Ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: Τα κριτήρια για τις περικοπές στην ενέργεια από ΑΠΕ - Σε διαβούλευση έως 14/7

ΑΔΜΗΕ: Τα κριτήρια για τις περικοπές στην ενέργεια από ΑΠΕ  - Σε διαβούλευση έως 14/7

Πρόβλεψη και για ποινές με πληρωμή τελών μη συμμόρφωσης

 

Τους κανόνες βάσει των οποίων θα γίνονται στο εξής οι περικοπές στην προσφορά ενέργειας από μονάδες ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα, σε περιόδους υψηλής προσφοράς και περιορισμένης ζήτησης, θέτει ο ΑΔΜΗΕ στην πρόταση του για την τροποποίηση του Κανονισμού της Αγοράς Εξισορρόπησης και του Κώδικα Διαχείρισης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Τα προβλήματα αστάθειας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας που ανέκυψαν τους προηγούμενους μήνες και τα οποία εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να υφίστανται για αρκετά χρόνια καθώς αυξάνεται η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα χωρίς να υπάρχει εκτεταμένο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, έχουν οδηγήσει την αγορά σε αναταραχή η οποία επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί μέσω της θέσπισης του κατάλληλου κανονιστικού πλαισίου.

Ο ΑΔΜΗΕ ανησυχώντας για τον διαρκή κίνδυνο black out ο οποίος εκτιμάται ότι δεν θα εκλείψει σύντομα, αντίθετα θα αυξάνεται όσο αυξάνεται η ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο σύστημα, κινητοποίησε τις διαδικασίες και υπέβαλε τις προτάσεις του προς τη ΡΑΑΕΥ η οποία έθεσε το σχετικό κείμενο σε δημόσια διαβούλευση. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 14 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την πρόταση που περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων και οικονομικές ποινές μέσω της πληρωμής τελών μη συμμόρφωσης, έχει τεθεί σε διαβούλευση. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εντολές περιορισμού έγχυσης για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της ασφάλειας λειτουργίας του συστήματος ή του δικτύου εκδίδονται τόσο από τον ΑΔΜΗΕ όσο και από τον ΔΕΔΔΗΕ. Πάντως τον πρώτο λόγο διατηρεί ο ΑΔΜΗΕ ο οποίος σύμφωνα με την πρόταση έχει τη δυνατότητα έκδοσης σχετικών εντολών προς τον ΔΕΔΔΗΕ για την αποκοπή μικρότερων μονάδων ΑΠΕ. Οι σχέσεις μεταξύ των δυο διαχειριστών στο μείζον αυτό ζήτημα θα ρυθμιστούν μέσω της υπογραφής προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ τους.

Έτσι ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να εκδίδει Εντολές Περιορισμού Έγχυσης σε Μονάδες ΑΠΕ, ή σε ομάδες Μονάδων ΑΠΕ, ή σε Ιδιωτικά Δίκτυα Μέσης Τάσης, όταν παρατηρούνται προβλήματα στο σύστημα παραγωγής-μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία επιδεινώνονται από τη λειτουργία των Μονάδων ΑΠΕ, και αφού ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο περιορισμός της έγχυσης από Μονάδες ΑΠΕ.
Επίσης ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να εκδίδει Εντολές Περιορισμού Έγχυσης σε όλες τις μονάδες που έχουν συνάψει συμβάσεις σύνδεσης μαζί του και διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές για τον περιορισμό της ισχύος που εγχέουν.

Έκδοση εντολών

Πέραν αυτών όμως ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να εκδίδει εντολές προς τον ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου εκείνος να εκδίδει Εντολές Περιορισμού Έγχυσης στις Μονάδες ΑΠΕ που είναι συνδεδεμένες στο δικό του δίκτυο. Οι διαδικασίες έκδοσης εντολών από τον ΑΔΜΗΕ μπρος τον ΔΕΔΔΗΕ θα ρυθμιστούν με μεταξύ τους συμφωνία, βάσει μνημονίου συνεργασίας.
Οι εντολές προς τον ΔΕΔΔΗΕ καθώς και η συνολική περικοπή στο επίπεδο του δικτύου θα λαμβάνονται υπόψη και θα συνεκτιμώνται από τον ΑΔΜΗΕ κατά τις ενέργειές του για την Έκδοση Εντολών Περιορισμού Έγχυσης σε Μονάδες ΑΠΕ ή ομάδες Μονάδων ΑΠΕ ή Ιδιωτικά Δίκτυα Μ.Τ. δικής του ευθύνης .
Οι Εντολές Περιορισμού Έγχυσης του ΑΔΜΗΕ θα αφορούν τη Μέγιστη Επιτρεπόμενη Έγχυση Ισχύος σε MW και θα αποστέλλονται από το Πληροφοριακό Σύστημα Περιορισμού ΑΠΕ. Επίσης οι εντολές θα λαμβάνουν υπόψιν ως προς την ποσότητας και τις αντίστοιχες εντολές προς τον ΔΕΔΔΗΕ.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης από τις μονάδες αυτό επισημαίνεται από το Πληροφοριακό Σύστημα Περιορισμού ΑΠΕ και εφόσον επαναλαμβάνεται:
• αναστέλλεται ο έλεγχος από το Πληροφοριακό Σύστημα Περιορισμού ΑΠΕ της Μονάδας ΑΠΕ
• η Μονάδα ΑΠΕ δεν λαμβάνεται υπόψη κατά τον επιμερισμό της συνολικής ποσότητας περιορισμού έγχυσης και
• η Μονάδα ΑΠΕ ή η ομάδα Μονάδων ΑΠΕ ή το Ιδιωτικό Δίκτυο Μ.Τ. δεν λαμβάνει πλέον Εντολές Περιορισμού Έγχυσης.

Οι παραγωγοί που λαμβάνουν Εντολή Περιορισμού Έγχυσης δεν δικαιούνται αποζημίωση για την ενέργεια που δεν εγχέεται.
Η τήρηση των Εντολών Περιορισμού Έγχυσης ελέγχεται σε μηνιαία βάση από τον ΑΔΜΗΕ και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι για μια Περίοδο Εκκαθάρισης Αποκλίσεων η μετρούμενη ενέργεια έγχυσης υπερβαίνει τη Μέγιστη Επιτρεπόμενη Έγχυση Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη ένα όριο ανοχής που καθορίζεται με απόφαση της ΡΑΑΕΥ, ο Διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ υπολογίζει Χρέωση μη Συμμόρφωσης,
Η Χρέωση μη Συμμόρφωσης υπολογίζεται μόνο για τις Περιόδους Εκκαθάρισης Αποκλίσεων κατά τις οποίες η Εντολή Περιορισμού Έγχυσης έχει εκδοθεί έως την αρχή της Περιόδου Εκκαθάρισης Αποκλίσεων και ισχύει μέχρι το τέλος της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης