Γερμανία: Δέσμευση Habeck για αντικατάσταση χιλιάδων ανεμογεννητριών με μεγαλύτερες

Γερμανία: Δέσμευση Habeck για αντικατάσταση χιλιάδων ανεμογεννητριών με μεγαλύτερες
Η Γερμανία θέλει να διπλασιάσει την αιολική της ισχύ στην ξηρά στα 115 GW έως το 2030

Η Γερμανία μπορεί να ξεπεράσει το πρόβλημά της να βρει περισσότερο χώρο για ανεμογεννήτριες ανταλλάσσοντας χιλιάδες παλαιότερες συσκευές με νέες, πιο ισχυρές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Robert Habeck.

Σύμφωνα με το Montel, περίπου 12.000-13.000 ανεμογεννήτριες στη χώρα –με μέση ισχύ 1-2 MW– πλησίαζαν τα 25 χρόνια ζωής (λειτουργίας) και ως εκ τούτου έπρεπε να ανανεωθούν, είπε ο υπουργός στα μέλη του λόμπι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας BEE.

Η αντικατάστασή τους με νεότερες τουρμπίνες ισχύος 5-7 MW θα αύξανε σημαντικά την παραγωγή με μικρή αλλαγή στη συνολική χρήση εδάφους (γης), συμπλήρωσε χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για την χρηματοδότηση των νέων αυτών κατασκευών.

Διπλή χωρητικότητα;

Η Γερμανία θέλει να διπλασιάσει την αιολική της ισχύ στην ξηρά στα 115 GW έως το 2030, μέρος του γενικού στόχου της να γίνει ουδέτερη από τον άνθρακα έως το 2045. Η τρέχουσα πολιτική απαιτεί να παραδοθεί το 2% της γης για παραγωγή αιολικής ενέργειας. Ωστόσο, οι διαδηλωτές έχουν αντιταχθεί στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων κοντά σε κατοικημένες ή γραφικές περιοχές, ενώ περιβαλλοντικές ομάδες έχουν εκφράσει ανησυχίες για τα πουλιά που πετούν κοντά στα πτερύγια των στροβίλων.

Οι κατασκευαστές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να σκεφτούν δημιουργικά για να βοηθήσουν τη χώρα να πετύχει τον στόχο της για εγκατάσταση 10 GW νέας αιολικής ισχύος ετησίως, είπε, προσθέτοντας ότι η Γερμανία βρίσκεται σε καλό δρόμο να εγκαταστήσει ελαφρώς λιγότερο από 4 GW φέτος.

Ωστόσο, είπε ότι η χώρα είναι πιθανό να ξεπεράσει τα 10 GW εγκατεστημένης ηλιακής ισχύος φέτος, κάτι που θα ήταν το πρώτο.

Τα σχέδιά της για ανανεώσιμες πηγές απαιτούν τετραπλασιασμό της ηλιακής δυναμικότητας σε 215 GW έως το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης