Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Με παρέμβαση Μυτιληναίου το αλουμίνιο στις στρατηγικές πρώτες ύλες της ΕΕ

Με παρέμβαση Μυτιληναίου το αλουμίνιο στις στρατηγικές πρώτες ύλες της ΕΕ
Τι αποφάσισε το Συμβούλιο Κορυφής - Ζήτησε να αυξηθεί ο στόχος για την ανακύκλωση στο 20%

Tο αλουμίνιο, o βωξίτης, η αλουμίνα συμπεριελήφθησαν στο κατάλογο των «στρατηγικών πρώτων υλών» για την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από σχετική υπόδειξη του Συμβουλίου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας.
Το Συμβούλιο παρενέβη ουσιωδώς για την τροποποίηση της σχετικής πρότασης της Κομισιόν, ώστε στο κατάλογο των κρίσιμων πρώτων υλών να συμπεριληφθεί ο βωξίτης, η αλουμίνα και το αλουμίνιο. Επίσης ζήτησε να αυξηθεί ο στόχος για την ανακύκλωση αυτών των πρώτων υλών στο 20% της ετησίας κατανάλωσης της ΕΕ έως το 2030, έναντι του 15% που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως και ο στόχος για την επεξεργασία τους στο 50% έναντι του 40% που εισηγείτο η Κομισιόν.

Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της Eurometaux υπό την προεδρεία του Ευάγγελου Μυτιληναίου, ο οποίος με διαρκείς συνατήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και συστηματική πίεση κατάφερε να πείσει για τον τεράστιο ρόλο της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Με τις οξύτατες δημόσιες παρεμβάσεις του, κατάφερε να κινητοποιήσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, που δεν είναι συνηθισμένο σε κριτική, επιβάλλοντας την αναθεώρηση και την ένταξη στο Critical Raw Materials Act την αλουμίνα και το αλουμίνιο.

Στόχος η ανάκτηση της ευρωπαϊκής αυτονομίας

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Κανονισμός περί κρίσιμων πρώτων υλών αποτελεί κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής της ΕΕ με στόχο να διασφαλίσει ότι η βιομηχανία της μπορεί να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα στην παραγωγή προϊόντων καθαρής τεχνολογίας και να έχει πρόσβαση στις απαραίτητες πρώτες ύλες.
Με τον Κανονισμό η Ευρώπη θέλει να ανακτήσει την αυτονομία της εξορύσσοντας πρώτες ύλες με βιώσιμο τρόπο, ανακυκλώνοντας όσο περισσότερο μπορεί και συνεργαζόμενη με τρίτες χώρες που λειτουργούν με πνεύμα βιωσιμότητας διασφαλίζοντας παράλληλα τις αλυσίδες εφοδιασμού της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει τον Μάρτιο, ότι η εξόρυξη από την ΕΕ 16 «στρατηγικών πρώτων υλών», συμπεριλαμβανομένου του λιθίου και του χαλκού, θα πρέπει να αυξηθεί στο 10% της ετήσιας κατανάλωσης της ΕΕ έως το 2030, η ανακύκλωση της ΕΕ στο 15% και η επεξεργασία της ΕΕ στο 40%.
Ωστόσο το Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής αποφάσισε ότι οι στόχοι για την ανακύκλωση και την επεξεργασία θα πρέπει να αυξηθούν στο 20% και στο 50% αντίστοιχα καθώς επίσης ότι θα πρέπει να προστεθεί ο βωξίτης, η αλουμίνα και το αλουμίνιο στον κατάλογο των στρατηγικών πρώτων υλών.

Πρόσθετα μέτρα

Επίσης το Συμβούλιο ζητεί στον Κανονισμό να συμπεριληφθούν τα εξής μέτρα:
Συχνότερη ενημέρωση του καταλόγου των κρίσιμων και στρατηγικών πρώτων υλών δηλαδή τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια, αντί των τεσσάρων ετών που πρότεινε η Επιτροπή.
Ενίσχυση των εθνικών μέτρων για τη βιωσιμότητα και την κυκλικότητα, όπως:

  • Αύξηση της επαναχρησιμοποίησης προϊόντων με υψηλές δυνατότητες ανάκτησης πρώτων υλών.
  • Παροχή κινήτρων για την ανάκτηση δευτερογενών κρίσιμων πρώτων υλών από απόβλητα.
  • Εντοπισμό εγκαταστάσεων εξορυκτικών αποβλήτων όπου μπορούν να ανακτηθούν δευτερογενείς πρώτες ύλες.
  • Προώθηση της ανάκτησης μαγνητών από προϊόντα στο τέλος της ζωής τους.


Σύμφωνα με την πρόταση του Συμβουλίου, που θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο νέο σχέδιο Κανονισμού τα κράτη μέλη:

Αναλόγως του διοικητικού τους συστήματος θα πρέπει να ορίσουν ένα ή περισσότερα σημεία επαφής (για παράδειγμα στις περιφέρειες).
Να βοηθήσουν τους φορείς υλοποίησης έργων να προσδιορίσουν τα καθορισμένα σημεία επαφής σε έναν ιστότοπο,
Να διευκολύνουν τις διαδικασίες αδειοδότησης στρατηγικών έργων

Να παρέχουν στοιχεία σχετικά με τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργία της εσωτερικής αγοράς μέσω αυστηρότερων υποχρεώσεων παρακολούθησης, όσον αφορά τον ανταγωνισμό και την ελεύθερη κυκλοφορία των πρώτων υλών.
Τέλος, η πρόταση του Συμβουλίου διευκρινίζει τους ρόλους του Συμβουλίου Κρίσιμων Πρώτων Υλών, ευθυγραμμίζοντάς το με άλλους παρόμοιους φορείς (δηλ. το Chips Act Board). Δημιουργεί επίσης μια υποομάδα εντός του διοικητικού συμβουλίου για τη συζήτηση θεμάτων που σχετίζονται με τη γνώση του κοινού και την αποδοχή έργων ζωτικής σημασίας πρώτων υλών και μια άλλη για τη συζήτηση μέτρων για την προώθηση της κυκλικότητας, την αποτελεσματικότητα και υποκατάσταση κρίσιμων πρώτων υλών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο, θα πρέπει ακόμη να συμφωνήσει ένα τελικό κείμενο του νόμου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αναμένεται να καθορίσει τη θέση του τον Οκτώβριο. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις αναμένεται να έχουν τελειώσει έως το τέλος του έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης