Ενέργεια

Το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας υιοθέτησε τις δύο ελληνικές προτάσεις

Το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας υιοθέτησε τις δύο ελληνικές προτάσεις

Και η Eurelectric υπέρ των μηχανισμών ευελιξίας για τις μονάδες σταθερής παραγωγής

 

Στο τελικό κείμενο συμβιβασμού στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας περιλήφθηκαν τελικά οι δύο προτάσεις που διεκδίκησε η ελληνική πλευρά.

Προβλέπεται ρητά η δυνατότητα ενεργοποίησης του μηχανισμού προστασίας έναντι των τυχόν υψηλών τιμών όπως εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και αποτυπώθηκε σε σχετικό κανονισμό της Ε.Ε. Ο μηχανισμός αν χρειασθεί σε περίπτωση νέας κρίσης προβλέπει συλλογή υπερεσόδων από τη χονδρική αγορά για τη χρηματοδότηση επιδοτήσεων των τιμών καταναλωτή.

Επίσης, στο πλαίσιο των μηχανισμών διαθεσιμότητας ισχύος περιελήφθη ρητή διάταξη που επιτρέπει την αμοιβή διαθεσιμότητας μονάδων φυσικού αερίου εφόσον ικανοποιούν τις τεχνικές προδιαγραφές που θα απαιτηθούν, διάταξη με την οποία θα μπορεί να εφαρμοσθεί ο μηχανισμός για την ευελιξία όπως ανέφερε ρητά και η Επίτροπος Ενέργειας.

Η διαφωνία που παρέμεινε στο Συμβούλιο αφορά στον τρόπο εφαρμογής των συμβάσεων οικονομικών διαφορών μεταξύ του κράτους και πυρηνικών σταθμών που ανακαινίζονται και παρατείνεται ο χρόνος ζωής τους. Σε όλα τα λοιπά θέματα επετεύχθη συμφωνία.

Νωρίτερα, το WEN έγραφε:

Την υιοθέτηση μηχανισμού μέσω του οποίου θα αμείβεται η προσφορά υπηρεσιών ευελιξίας από τις σύγχρονες μονάδες φυσικού αερίου και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά προωθεί η ελληνική κυβέρνηση. Η σχετική πρόταση τροποποίησης της εισήγησης της Κομισιόν, υποβλήθηκε από τον υπηρεσιακό υπουργό Ενέργειας Παντελή Κάπρο, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, στο οποίο συζητήθηκε η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού.


Πρόκειται για μια πρόταση που υποστηρίζεται από αρκετές χώρες, αλλά και από τη Eurelectric, δηλαδή τον Σύνδεσμο των εταιριών ηλεκτρισμού της Ευρώπης, στην ηγεσία της οποίας μετέχει πλέον και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης ως αντιπρόεδρος για την επόμενη διετία.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας κάποιες χώρες ζήτησαν να ενταχθούν στον μηχανισμό ευελιξίας ακόμα και οι μονάδες άνθρακα, σε μία προσπάθεια εξασφάλισης επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές κατά την περίοδο της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα. Άλλωστε πλέον κεντρικό ζήτημα που απασχολεί την Ευρώπη μετά και την ενεργειακή κρίση είναι η διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού.

Υπέρ της τροποποίησης που κατέθεσε η Ελλάδα τάχθηκαν και άλλες χώρες, αν και η πλειονότητα των κρατών-μελών φαινόταν- ως αργά χθες το απόγευμα που συνεχιζόταν η διαπραγμάτευση στο συμβούλιο των υπουργών- να τάσσεται κατά της υιοθέτησης μιας τέτοιας πρότασης.
Ας σημειωθεί ότι το σχέδιο της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού, δεν περιλαμβάνει τις συμβατικές μονάδες στον μηχανισμό ευελιξίας, ο οποίος ουσιαστικά αφορά την αποθήκευση και την απόκριση της ζήτησης.


Επιλέξιμοι πόροι

Μιλώντας κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου ο κ. Κάπρος επιχειρηματολόγησε υπέρ της ελληνικής πρότασης σημειώνοντας ότι: «Το μελλοντικό σύστημα που θα βασίζεται στις ΑΠΕ θα χρειάζεται σημαντική ισχύ και μεγάλη ευελιξία. Η ανάγκη αυτή σωστά επισημαίνεται και ορθώς προτείνεται ένας μηχανισμός αμοιβής διαθεσιμότητας ισχύος για πόρους που θα παρέχουν αυτή την ευελιξία στο σύστημα. ….Η πρόταση όμως της ΕΕ δεν θεωρεί επιλέξιμους πόρους τα υδροηλεκτρικά και τις σύγχρονες μονάδες φυσικού αερίου.

‘Όμως αυτοί οι πόροι είναι απαραίτητοι σε βραχυχρόνιο και μεσοχρόνιο ορίζοντα ώστε να συμπληρώνεται η λειτουργία των ΑΠΕ και να θωρακίζεται η αξιοπιστία του συστήματος». Μάλιστα ο κ. Κάπρος υπενθύμισε ότι παρεμφερής μηχανισμός αμοιβής της ευελιξίας είχε λειτουργήσει στην Ελλάδα στο παρελθόν.

Υπέρ των μηχανισμών ευελιξίας (capacity mechanism) για τις μονάδες σταθερής παραγωγής φαίνεται να τάσσεται και η Eurelectric, όπως προκύπτει από τη Διακήρυξη της νέας διοίκησης για τη διετία 2023-2025.
«Πρέπει να υποστηριχθεί ένα υγιές και προβλέψιμο επενδυτικό πλαίσιο για την παροχή μεταβλητής, σταθερής και ευέλικτης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αποθήκευσης και δικτύων” αναφέρει μεταξύ άλλων η Eurelectric στη διακήρυξη, υπογραμμίζοντας ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το ενεργειακό τοπίο έχει αλλάξει και ότι πρέπει να επιδειχθεί η ίδια αποφασιστικότητα για την δομική αντιμετώπιση των τρωτών σημείων και την οικοδόμηση ενός ισχυρού συστήματος, που θα είναι απρόσβλητο σε μελλοντικούς κραδασμούς.

Η ΕΕ πρέπει να θωρακίσει τη βιομηχανική της ανταγωνιστικότητα, χωρίς να αποδυναμώσει τις προσπάθειες για την απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, υποστηρίζει η Eurelectric, ζητώντας με άλλα λόγια να βρεθεί η χρυσή τομή, ανάμεσα στην ασφάλεια εφοδιασμού μέσω του ηλεκτρισμού , την επέκταση και ψηφιοποίηση των δικτύων και τη δίκαιη κατανομή κινδύνων και οφελών, ανάμεσα στους καταναλωτές, τη βιομηχανία και το κράτος.

«Για να εξασφαλιστεί ένα αξιόπιστο σύστημα, η μεταβλητότητα της αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να εξισορροπηθεί με ευέλικτη προσφορά και ζήτηση μέσω ποικίλου φάσματος πόρων παραγωγής μεγάλης κλίμακας και αποκεντρωμένων καταναλωτικών λύσεων, καθώς και μεταξύ των ενεργειακών φορέων» υπογραμμίζει ο φορέας.

Επίσης τονίζει τη σημασία της ενίσχυσης της ενεργειακής απόδοσης και της ενεργού συμμετοχής των καταναλωτών στην ευελιξία από την πλευρά της ζήτησης ως σημαντικές συνεισφορές στην ενεργειακή ασφάλεια καθώς και την υποστήριξη ενός αποτελεσματικού επενδυτικού κλίματος στην Ευρώπη, ιδίως όσον αφορά την παραγωγή καθαρών και μηδενικών τεχνολογιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης