Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Euractiv: Ποιες αδυναμίες και λάθη, φρενάρουν την πράσινη βιομηχανική εξέλιξη της Ευρώπης

Euractiv: Ποιες αδυναμίες και λάθη, φρενάρουν την πράσινη βιομηχανική εξέλιξη της Ευρώπης
Η κάλυψη της διαφοράς και ο ανταγωνισμός-στα-ίδια με το επίπεδο των ΗΠΑ και της Κίνας – θα είναι κεντρικό θέμα για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024.

Η αποτυχία δημιουργίας Ευρωπαϊκού Ταμείου Κυριαρχίας έχει αποκαλύψει τα λάθη στην προσέγγιση της ΕΕ στη βιομηχανική πολιτική.
Η κάλυψη της διαφοράς και ο ανταγωνισμός-στα-ίδια με το επίπεδο των ΗΠΑ και της Κίνας – θα είναι κεντρικό θέμα για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024.

Η επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ Ursula Von der Leyen εξέπληξε πολλούς όταν ανακοίνωσε πέρυσι ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ θα καταθέσει πρόταση για ένα ευρωπαϊκό «ταμείο κυριαρχίας» πριν από το καλοκαίρι.

«Θέλουμε η ευρωπαϊκή βιομηχανία να συνεχίσει να ηγείται στην πράσινη μετάβαση.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εισήγαγα την ιδέα ενός ταμείου κυριαρχίας», είπε η Vo der Leyen σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο την παραμονή της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 15 Δεκεμβρίου.

«Πρέπει να κινητοποιήσουμε την ισχυρή ευρωπαϊκή βιομηχανική μας δύναμη στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Και αυτό απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική με κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η Επιτροπή θα καταθέσει πρόταση «γύρω στο καλοκαίρι» ως μέρος μιας ευρύτερης ενδιάμεσης δημοσιονομικής αναθεώρησης της ΕΕ.

Το αποτέλεσμα, όπως πολλοί φοβόντουσαν, ήταν... συντριπτικό.

Αντί για ένα ισχυρό ταμείο κυριαρχίας, το στέλεχος της ΕΕ έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα και παρουσίασε έναν νέο ιστότοπο με ένα νέο ακρωνύμιο, την Πλατφόρμα Στρατηγικών Τεχνολογιών για την Ευρώπη (STEP).

Το πιο σημαντικό, δεν υπήρχαν επιπλέον χρήματα στο τραπέζι για να ανταγωνιστούν τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ και τα 370 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά για επενδύσεις καθαρής ενέργειας.

Αντίθετα, η επικεφαλής της Κομισιόν είπε ότι τα χρήματα θα αναχρηματοδοτηθούν από τα υπάρχοντα κονδύλια της ΕΕ, με προτεινόμενη συμπλήρωση 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία των κρατών μελών της ΕΕ.

Ακόμη και αν οι χώρες της ΕΕ συμφωνήσουν στην προτεινόμενη δημοσιονομική συμπλήρωση – η οποία φαίνεται στην καλύτερη περίπτωση αβέβαιη – ο προϋπολογισμός της πράσινης βιομηχανικής πολιτικής της ΕΕ θα φαίνεται άθλιος σε σύγκριση με τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που προτείνουν οι ΗΠΑ και η Κίνα.

«Έχουμε περιορισμένους προϋπολογισμούς», είπε η Von der Leyen, σαν να παραδέχεται την ήττα.
Οι θεμελιώδεις λόγοι πίσω από αυτό είναι γνωστοί.

Ενώ οι φτωχότερες χώρες της ΕΕ θέλουν ένα ταμείο που θα τους επιτρέπει να φτάσουν τη διαφορά με την υπόλοιπη ΕΕ, «τα πλουσιότερα κράτη μέλη – που μπορεί να αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο αφού έχουν περισσότερες νεοσύστατες επιχειρήσεις – μπορεί να μην δουν την ανάγκη για ένα τέτοιο ταμείο», δήλωσε ο Zach Meyers, ερευνητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης (CER).

Στο τέλος της ημέρας, πάρα πολλές χώρες ήταν αντίθετες στην ιδέα της διεξαγωγής ενός ακόμη γύρου δημοσιονομικών συνομιλιών, οι οποίες είναι πάντα διχαστικές σε επίπεδο ΕΕ.

Ενώ η Γαλλία έχει υποστηρίξει την ιδέα ενός μεγάλου ταμείου που θα χρηματοδοτείται από το κοινό ευρωπαϊκό χρέος, άλλα κράτη μέλη όπως η Γερμανία και η Ολλανδία υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ακόμη πολλά αχρησιμοποίητα μετρητά στο ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ για τον COVID-19 ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η πτώση που προέκυψε ήταν ακόμη πιο προβλέψιμη, λένε οι παρατηρητές.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η αρχική φιλοδοξία δημιουργίας ενός ταμείου κυριαρχίας σε επίπεδο ΕΕ για να ανταποκριθεί στον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ έχει γρήγορα εξαφανιστεί», δήλωσε η Simone Tagliapietra, ανώτερος συνεργάτης στο οικονομικό think tank Bruegel στις Βρυξέλλες.

Αυτό που απομένει όσον αφορά τη χρηματοδότηση καθαρής τεχνολογίας στην Ευρώπη είναι κυρίως η κρατική βοήθεια, η οποία καλύπτεται από τους εθνικούς προϋπολογισμούς και μπορεί πλέον να πραγματοποιηθεί πιο εύκολα χάρη στο Προσωρινό Πλαίσιο για την Κρίση που εγκρίθηκε τον Μάρτιο του περασμένου έτους ως απάντηση στην πανδημία COVID-19 και τον πόλεμο στην Ουκρανία .

Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι οι εθνικές δαπάνες δεν αντισταθμίζονται σε επίπεδο ΕΕ από ένα μέσο που διασφαλίζει τη συνοχή και την κλίμακα μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ, προειδοποίησε η Tagliapietra.

«Και αυτό αφήνει την Ευρώπη σε μια κατάσταση όπου τα κράτη μέλη με περισσότερο δημοσιονομικό χώρο μπορούν να ξοδεύουν περισσότερα από άλλα, κάτι που είναι προβληματικό από την άποψη της εσωτερικής αγοράς γιατί δημιουργεί κατακερματισμό», λέει.

«Κοιτάζοντας αυτήν την πρόταση και τον νόμο Net-Zero Industry – ο οποίος είναι αδύναμος από άποψη διακυβέρνησης και επικεντρώνεται κυρίως στην αδειοδότηση – είναι πλέον σαφές ότι η απάντηση της πράσινης βιομηχανικής πολιτικής της ΕΕ, προς το παρόν, είναι αρκετά αδύναμη», δήλωσε η Tagliapietra στη EURACTIV.

Ωστόσο, η ανάγκη για μια πράσινη βιομηχανική πολιτική είναι απίθανο να εκλείψει.
Αν μη τι άλλο, θα γίνει πιο αισθητό καθώς η ΕΕ πλησιάζει πιο κοντά στον στόχο της να μειώσει τις εκπομπές στο καθαρό μηδέν, κάτι που απαιτεί πλήρη μεταμόρφωση του ευρωπαϊκού βιομηχανικού τοπίου.

Αυστηροποίηση κανόνων κρατικών ενισχύσεων

Ελλείψει επαρκούς προϋπολογισμού της ΕΕ για την αντιστάθμιση των εθνικών κρατικών ενισχύσεων για καθαρή τεχνολογία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα έχει τελικά άλλη επιλογή από το να επαναφέρει αυστηρότερους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, οι οποίοι θα εμποδίσουν την ικανότητα της Γερμανίας και της Γαλλίας να υποστηρίξουν την εθνική τους πρωταθλητές καθαρής τεχνολογίας.

Η αντίσταση ενάντια σε μια γνήσια ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική είχε πάντα την τάση να προέρχεται από μεγάλα κράτη μέλη της ΕΕ όπως η Γερμανία, που πιστεύουν ότι μπορούν να κινηθούν πιο γρήγορα από άλλα για να εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη για τον εαυτό τους.

Αλλά ακόμα κι αν οι μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης μπορούν να σημειώσουν μερικές νίκες, θα τους λείπει πάντα η κλίμακα για να ανταγωνιστούν την Κίνα και τις ΗΠΑ στον παγκόσμιο αγώνα καθαρής τεχνολογίας.

«Δεν υπάρχει καμία βιώσιμη γερμανική, γαλλική, ιταλική ή ισπανική απάντηση εδώ.
Η Ευρώπη μπορεί να είναι ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο με μια κοινή απάντηση που δημιουργεί πλεονέκτημα για τις ευρωπαϊκές εταιρείες στις παγκόσμιες αγορές», δήλωσε η Tagliapietra.

«Χωρίς ισχυρή ευρωπαϊκή διάσταση, οι χώρες της ΕΕ θα καταλήξουν να... κανιβαλίζουν η μία την άλλη.
Και αυτό σίγουρα δεν θα βοηθήσει την Ευρώπη να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον παγκόσμιο αγώνα για καθαρή τεχνολογία», υποστήριξε.

Καθώς πλησιάζουμε στις ευρωπαϊκές εκλογές τον Ιούνιο του 2024, το ζήτημα θα επανέλθει αναπόφευκτα στην ατζέντα της ΕΕ, προέβλεψε ηTagliapietra.

«Θα εναπόκειται στα νέα θεσμικά όργανα της ΕΕ μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές να το κάνουν αυτό.
Και αν δεν το κάνουμε αυτό, νομίζω ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει προβλήματα στο μέλλον επειδή η οικονομία της ΕΕ είναι έντασης άνθρακα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης