Ενέργεια

FSRU: Ολοκληρώνονται οι εγκαταστάσεις των υποθαλασσίων σωλήνων για σύνδεση με την ακτή

FSRU: Ολοκληρώνονται οι εγκαταστάσεις των υποθαλασσίων σωλήνων για σύνδεση με την ακτή
Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι εργασίες στο χερσαίο τμήμα του έργου με την τοποθέτηση των σωλήνων μεταφοράς του αερίου και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες στο FSRU της Αλεξανδρούπολης, με στόχο το όλο έργο να τεθεί σε κανονική λειτουργία στις αρχές του 2024.
Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες εγκατάστασης των υποθαλάσσιων σωλήνων που θα συνδέουν την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης με την ακτή. Οι εργασίες συγκόλλησης και πόντισης των σωλήνων του υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης του FSRU γίνονται στην πλατφόρμα Castoro 10, που έχει τοποθετηθεί στα ανοικτά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι εργασίες στο χερσαίο τμήμα του έργου με την τοποθέτηση των σωλήνων μεταφοράς του αερίου και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο.

Εν τω μεταξύ το πλοίο μεταφοράς LNG, GasLog Chelsea βρίσκεται από τον περασμένο Φεβρουάριο στο ναυπηγείο Κέπελ της Σιγκαπούρης όπου γίνονται οι εργασίες μετατροπής του σε FSRU και προβλέπεται να φθάσει στην Αλεξανδρούπολη τον Νοέμβριο οπότε και θα συνδεθεί με τον αγωγό μήκους 28 χλμ που θα το ενώσει με το ΕΣΦΑ. Θα ακολουθήσει η δοκιμαστική λειτουργία του και εκτιμάται ότι θα τεθεί σε κανονική λειτουργία στις αρχές του επομένου έτους.  Παράλληλα το μάνατζμεντ αναζητεί πρόσθετα κεφάλαια για να μπορεί να λειτουργήσει το έργο, καθώς υπάρχουν σφιχτές προθεσμίες μέχρι το τέλος του 2023.

Σημειώνεται πως το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης έχει ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» (ΕΠΑνΕΚ) με το ποσό της δημόσιας δαπάνης να ανέρχεται στα 166,7 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών οι νέες ανάγκες ανέρχονται σε 65 εκατ ευρώ, στοιχείο που δεν επιβεβαιώνεται προς το παρόν από την πλευρά της εταιρίας.


Οι στόχοι ανεφοδιασμού

Υπενθυμίζεται, ότι το FSRU θα βρίσκεται αγκυροβολημένο σε απόσταση περίπου 18 χιλιομέτρων, μέσα στη θάλασσα, νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και 10 χλμ. από την κοντινότερη ακτή στη Μάκρη.
Η Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU), χωρητικότητας 153.500 κ.μ. LNG, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της ευρύτερης περιφέρειας (Ρουμανία, Σερβία, Β. Μακεδονία κ.α.) αλλά και με προοπτική να εφοδιάσει και την Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι ήδη η συμβολαιοποιημένη δυναμικότητα αεριοποίησης του FSRU της Αλεξανδρούπολης φθάνει στο 60% της τεχνικής δυναμικότητας των 5,5 δισ. κ.μ. ανά έτος. Η χωρητικότητα του πλοίου θα είναι ίση με την ενέργεια που χρειάζονται επτά μεγάλοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ακόμη μεγαλύτερη χωρητικότητα από το FSRU της Αλεξανδρούπολης προβλέπεται να έχει το δεύτερο FSRU που αναπτύσσει η Gastrade, το οποίο σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στην θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, με ορίζοντα λειτουργίας το 2025. Στο νέο έργο, "ΑΣΦΑ Θράκης", το FSRU θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κ.μ. LNG και θα μπορεί να παραδώσει έως και 22,7 εκ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως ή 5,5 δισ. κ.μ. ετησίως. Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης ένα σύστημα χερσαίου και υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει το FSRU με τους υφιστάμενους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης