Ενέργεια

Αναπροσαρμογή των ΥΚΩ ζητά ο ΕΣΠΕΝ λόγω του ελλείμματος

Αναπροσαρμογή των ΥΚΩ ζητά ο ΕΣΠΕΝ λόγω του ελλείμματος

Επιστολή προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος Ενέργειας, Οικονομικών τη ΡΑΑΕΥ και τον ΔΕΔΔΗΕ

 

Αύξησης της ρυθμιζόμενης χρέωσης που πληρώνει το σύνολο των καταναλωτών για την κάλυψη των λεγόμενων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) ζητεί εμμέσως πλην σαφώς ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) σε επιστολή του προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος Ενέργειας, Οικονομικών τη ΡΑΑΕΥ και τον ΔΕΔΔΗΕ, λόγω του ελλείμματος που καταγράφεται στον Ειδικό Λογαριασμό ΥΚΩ που τηρείται από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Τα τέλη ΥΚΩ είναι η ρυθμιζόμενη χρέωση που συμπεριλαμβάνεται σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος και στόχο έχει την κάλυψη του επιπλέον κόστους για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με τις ίδιες τιμές στα νησιά σε σχέση με το υπόλοιπο διασυνδεδεμένο σύστημα.

Σύμφωνα με την επιστολή του ΕΣΠΕΝ ήδη από τον Απρίλιο του 2023, οι προμηθευτές έχουν ενημερωθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ, ότι θα λάβουν απομειωμένο αντάλλαγμα για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) έναντι του συνολικού οφειλόμενου ποσού αφού ο Ειδικός Λογαριασμός ΥΚΩ έχει καταστεί ελλειμματικός.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια κίνηση εκ μέρους του ΔΕΔΔΗΕ η οποία προβλέπεται στον Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου Διανομής, και ο οποίος αναφέρει ότι σε περίπτωση που ο Ειδικός Λογαριασμός είναι ελλειμματικός τα οφειλόμενα ανταλλάγματα αποδίδονται στους προμηθευτές μόνο μερικώς και τα υπολειπόμενα ποσά εξοφλούνται σύμφωνα με συγκεκριμένη μεθοδολογία όταν θα υπάρξει και πάλι πλεόνασμα.

Κάλυψη κόστους

Ωστόσο όπως τονίζει ο ΕΣΠΕΝ δεν υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη του χρηματοοικονομικού κόστους -σε όρους ρευστότητας- που συνεπάγεται για τους προμηθευτές η απόφαση αυτή. Με βάση αυτό το δεδομένο ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι θα πρέπει η πολιτεία να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των μοναδιαίων χρεώσεων ΥΚΩ εάν αυτό απαιτείται, στην αναπλήρωση του αποθεματικού του Ειδικού Λογαριασμού, ώστε καλυφθούν τα οφειλόμενα ποσά για τον Απρίλιο και να αντιμετωπιστεί τυχόν έλλειμμα για το επόμενο διάστημα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Λογαριασμός ΥΚΩ κατέστη ελλειμματικός καθώς κονδύλια ύψους 460 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκαν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη των επιδοτήσεων των λογαριασμών των καταναλωτών λόγω της ενεργειακής κρίσης. Επίσης με νομοθετική ρύθμιση του περασμένο Μαρτίου οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις Μέσης και Χαμηλής Τάσης, προκειμένου να στηριχθούν κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση καταβολής χρεώσεων ΥΚΩ για διάστημα πέντε (01.11.2021 – 31.03.2022). Έτσι μειώθηκαν οι εισροές στο λογαριασμό ΥΚΩ κατά επιπλέον 65 εκατ ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι για το 2023 ο λογαριασμός ΥΚΩ θα έκλεινε με πλεόνασμα 510 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την εισήγηση που έκανε ο ΔΕΔΔΗΕ προς τη ΡΑΕ στις 24 Οκτωβρίου 2022. Όμως, σύμφωνα με την ενημέρωση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) προς τον ΔΕΔΔΗΕ, ο ειδικός λογαριασμός ΥΚΩ στις 31 Μαρτίου 2023 εμφάνιζε μικρό πλεόνασμα, μόλις 3 εκατ. ευρώ, και στις 30 Απριλίου εμφάνιζε έλλειμμα 5 εκατ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης