Ενέργεια

Gazprom: Αμφισβητεί τη ρωσική διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη

Gazprom: Αμφισβητεί τη ρωσική διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη

Απειλεί με κυρώσεις την ουκρανική Naftogaz

 

Ο Alexei Miller, ο επικεφαλής του γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom, που ανήκει στο Κρεμλίνο, απείλησε την Πέμπτη με κυρώσεις κατά της ουκρανικής Naftogaz εν μέσω νομικών διενέξεων, λέγοντας ότι η ενεργειακή εταιρεία με έδρα το Κίεβο δεν είχε «εποικοδομητική» επίβλεψη της διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Είπε επίσης ότι είναι «ανούσιο» να συμμετέχει η Gazprom σε διεθνείς νομικές υποθέσεις που έχει κινήσει η Naftogaz.

Η Naftogaz τον Ιούνιο δήλωσε ότι είχε κινηθεί νομικά κατά της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες για να προσπαθήσει να ανακτήσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια που της επιδίκασε ένα διαιτητικό δικαστήριο στη Χάγη ως αποζημίωση για περιουσιακά στοιχεία που απαλλοτριώθηκαν από τη Ρωσία στην Κριμαία.

«Οι προσπάθειες της Naftogaz να συνεχίσει αυτή τη δίκη μιλούν για τη μη εποικοδομητική στάση της απέναντι στην οργάνωση της διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και, γενικά, για μια εχθρική στάση απέναντι στη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε ο Miller στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-24.

Eξαγωγές

Οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας μειώθηκαν στο ελάχιστο το περασμένο έτος λόγω μιας σοβαρής πολιτικής κρίσης, που προκλήθηκε από την απόφαση της Μόσχας να στείλει χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία πέρυσι.

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη διαμορφώθηκαν σε περίπου 12,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Συνολικά ανήλθαν σε 62 bcm για ολόκληρο το 2022, όταν οι συνολικές εξαγωγές μειώθηκαν σχεδόν στο μισό από το προηγούμενο έτος.

"Η Naftogaz έχει ήδη καταθέσει αγωγή πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά της Ρωσίας στα δικαστήρια των Η.Π.Α. εταιρείες και η Naftogaz θα είναι απλώς αδύνατη», είπε ο Μίλερ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov αρνήθηκε να σχολιάσει πιθανή διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης