«Γκρίνιες» στην Ισπανία, λόγω επιβράδυνσης των έργων ΑΠΕ: Μόλις 4GW το 2023 (Montel)

«Γκρίνιες» στην Ισπανία, λόγω επιβράδυνσης των έργων ΑΠΕ: Μόλις 4GW το 2023 (Montel)
Οι εγκαταστάσεις είναι για λιγότερα GW από τα 6,2 GW που εγκαταστάθηκαν το 2022 καθώς λιγότερα έργα είναι υπό κατασκευή
Η Ισπανία ετοιμάζεται να προσθέσει 4 GW ηλιακής και αιολικής ενέργειας το 2023, πολύ κάτω, βέβαια, από τα 6,2 GW που συνδέθηκαν πέρυσι και τα 5,2 GW που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου της για το 2030, σύμφωνα με προβλέψεις από τα πράσινα λόμπι.

Η χώρα θα χρειαστεί να προσθέσει 2,2 GW αιολικής ισχύος και 3 GW ηλιακής ενέργειας ετησίως για να επιτύχει τους αντίστοιχους στόχους του 2030 των 50,3 GW και 39,2 GW.
Περίπου 1 GW ηλιακής ενέργειας έχει εγκατασταθεί μέχρι στιγμής φέτος και άλλο 1 GW θα προστεθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους, είπε ο Jose Donoso, διευθυντής του ηλιακού λόμπι Unef, στην Montel.

Πιο αργή δόμηση

Η κατασκευή ηλιακών στεγών στην Ισπανία είχε επιβραδυνθεί φέτος καθώς η αγορά είχε εγκατασταθεί μετά από ένα έτος «αιχμής» το 2022, είπε ο Donoso.
Αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση του ενδιαφέροντος από τα ιδιωτικά νοικοκυριά λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης, της αύξησης των επιτοκίων και του πληθωρισμού, πρόσθεσε.

Ωστόσο, «πολύ περισσότερη» νέα χωρητικότητα θα συνδεθεί το επόμενο έτος, καθώς μεγάλο μέρος των έργων που έχουν χορηγηθεί περιβαλλοντικές άδειες τον Ιανουάριο θα συνδεθεί μέχρι το τέλος του 2024, πρόσθεσε.

Η νέα ισπανική ηλιακή ισχύς στον τελευταίο όροφο που εγκαταστάθηκε το 2022 διπλασιάστηκε από έτος σε έτος στα 2,5 GW, ανεβάζοντας το σύνολο της χώρας σε 5,2 GW, σύμφωνα με την Unef.
Η χώρα ξεπέρασε τη Γερμανία ως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά ηλιακής ενέργειας και είναι επίσης πέμπτη παγκοσμίως, πίσω από την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Ινδία και τη Βραζιλία, σύμφωνα με στοιχεία του λόμπι SolarPowerEurope.

Άνεμος... 2 GW

Τουλάχιστον 4 GW αιολικής ενέργειας από μια δημόσια δημοπρασία το 2021 θα κατασκευαστεί φέτος ή το επόμενο έτος, δήλωσε ο Heikki Willstedt, διευθυντής ενεργειακής πολιτικής και κλιματικής αλλαγής στο αιολικό λόμπι AEE.

Αυτό θα περιλαμβάνει περίπου 2 GW φέτος, ένα παρόμοιο ποσό με το 2022 και άλλα 2,5-3 GW το επόμενο έτος, πρόσθεσε.
Η Ισπανία διαθέτει σήμερα 23,5 GW ηλιακή ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των φωτοβολταϊκών και θερμικών, 5 GW ηλιακής ενέργειας στον τελευταίο όροφο και 30,3 GW αιολικής ενέργειας.

Η χώρα πρόκειται να διεξάγει δημοπρασία ΑΠΕ αργότερα το 2023, αν και οι γενικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 23 Ιουλίου θα μπορούσαν να το διαταράξουν τον προγραμματισμό, είπαν ειδικοί.
Ο Willstedt ευνόησε τη διεξαγωγή δύο δημοπρασιών φέτος, αλλά ο Miguel Marroquin της Our New Energy είπε ότι ήταν περιττές καθώς η Ισπανία είχε έναν τόσο μεγάλο αγωγό. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης