Reuters: Οι κορυφαίοι παίκτες LNG πιέζουν για περισσότερες πράσινες επενδύσεις

Reuters: Οι κορυφαίοι παίκτες LNG πιέζουν για περισσότερες πράσινες επενδύσεις
Οι μεγάλοι παραγωγοί έχουν προωθήσει τα τελευταία χρόνια το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο στην ώθηση για καθαρότερη ενέργεια, μεταφέρει το Reuters
Οι τρέχουσες επενδύσεις σε υποδομές φυσικού αερίου υπολείπονται των αναγκαίων, δήλωσαν αξιωματούχοι σε βιομηχανικό συνέδριο στην Ιαπωνία, επικαλούμενοι τον ρόλο που λένε ότι το καύσιμο πρέπει να παίξει τόσο στην παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια όσο και στη μετάβαση στο καθαρό μηδέν, σύμφωνα με το Reuters.

Οι μεγάλοι παραγωγοί έχουν προωθήσει τα τελευταία χρόνια το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο στην ώθηση για καθαρότερη ενέργεια - μια κίνηση στην οποία αντιστάθηκαν σθεναρά οι περιβαλλοντολόγοι - καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια αντιμετωπίζουν τεχνικούς παράγοντες όπως η διακοπή της παροχής.

Ενεργειακή ασφάλεια

Οι φόβοι για την ενεργειακή ασφάλεια ενίσχυσαν επίσης τη ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), μετά την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 που άφησε τις χώρες να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό αέριο.

Σε δηλώσεις βίντεο που παίχτηκαν κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Παραγωγών-Καταναλωτών LNG στο Τόκιο, ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είπε ότι μέχρι σήμερα, δεν έχουν γίνει αρκετές επενδύσεις στον τομέα.

«Η έλλειψη επενδύσεων επηρεάζει τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές και την πρόσβασή τους σε οικονομικά προσιτή και αξιόπιστη ενέργεια και οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Suhail Mohamed Al Mazrouei.

"Έχουμε αρκετές επενδύσεις σε φυσικό αέριο και LNG για να καλύψουμε τη μετατροπή όλων των εργοστασίων άνθρακα στον κόσμο σε φυσικό αέριο;
Η απάντηση είναι όχι", είπε.

Μακροπρόθεσμος ρόλος

Το φυσικό αέριο μπορεί να διαδραματίσει μακροπρόθεσμο ρόλο στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, δήλωσε στη διάσκεψη ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, αν και πρόσθεσε ότι υπάρχει «έντονη ανάγκη» να μειωθούν οι εκπομπές από την παροχή αερίου .

«Η πρόκληση είναι πώς να εξισορροπήσουμε τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες για πρόσθετο εφοδιασμό φυσικού αερίου όταν οι παγκόσμιες αγορές είναι ασταθείς, με (την) μακροπρόθεσμη (ανάγκη) επίτευξης των κλιματικών μας στόχων», είπε.

«Πιστεύουμε ότι χρειάζονται στρατηγικές για μελλοντικές επενδύσεις σε υποδομές φυσικού αερίου, (π.χ.) με την ενσωμάτωση τεχνολογιών όπως η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα σε όλη την αλυσίδα αξίας ή επιτρέποντας την ενσωμάτωση αερίου χαμηλών εκπομπών», είπε.

Διαρροές Μεθανίου

Ένα κορυφαίο επιχείρημα κατά των περιβαλλοντικών διαπιστευτηρίων του φυσικού αερίου είναι η απειλή που δημιουργούν οι διαρροές μεθανίου, του κύριου συστατικού του, από τις υποδομές.

Η παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία πέρυσι απελευθέρωσε στην ατμόσφαιρα περίπου 135 εκατομμύρια τόνους μεθανίου, ένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου που ευθύνεται για περίπου το ένα τρίτο της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας από τη βιομηχανική επανάσταση.

Η Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία και η ΕΕ υπέγραψαν κοινή δήλωση κατά τη διάρκεια της διάσκεψης για την υποστήριξη των μέτρων μείωσης του μεθανίου.

«Αυτή η πρωτοβουλία είναι μια άνευ προηγουμένου συνεργασία μεταξύ των ενεργειακών παραγόντων για την επίτευξη μιας καθαρότερης αλυσίδας αξίας ενέργειας με την απασχόληση παραγωγών ενέργειας για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου», δήλωσε ο Yasutoshi Nishimura, υπουργός βιομηχανίας της Ιαπωνίας, στο συνέδριο.

Συνεργασία και καινοτομία

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida περιοδεύει αυτή τη στιγμή στον Κόλπο, μια σημαντική περιοχή παραγωγής πετρελαίου και LNG, προωθώντας την ιαπωνική τεχνολογία για πιο πράσινα καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου.

Η γενική διευθύντρια του τμήματος ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ditte Juul Joergensen ωστόσο, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των παγκόσμιων παραγωγών LNG και των καταναλωτών, γιατί όπως είπε, «το σοκ της περσινής αγοράς φυσικού αερίου δεν ήταν το πρώτο και πιθανότατα δεν θα είναι το τελευταίο», είπε στο συνέδριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης