Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η Siemens Energy ξεχνά τα κέρδη το 2023, λόγω... Siemens Gamesa

Η Siemens Energy ξεχνά τα κέρδη το 2023, λόγω... Siemens Gamesa
Η ανεμογεννήτρια της Siemens Energy έχει προβλήματα για χρόνια, και ρίχνουν τις μετοχές, σύμφωνα με το Reuters
Η Siemens Energy έχασε το ένα τρίτο της αγοραίας της αξίας την Παρασκευή 23/6, αφού προειδοποίησε ότι ο αντίκτυπος των προβλημάτων ποιότητας στην επιχείρηση ανεμογεννητριών της Siemens Gamesa μπορεί να κοστίσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ (1,09 δισεκατομμύρια δολάρια) και να χρειαστούν χρόνια για να διορθωθεί.

Ο όμιλος απέσυρε τις προοπτικές κερδών του για το 2023 αργά την Πέμπτη, αφού μια ανασκόπηση του τμήματος ανεμογεννητριών του εξέθεσε προβλήματα βαθύτερα από τα αναμενόμενα.

«Πρόκειται για μια απογοητευτική και σοβαρή οπισθοδρόμηση», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Gamesa, Jochen Eickholt, στους δημοσιογράφους σε τηλεφωνική επικοινωνία. "Έχω πει πολλές φορές ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα ορατό στη Siemens Gamesa που να μην έχω δει αλλού, και δεν θα το επαναλάβω".

Η πτώση της τιμής της μετοχής της Siemens Energy την Παρασκευή ήταν η μεγαλύτερη από τότε που ο όμιλος αποσχίστηκε από τη Siemens και εισήχθη ξεχωριστά το 2020.
Οι μετοχές του ομίλου, που προμηθεύει εξοπλισμό και υπηρεσίες στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, υποχώρησαν 31,5% στις 0842 GMT.

Οι έμποροι και οι αναλυτές είπαν ότι η έκταση των τελευταίων προβλημάτων της εταιρείας ήταν ακόμα αβέβαιη.
«Αν και θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους, θα ήθελα να τονίσω ξανά πόσο πικρό είναι αυτό για όλους μας», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Energy, Christian Bruch, στους δημοσιογράφους σε μια κλήση.

Έρχεται μεγαλύτερο πλήγμα

Η επικεφαλής των οικονομικών Maria Feraro είπε νωρίτερα σε αναλυτές ότι το μεγαλύτερο πλήγμα θα γίνει τα επόμενα πέντε χρόνια.
«Δεδομένης της ιστορίας και της φύσης της αιολικής βιομηχανίας, η προειδοποίηση για τα κέρδη δεν ήταν μια πλήρης έκπληξη, αλλά αυτό που μας εξέπληξε ήταν το μέγεθος», ανέφεραν οι αναλυτές της JPMorgan.

Τα ζητήματα στη Siemens Gamesa απασχολούσαν τη μητρική της για μεγάλο χρονικό διάστημα, ωθώντας τη Siemens Energy να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της επιχείρησης νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού την κατείχε μόνο εν μέρει για αρκετά χρόνια.

Η Deka Investment, κορυφαίος μέτοχος των 20, δήλωσε ότι η Siemens Energy θα πρέπει να εργαστεί σκληρά για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς.
«Η ανανεωμένη προειδοποίηση για τα κέρδη είναι μια πικρή οπισθοδρόμηση που αναιρεί την πολύ καλή δουλειά της ομάδας διαχείρισης με μια πτώση», δήλωσε στο Reuters ο Ingo Speich της Deka Investment.

Τα βαθύτερα προβλήματα στη Siemens Energy θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τις προσπάθειες της Siemens AG (SIEGn.DE), η οποία εξακολουθεί να κατέχει σχεδόν το ένα τρίτο της Siemens Energy και παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχός της, να εκχωρήσει το μερίδιό της σε ελκυστική τιμή και να αποχωρήσει από την εταιρεία.

Προβλήματα κάτω από το χαλί

Η ανακάλυψη ελαττωματικών εξαρτημάτων στη Siemens Gamesa τον Ιανουάριο είχε ήδη προκαλέσει επιβάρυνση σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ευρώ.
Ο Eickholt είπε ότι ενώ τα πτερύγια και τα ρουλεμάν του ρότορα ευθύνονται εν μέρει για τα προβλήματα του στροβίλου, δεν μπορούσε να αποκλειστεί ότι και προβλήματα σχεδιασμού έπαιξαν ρόλο.

Ο Bruch κατηγόρησε επίσης την εταιρική κουλτούρα στη Siemens Gamesa, αποτέλεσμα της συγχώνευσης του τμήματος ανεμογεννητριών της Siemens και της ισπανικής Gamesa, λέγοντας: «Παρά πολλά έχουν παρασυρθεί κάτω από το χαλί».

Είπε ότι η οπισθοδρόμηση από τα ποιοτικά προβλήματα ήταν «πιο σοβαρή από ό,τι νόμιζα δυνατό».
Ταυτόχρονα, είπε ότι δεν πιστεύει ότι η πλήρης εξαγορά της Siemens Gamesa ήταν λάθος.

Ο Bruch είπε ότι η εταιρεία θα είναι σε θέση να παρέχει μια πιο ακριβή εκτίμηση του κόστους από τα τελευταία προβλήματα μέχρι τη στιγμή που θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου στις 7 Αυγούστου, μετά από πλήρη ανάλυση της κατάστασης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης