουν το ανώτατο όριο τιμών, το οποίο ισχύει μόνο για αγοραστές που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν δυτικά δεξαμενόπλοια και ασφαλιστική κάλυψη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης