Ενέργεια

Δυτικός άνεμος ανανεώνει την πυρηνική βιομηχανία στη Βουλγαρία, με την συμφωνία Kozloduy - Westinghouse

Δυτικός άνεμος ανανεώνει την πυρηνική βιομηχανία στη Βουλγαρία, με την συμφωνία Kozloduy - Westinghouse
Η Βουλγαρία έρχεται όλο και πιο κοντά στην κατασκευή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα αμερικανικής τεχνολογίας
O βουλγαρικός πυρηνικός σταθμός Kozloduy υπέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα την επίσημη σύμβαση για την κατασκευή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα που χρησιμοποιεί την τεχνολογία AP-1000 με την αμερικανική εταιρία Westinghouse, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία, μετά την υπογραφή της σύμβασης στην Πενσυλβάνια μεταξύ του ανώτερου αντιπροέδρου εμπορικών δραστηριοτήτων της Westinghouse Electric, Elias Gideon, και του διευθυντή του πυρηνικού σταθμού Kozloduy – New Power Plant, Valentin Iliev.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η ΝΡΡ Kozloduy συνήψε σύμβαση με τη Westinghouse για την προμήθεια πυρηνικού καυσίμου για τον αντιδραστήρα V του βουλγαρικού πυρηνικού σταθμού, ο οποίος κατασκευάστηκε με ρωσική τεχνολογία.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσουμε τις εργασίες για την παράδοση της πιο προηγμένης στον κόσμο, τεχνολογίας αντιδραστήρων γενιάς ΙΙΙ+ για την παροχή καθαρής και αξιόπιστης ενέργειας βασικού φορτίου για τον πελάτη μας και τον λαό της Βουλγαρίας», δήλωσε ο David Durham, Πρόεδρος Ενεργειακών Συστημάτων της Westinghouse.

Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες AP-1000 λειτουργούν σήμερα στις ΗΠΑ και την Κίνα, η Πολωνία έχει επιλέξει την ίδια τεχνολογία για την ανάπτυξη του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας, εννέα αντιδραστήρες σχεδιάζεται να κατασκευαστούν και στην Ουκρανία, ενώ «η τεχνολογία εξετάζεται σε πολλές άλλες τοποθεσίες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε η Westinghouse σε ανακοίνωσή της.

Δυτική στροφή...

Πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή για το πρώην κομμουνιστικό κράτος, το οποίο, μέχρι την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, βασιζόταν εξ ολοκλήρου στη ρωσική πυρηνική τεχνολογία και τα πυρηνικά καύσιμα, ωστόσο η Βουλγαρία έπρεπε να διαφοροποιήσει τις προμήθειες πυρηνικού καυσίμου, για τις οποίες εξαρτιόταν εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία.

Η εξάρτηση αυτή δικαιολογούσε τη θέση της Βουλγαρίας, η οποία αντιτάχθηκε στην επιβολή κυρώσεων κατά των ρωσικών πυρηνικών εξαγωγών το 2022.
Οι δύο εν λειτουργία πυρηνικοί αντιδραστήρες της Βουλγαρίας κατασκευάστηκαν με ρωσική τεχνολογία πριν από 30 και πλέον χρόνια, όταν η χώρα ήταν μέλος του σοβιετικού μπλοκ.

Όμως το 2013, η βουλγαρική κυβέρνηση υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία με τη Westinghouse για την κατασκευή μιας νέας πυρηνικής μονάδας στον πυρηνικό σταθμό Kozloduy.
Ένα χρόνο αργότερα, οι διαπραγματεύσεις τερματίστηκαν και το έργο εκτιμήθηκε σε 7,7 δισ. ευρώ, όμως επί του παρόντος δεν υπάρχουν νέες αναλύσεις κόστους του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης