Ενέργεια

Μανουσάκης: Αυτή είναι η αποτελεσματική στρατηγική ανάπτυξης του δικτύου

Μανουσάκης: Αυτή είναι η αποτελεσματική στρατηγική ανάπτυξης του δικτύου
Πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης και για τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικές ενέργειας

Για τις δυνατότητες του ηλεκτρικού δικτύου ως προς τη διείσδυση των ΑΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μ.Μανουσάκης είπε τα εξής κατά την διάρκεια της εκδήλωσης της ΕΛΕΤΑΕΝ:  «Για το ηλεκτρικό σύστημα σε κάθε χώρα, υπάρχει μια απλή εξίσωση: η κατανάλωση ενέργειας ισούται με την παραγωγή της ενέργειας, μείον την αποθήκευση. Άρα η κατανάλωση είναι το όριο, η οποία είναι σταθερή και εξαρτάται από την οικονομική δραστηριότητα. Για να αλλάξει, θα πρέπει να συμβούν σημαντικά γεγονότα και δεν πρόκειται να αλλάξει γρήγορα», υπογράμμισε.

Το δίκτυο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, με τον ρυθμό που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια θα είναι σε θέση πολύ συντομότερα από αυτό που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα να καλύπτει όλη την κατανάλωση και όλες τις ΑΠΕ των οποίων η παραγωγή μπορεί να καταναλωθεί στη χώρα ή να εξαχθεί στις γειτονικές αγορές. «Άρα πρέπει να εξετάσουμε τους άλλους παράγοντες της εξίσωσης και κυρίως την αποθήκευση. Η ανάπτυξή της είναι αυτή που θα προσθέσει ηλεκτρικό χώρο και θα δώσει τη δυνατότητα να απορροφηθούν περισσότερες ΑΠΕ, δηλαδή να συμμετέχουν περισσότερες ΑΠΕ από αυτές που παράγουν ενέργεια που θα καταναλωθεί την ώρα που παράγεται», τόνισε ο κ. Μανουσάκης.

Όσον αφορά στα έργα επέκτασης των δικτύων, ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ επεσήμανε ότι όσο χρόνο χρειάζεται ο Διαχειριστής για να κατασκευάσει ένα έργο, άλλος τόσος χρόνος απαιτείται για να το αδειοδοτήσει. Γι΄ αυτό, όπως υποστήριξε, «πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης και για τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικές ενέργειας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Λαδακάκος αναφερόμενος στις προκλήσεις που φέρνει η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ σημείωσε ότι ο ηλεκτρικός χώρος για νέα έργα τείνει να εξαφανιστεί ενώ πλέον αυξάνεται διαρκώς ο προβληματισμός για θέματα όπως οι περικοπές ενέργειας. Ειδικά για τις περικοπές των αιολικών επεσήμανε ότι «εγείρει θέματα και αδικίες που πρέπει να θεραπευτούν».


Προς Μόνιμο Ρυθμιστικό Πλαίσιο Περικοπών

Όπως τόνισε, η μεγάλη διείσδυση φέρνει μοιραία και περικοπές αλλά, η επιβολή σε σύγχρονα αιολικά πάρκα εκ των προτέρων και κατά προτεραιότητα, οριζόντιων περικοπών δεν είναι ο ορθός τρόπος εφαρμογής αυτών και πρέπει να επανεξεταστεί. «Αυτό, σε συνδυασμό με την απουσία ικανής αποθήκευσης, εκσυχρονισμού του δικτύου διανομής κ.α. υποδομών, οδηγεί σε αύξηση των αβεβαιοτήτων και άρα του κόστους. Σε μια στιγμή μάλιστα που τα κόστη ανάπτυξης και κατασκευής έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που συνδέεται και με τις ζημιές που γράφουν οι εταιρείες της αιολικής βιομηχανίας στην Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Λαδακάκος.

Περικοπές ισχύος ΑΠΕ έως 5% ετησίως, δίχως αποζημίωση (επιπλέον περικοπές αποζημιώνονται) προβλέπονται από ευρωπαϊκή οδηγία η οποία έχει ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία. Προϋπόθεση για τις περικοπές είναι η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή να ξεπερνά το 50% στο ενεργειακό μείγμα.

Σήμερα ο ΑΔΜΗΕ προχωρά σε οριζόντιες και αναλογικές έκτακτες περικοπές, ως ένα προσωρινό μέτρο για την εξασφάλιση ευστάθειας του ηλεκτρικού συστήματος, κατά τις ημέρες που η παραγωγή ΑΠΕ είναι υψηλή και η ζήτηση χαμηλή, προκειμένου να διατηρείται χώρος στο ηλεκτρικό σύστημα και για τις θερμικές μονάδες ως εφεδρείες. Απαιτείται ωστόσο ένα μόνιμο Ρυθμιστικό Πλαίσιο Περικοπών για τις ΑΠΕ που θα θέτει το πλαίσιο των περικοπών «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής στο μέλλον με συγκεκριμένες παραμέτρους και διαφανή κριτήρια, το οποίο θα αναζητήσει η ομάδα εργασίας των ΑΔΜΗΕ - ΕΛΕΤΑΕΝ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης