Ενέργεια

ΡΑΑΕΥ: Ποιές επιπλέον μονάδες μπαίνουν στο σύστημα - Ανοιχτές οι εισαγωγές από τη νέα γραμμή της Βουλγαρίας

ΡΑΑΕΥ: Ποιές επιπλέον μονάδες μπαίνουν στο σύστημα - Ανοιχτές οι εισαγωγές από τη νέα γραμμή της Βουλγαρίας

Κρίσιμο το διήμερο Πέμπτης και Παρασκευής για τις αντοχές του συστήματος

 

Τη συνδρομή και των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπτωση ανάγκης ζήτησε η ΡΑΑΕΥ από τον ΑΔΜΗΕ για τις ημέρες του καύσωνα καλώντας τον Διαχειριστή να κάνει χρήση της νέας γραμμής ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Βουλγαρία που βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία. Στο μεταξύ στο σύστημα έχουν μπει από χθες οι δύο νέες μονάδες Αγ. Νικόλαος της Mytilineos και  Πτολεμαϊδα 5 της ΔΕΗ,  που βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, προσφέροντας ισχύ  250 MW και 650 MW αντίστοιχα.


Σε λειτουργία τέθηκαν επίσης οι λιγνιτικές μονάδες Αγ. Δημήτριος 4 και Μελίτη ενώ στον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ για ένταξη βρίσκεται και η 5η μονάδα του Αγ. Δημητρίου. Η ΔΕΗ, σύμφωνα με πηγές της εταιρίας δεσμεύτηκε στην προχθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΕΝ για την ετοιμότητά της να προσφέρει στο σύστημα τις ημέρες του καύσωνα συνολική ισχύ 1800 MW από τους λιγνιτικούς της σταθμούς, όπως της ζητήθηκε. Μέχρι στιγμής το σύστημα ανταποκρίνεται κανονικά στα φορτία τα οποία αυξάνονται σταδιακά κατά 200-300 MW σε σχέση με την αντίστοιχη ώρα της προηγούμενης ημέρας, αλλά κινούνται σε ανεκτά επίπεδα αφού βρισκόταν πολύ χαμηλά τις προηγούμενες ημέρες.


Ο άμεσος προγραμματισμός

Για σήμερα 12/7 ο ΑΔΜΗΕ εκτιμά ότι τα φορτία θα κινηθούν στην αιχμή τους στα 1800 MW. Οι αντοχές του συστήματος σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις θα τεσταριστούν το διήμερο Πέμπτης και Παρασκευής που ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 40 βαθμούς κελσίου, με τους αρμόδιους φορείς ωστόσο να μην ανησυχούν ιδιαίτερα. Το σύστημα για τις βραδινές ώρες που βγαίνουν εκτός των φωτοβολταϊκά είναι ενισχυμένο με τις δύο νέες θερμικές μονάδες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΑΔΜΗΕ θωρακίζουν το σύστημα ακόμη και εάν λόγω της δοκιμαστικής λειτουργίας τους δεν συνεισφέρουν το μέγιστο της δυναμικότητάς τους.

Μεγαλύτερη είναι η αγωνία των αρμοδίων φορέων για τις αντοχές των συστημάτων των μη διασυνδεδεμένων νησιών κυρίως αυτών με μεγάλη τουριστική κίνηση, όπως η Ρόδος και η Κώς. Καθησυχαστική ήταν πάντως η ενημέρωση στην προχθεσινή σύσκεψη από πλευράς του ΔΕΔΔΗΕ ως Διαχειριστή των μη διασυνδεδεμένων νησιών. Σύμφωνα με πληροφορίες διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, για την ενίσχυση της ηλεκτροπαραγωγής είτε με την προσθήκη νέων Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών είτε με την μεταφορά από άλλα νησιά με χαμηλότερες καταναλώσεις.

Συνολικά για τις ανάγκες της τρέχουσας θερινής περιόδου η ΔΕΗ έχει εγκαταστήσει στα μη διασυνδεδεμένα νησιά νέα ισχύ άνω των 100 MW αλλά και επιπλέον ισχύ 34 MW στο σύστημα της Κρήτης, λόγω δυσκολιών άμεσης επιδιόρθωσης βλαβών σε τρεις μονάδες του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων. Πρόσθετη ισχύ για το καλοκαίρι του 2023 εγκαταστάθηκε στα νησιά, Ρόδος, Σαντορίνη, Σάμος, Λέσβος, Χίος, η Κάρπαθος, Λήμνος, Μήλος , Ικαρία, Κύθνος και Μεγίστη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης