Ποιά είναι η Sustainable Ventures που έλαβε ΑΕΠΟ για φωτοβολταϊκό σταθμό 255 MW στην Φθιώτιδα

Ποιά είναι η Sustainable Ventures που έλαβε ΑΕΠΟ για φωτοβολταϊκό σταθμό 255 MW στην Φθιώτιδα

Εδώ και μια τριετία έχει εξασφαλίσει μαζί με την  “Energy Ventures”  βεβαιώσεις παραγωγού για φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος περίπου 3 GW

Περιβαλλοντικούς όρους έλαβε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ένας από τους μεγαλύτερους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που ωριμάζουν στη χώρα, ισχύος 255 MW, ο οποίος χωροθετείται σε περιοχή της Φθιώτιδας, όπως επίσης και τα απαραίτητα συνοδά έργα της ηλεκτρικής διασύνδεσης του project.


Ο φωτοβολταϊκός σταθμός ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της «Sustainable Ventures», η οποία μαζί με τη “Energy Ventures” (συνολικά οι δύο εταιρείες κατέχουν περί τις 24 μονοπρόσωπες ΙΚΕ) έχουν εξασφαλίσει εδώ και μια τριετία βεβαιώσεις παραγωγού για φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος περίπου 3 GW, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν εξασφαλίσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) άδειες για 18 έργα αποθήκευσης των 49,99 MW, ήτοι περίπου 900 MW, τα οποία θα εγκατασταθούν σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας.

Οι «Sustainable Ventures» και «Energy Ventures” φαίνεται ότι συνδέονται με την Entricity, μια εταιρεία με έδρα στην Κηφισιά, η οποία ειδικεύεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με επίκεντρο τις ευρωπαϊκές αγορές. Και στις τρεις εταιρείες διαχειριστής είναι ο κ. Βασίλειος Ζορμπάς, και σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της Entricity, οι εταιρείες έχουν μακροχρόνια εμπειρία σε έργα ΑΠΕ καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής (από την ανάπτυξη, τον σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, τη μηχανική έως τη λειτουργία).

Τα έργα

Ειδικότερα, το έργο των 255 MW της «Sustainable Ventures», στη θέση ΒΟΥΖΙ, στο Δομοκό Φθιώτιδας για το οποίο υπογράφηκε χθες Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων - ΑΕΠΟ - από τη αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα εγκατασταθεί σε έκταση με συνολικό εμβαδό 5.144,2 στρεμμάτων, ενώ ο φωτοβολταϊκός σταθμός θα καταλάβει έκταση 2.427 στρεμμάτων. Τα συνοδά έργα αφορούν στην κατασκευή και λειτουργία ενός Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) των 150/400 kV που θα τοποθετηθεί σε αγροτεμάχιο που βρίσκεται σε απόσταση 6,3 χλμ. από το οικόπεδο της εγκατάστασης του έργου, επιφάνειας 33,8 στρεμάτων, ενός υποσταθμού ανύψωσης τάσης 150/33kV δίπλα στον φωτοβολταϊκό σταθμό, καθώς και ενός υπόγειου δικτύου διασύνδεσης υψηλής τάσης.

Η «Sustainable Ventures», από το 2021 έως σήμερα, έχει επίσης λάβει βεβαιώσεις παραγωγού για φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 285MW, 217MW, 92MW και 251MW στη δημοτική ενότητα Νίκαιας (Κιλελέρ), 365MW των δημοτικών ενοτήτων Αυλίδος και Σχηματαριου, 275MW στο Δομοκό, 181 MW στη δημοτικής ενότητας Κοιλαδας Κραννωνος, του Δήμου Κιλελέρ κ.ά.

Επίσης, πολλές άδειες από τη ΡΑΑΕΥ έχει εξασφαλίσει και η «Energy Ventures”, όπως για έργο 230 MW σε εκτάσεις των περιοχών Κάρλας, Κιλελέρ, Ρήγα Φεραίου στη Θεσσαλία, 255 στη Νίκαια Κιλελέρ, 396MW στη θέση Τύμπανα του ίδιου δήμου, 150MW στη δημοτική ενότητας Παλαμά, Φαρκαδόνας, 253 MW στη θέση Μαυρογειές-Πικατουριά των Δήμων Κιλελέρ και Παλαμά και άλλα έργα σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας κλπ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης