Ενέργεια

Γαλλία: Οι υψηλές θερμοκρασίες των ποταμών περιορίζουν την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας

Γαλλία: Οι υψηλές θερμοκρασίες των ποταμών περιορίζουν την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας
(Οι περιορισμοί ήταν) αναμενόμενοι και πιθανότατα θα συμβαίνουν πιο συχνά, δήλωσε ο ακτιβιστής της Greenpeace, Roger Spautz, σύμφωνα με το Reuters
Περιορισμοί παραγωγής αναμένονται σε δύο πυρηνικούς σταθμούς κατά μήκος του ποταμού Ροδανού στην ανατολική Γαλλία λόγω των προβλέψεων για υψηλές θερμοκρασίες, δήλωσε ο πυρηνικός φορέας EDF, αρκετές ημέρες πριν από την παρόμοια προειδοποίηση το 2022, αλλά επηρεάζοντας λιγότερα εργοστάσια σύμφωνα με το Reuters.

Ο ζεστός καιρός είναι πιθανό να μειώσει κατά το ήμισυ τη διαθέσιμη τροφοδοσία από το εργοστάσιο Bugey των 3,6 gigawatt (GW) και το εργοστάσιο του Saint Alban των 2,6 GW από τις 13 Ιουλίου και τις 16 Ιουλίου αντίστοιχα, δήλωσε ο χειριστής.

Ωστόσο, η παραγωγή θα είναι τουλάχιστον 1,8 GW στο Bugey και 1,3 GW στο Saint Alban για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του δικτύου και μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις ανάγκες του δικτύου, είπε ο χειριστής.

Ο αναλυτής της Kpler Emeric de Vigan είπε ότι οι περιορισμοί είναι πιθανό να έχουν μικρή επίδραση στην παραγωγή στην πράξη, με περικοπές πιθανές μόνο το Σαββατοκύριακο ή το μεσημέρι όταν η ηλιακή παραγωγή ήταν στο αποκορύφωμά της, έτσι ώστε ο αντίκτυπος στις τιμές της ενέργειας να είναι περιορισμένος.

Είπε ότι η κατάσταση θα χρειαστεί παρακολούθηση τις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο, σημειώνοντας ότι ήταν ασυνήθιστα νωρίς το καλοκαίρι για να επιβληθούν τέτοιοι περιορισμοί.

Οι θερμοκρασίες του νερού στο εργοστάσιο Bugey έχουν ήδη ξεπεράσει το αρχικό όριο στις 9 Ιουλίου, όπου είναι δυνατοί περιορισμοί, και επί του παρόντος προβλέπεται να κορυφωθούν την επόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια να πέσουν ξανά, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

«Η Γαλλία εξάγει σήμερα καθαρά μεγάλες ποσότητες ενέργειας – οι περιορισμοί στον εφοδιασμό μεμονωμένων πυρηνικών μονάδων δεν θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα όπως πέρυσι», δήλωσε η αναλύτρια της Refinitiv, Nathalie Gerl.

Ο ποταμός Garonne στη νότια Γαλλία έχει το υψηλότερο δυναμικό για θέρμανση σε κρίσιμα επίπεδα, αλλά το εργοστάσιο Golfech είναι επί του παρόντος εκτός λειτουργίας για συντήρηση μέχρι τα μέσα Αυγούστου, έδειξαν τα στοιχεία.

"(Οι περιορισμοί ήταν) αναμενόμενοι και πιθανότατα θα συμβαίνουν πιο συχνά", δήλωσε ο ακτιβιστής της Greenpeace, Roger Spautz.
"Οι αρχές πρέπει να τηρήσουν τους υπάρχοντες κανονισμούς για τις απορρίψεις υδάτων.

Διαφορετικά τα οικοσυστήματα θα επηρεαστούν ακόμη περισσότερο", πρόσθεσε.
Η EDF δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο πυρηνικός φορέας έχει ζητήσει στο παρελθόν να αρθούν οριστικά τα θερμικά όρια - τα οποία καθορίζουν πόσο νερό ψύξης του αντιδραστήρα μπορεί να επιστραφεί στο ποτάμι κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα - λέγοντας ότι μια μελέτη που διεξήγαγε έδειξε ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες του περασμένου έτους δεν είχαν καμία επίδραση στη βιοποικιλότητα.

Ωστόσο, μια μελέτη που διεξήχθη από τον φορέα πυρηνικής επιτήρησης ASN διαπίστωσε μια ελαφρά αύξηση στην ανάπτυξη φυκών και πλαγκτού γύρω από το εργοστάσιο Bugey κατά τη διάρκεια του καύσωνα, ενώ οι πληθυσμοί των ψαριών επηρεάστηκαν κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου στο εργοστάσιο Saint Alban.

Ο επιτηρητής όρισε ότι είναι επί του παρόντος αδύνατο να διακριθεί ο αντίκτυπος των αυξημένων ορίων σε σύγκριση με τις άλλες οικολογικές επιπτώσεις του καύσωνα, αλλά συνεχίζει να παρακολουθεί τη βιομάζα του ποταμού.

www.worldenergynews,gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης