Αποθήκευση: Ξεπέρασαν τα 3.000 MW οι προσφορές - Κάτω από τα 100 ευρώ/MW/ έτος και εγγυητικές από 5

Αποθήκευση: Ξεπέρασαν τα 3.000 MW οι προσφορές - Κάτω από τα 100 ευρώ/MW/ έτος και εγγυητικές από 5
Πέντε έχουν ήδη καταθέσει την εγγυητική επιστολή συμμετοχής των 35.000 ευρώ ανά μεγαβάτ

«Βροχή» συμμετοχών από υποψήφιους επενδυτές καταγράφηκε στον πρώτο διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ για έργα αποθήκευσης ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, υποβλήθηκαν περί τις 95 προσφορές με τη συνολική ισχύ των έργων που συμμετείχαν να ξεπερνά τα 3.000 ΜW. Έτσι επετεύχθη ιδιαιτέρως υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού, με δεδομένο ότι η δημοπρατούμενη ισχύς είχε οριστεί από τη ΡΑΑΕΥ ήταν στα 400 MW.

Από το σύνολο των επενδυτών που συμμετείχαν οι πέντε έχουν ήδη καταθέσει την εγγυητική επιστολή συμμετοχής των 35.000 ευρώ ανά μεγαβάτ, ενώ οι υπόλοιποι θα τις υποβάλλουν σήμερα. Όσο για τις προσφορές, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, αυτές κινήθηκαν κάτω από τα 100.000 ευρώ/MW/έτος, δηλαδή χαμηλότερα από την ανώτατη τιμή που είχε οριστεί των 115.000 ευρώ/MW/έτος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται όλα τα εγχώρια ενεργειακά «τζάκια όπως η ΔΕΗ, η Μυτιληναίος, η Intrakat, ΤΕΡΝΑ, η Motor Oil.

Τα έργα αποθήκευσης που θα προκριθούν σε αυτόν και στους επόμενους δύο διαγωνισμούς της ΡΑΑΕΥ θα χορηγηθεί, επενδυτική επιχορήγηση 200.000 ευρώ ανά μεγαβάτ., η οποία θα καταβληθεί κατά τη φάση κατασκευής των υποστηριζόμενων έργων καθώς και ετήσια λειτουργική ενίσχυση που θα καταβάλλεται κατά τη φάση λειτουργίας των έργων, για περίοδο 10 ετών. Η διπλή στήριξη διασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα για τους σταθμούς αποθήκευσης.


Έως τις 2 Αυγούστου ο προσωρινός κατάλογος

Για τους συμμετέχοντες στον πρώτο διαγωνισμό η αξιολόγηση των αιτήσεων θα έχει ολοκληρωθεί από την ΡΑΑΕΥ έως τις 2 Αυγούστου και θα εκδοθεί άμεσα ο προσωρινός κατάλογος επιλεγέντων έργων με τους επενδυτές που θα αποκλειστούν να έχουν περιθώριο έως τις 7 Αυγούστου για υποβολή ενστάσεων. Στις 10 Αυγούστου θα ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα.

Θα ακολουθήσουν έως τα τέλη του έτους άλλοι δύο διαγωνισμοί με τη συνολική δημοπρατούμενη, ισχύ μέσω και των τριών ανταγωνιστικών διαδικασιών να ανέρχεται σε 1.000 MW (μεγαβάτ). Η δεύτερη δημοπρασία για 300 MW αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του τρίτου τριμήνου του έτους και η τρίτη για 400 MW εντός του τετάρτου τριμήνου του 2023 η οποία θα αφορά αποκλειστικά έργα στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης.

Οι κανόνες που έχουν οριστεί από τη ΡΑΑΕΥ για τους τρεις διαγωνισμούς είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής:

  • Ανώτατο όριο 100 MW στην Ισχύ Συμμετοχής κάθε σταθμού αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να επιτραπεί η συμμετοχή του στην Ανταγωνιστική Διαδικασία.
  • Μέγιστο όριο Ισχύος Συμμετοχής ανά Συμμετέχοντα, το οποίο ορίζεται στο 25% της δημοπρατούμενης ισχύος της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας.
  • Μέγιστο όριο κατακύρωσης ισχύος ανά Συμμετέχοντα, σωρευτικά για την Ανταγωνιστική Διαδικασία της παρούσας Προκήρυξης και για τη Δεύτερη Ανταγωνιστική Διαδικασία, το οποίο ορίζεται σε 100 MW.
  • Κατά τον έλεγχο των ορίων ισχύος συμμετοχής ανά Συμμετέχοντα και ελάχιστου αριθμού συμμετεχόντων, λαμβάνονται υπόψη οι συνδεδεμένες και οι συνεργαζόμενες με τον Συμμετέχοντα επιχειρήσεις.

Να σημειωθεί ότι το υπό αναθεώρηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπει την ανάπτυξη έως το 2030 έργων αποθήκευσης συνολικής ισχύος 8,1 GW εκ των οποίων τα 5,6 GW θα είναι standalone μπαταρίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης