Ναυτιλία

ΗΠΑ: Το Πολεμικό Ναυτικό εμπόδισε το Ιράν να καταλάβει δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν

ΗΠΑ: Το Πολεμικό Ναυτικό εμπόδισε το Ιράν να καταλάβει δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν

Τα κορυφαία νηολόγια πλοίων, συμπεριλαμβανομένων των Νήσων Μάρσαλ και της Ελλάδας, έχουν προειδοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες για την απειλή για την εμπορική ναυτιλία στον Κόλπο

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι παρενέβη για να αποτρέψει το Ιράν από την κατάληψη δύο εμπορικών δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν την Τετάρτη, στην τελευταία από μια σειρά κατασχέσεων ή επιθέσεων σε πλοία στην περιοχή από το 2019.

Η Chevron είπε ότι ένα περιστατικό αφορούσε το Richmond Voyager, ένα πολύ μεγάλο πλοίο μεταφοράς αργού που διαχειρίζεται η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία και ότι το πλήρωμα ήταν ασφαλές.
Ένα σκάφος του ιρανικού πολεμικού ναυτικού πυροβόλησε κατά τη δεύτερη απόπειρα κατάσχεσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πέμπτου Στόλου του Ναυτικού Timothy Hawkins.
Και τα δύο περιστατικά σημειώθηκαν σε ύδατα μεταξύ Ιράν και Ομάν.

Ο Hawkins δεν είπε πώς το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ απέτρεψε την κατάσχεση των πλοίων ούτε παρείχε περαιτέρω πληροφορίες σε αυτό το στάδιο. Λεπτομέρειες σχετικά με το δεύτερο σκάφος που ενεπλάκη στο συμβάν δεν έγιναν αμέσως σαφείς.

Η βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey είπε ότι ένα πολεμικό πλοίο με μια πολυεθνική ομάδα ναυτικού βρισκόταν στην περιοχή εκείνη τη στιγμή και ζήτησε από το ιρανικό ναυτικό να «παύσει την παρενόχληση» ενός από τα εμπορικά πλοία.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν IRNA ανέφερε την Τετάρτη ότι οι ιρανικές αρχές δεν έχουν σχολιάσει ακόμη το θέμα.

Από το 2019, έχει σημειωθεί μια σειρά επιθέσεων στη ναυτιλία σε στρατηγικά ύδατα του Κόλπου σε περιόδους έντασης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.

Kατάσχεση πετρελαιοφόρων

Το Ιράν κατέσχεσε δύο πετρελαιοφόρα μέσα σε μια εβδομάδα πριν από περισσότερο από ένα μήνα, ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου διέρχεται από τα στενά του Ορμούζ, ένα σημείο μεταξύ του Ιράν και του Ομάν, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Vortexa.
Τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων Refinitiv δείχνουν ότι το Richmond Voyager είχε ελλιμενιστεί στο Ras Tannoura στην ανατολική Σαουδική Αραβία πριν από το περιστατικό της Τετάρτης στον Κόλπο του Ομάν.

Εκπρόσωπος της Chevron είπε: «Δεν υπάρχει απώλεια ζωής, τραυματισμός ή απώλεια περιορισμού» στο Richmond Voyager.
"Το σκάφος λειτουργεί κανονικά. Η ασφάλεια του πληρώματος μας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα", είπε ο εκπρόσωπος.

Το Richmond Voyager έπλεε μακριά από τον Κόλπο με τη Σιγκαπούρη να αναφέρεται ως προορισμός, έδειξε η παρακολούθηση πλοίων Refinitiv.

Τα κορυφαία νηολόγια πλοίων, συμπεριλαμβανομένων των Νήσων Μάρσαλ και της Ελλάδας, έχουν προειδοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες για την απειλή για την εμπορική ναυτιλία στον Κόλπο, συμπεριλαμβανομένου του Στενού του Ορμούζ.

Σε ένα άλλο σημείο έντασης, οι ΗΠΑ κατάσχεσαν φορτίο ιρανικού πετρελαίου σε δεξαμενόπλοιο τον Απρίλιο σε μια επιχείρηση επιβολής των κυρώσεων, ανέφεραν πηγές στο Reuters.
Αυτό το πλοίο, το Suez Rajan με σημαία των Νήσων Μάρσαλ, είναι αγκυροβολημένο έξω από τον τερματικό σταθμό του Γκάλβεστον στον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ και περιμένει να εκφορτώσει το φορτίο του, σύμφωνα με την παρακολούθηση πλοίων της Refinitiv.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης