Ενέργεια

Ιταλία: Τέλος τα μέτρα στήριξης για το ενεργειακό κόστος

Ιταλία: Τέλος τα μέτρα στήριξης  για το ενεργειακό κόστος

 Η άνοδος των τιμών της ενέργειας έχει αντιστραφεί σε μεγάλο βαθμό αν και το Υπουργείο Οικονομικών έχει δημοσιονομικό περιθώριο για να ανανεώσει ορισμένα μέτρα

 

Η Ιταλία δεν σχεδιάζει να παρατείνει τα περισσότερα από τα μέτρα που έχει υιοθετήσει για να αμβλύνει τον αντίκτυπο του ενεργειακού κόστους στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις πέραν αυτού του μήνα, ανέφεραν στο Reuters δύο κυβερνητικές πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η δεξιά κυβέρνηση της χώρας διέθεσε περίπου 26 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους για τη χρηματοδότηση μέτρων που αποσκοπούν κυρίως στη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Ωστόσο, μια πρόσφατη πτώση των τιμών της ενέργειας κάνει το υπουργείο Οικονομίας να πιστεύει ότι δεν χρειάζεται ένα νέο, ουσιαστικό πακέτο βοήθειας, είπαν οι πηγές.

Οι ρυθμιζόμενες τιμές του φυσικού αερίου για νοικοκυριά της Ιταλίας μειώθηκαν κατά 0,2% τον Μάιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε αυτό το μήνα η αρχή ενέργειας της χώρας.

Η ολλανδική τιμή του φυσικού αερίου τον Ιούνιο κυμαίνεται γύρω στα 37 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), από 73 ευρώ στις αρχές του 2023 και από το υψηλό των περίπου 340 ευρώ/MWh τον Αύγουστο του 2022, όταν ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου μειώθηκε μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η Ρώμη, ωστόσο, μπορεί να ανανεώσει ένα μπόνους που εγκρίθηκε για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας για νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, χρησιμοποιώντας μέρος της χρηματοδότησης που δεν δαπανήθηκε πλήρως.

Άλλα μέτρα που έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί, όπως ένα κατ' αποκοπή μπόνους για την επιδότηση του κόστους θέρμανσης για οικογένειες, σχεδιάζεται να τεθούν σε ισχύ αργότερα φέτος.

Δημοσιονομική πολιτική

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Giorgia Meloni καταργεί σταδιακά την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που υιοθετήθηκε από το 2020 στον απόηχο της πανδημίας COVID-19.
Οι νέοι κανόνες για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυξάνουν επίσης την πίεση στη Ρώμη να διατηρήσει μια προσεκτική προσέγγιση στα κρατικά οικονομικά.

Το υπουργείο Οικονομικών σε αυτό το στάδιο εστιάζει σε τρόπους για να βοηθήσει τους δανειολήπτες που πλήττονται από τα υψηλότερα επιτόκια που ορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τον περιορισμό του πληθωρισμού, ανέφερε η δεύτερη πηγή.

Ενώ η εισφορά επί των κερδών των τραπεζών έχει τεθεί σε αναμονή προς το παρόν, η Ρώμη αναμένει να εισπράξει περισσότερα από τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ από έναν απροσδόκητο φόρο στις εταιρείες ενέργειας που εισήχθη στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης