Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Mytilineos: Πως θα πρασινίσει το Αλουμίνιο και θα ανταγωνιστεί τα περιθώρια της Norsk Ηydro- Η στρατηγική μετά το 2023

Mytilineos: Πως θα πρασινίσει το Αλουμίνιο και θα ανταγωνιστεί τα περιθώρια της Norsk Ηydro- Η στρατηγική μετά το 2023
Σύμφωνα με την έκθεση της CITI τα περιθώρια κέρδους της Μυτιληναίος στον κλάδο του αλουμινίου θα παραμείνουν κορυφαία ακόμη και μετά τη λήξη της συμφωνίας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στο τέλος του 2023, λόγω της σταδιακής αύξησης της τροφοδοσίας του κλάδου με ανανεώσιμη ενέργεια
Σχετικά Άρθρα

Στα 322 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν το 2023, έναντι 270 εκατ. ευρώ το 2022 τα EBIDTA του κλάδου αλουμινίου της Μυτιληναίος. Αυτό εκτιμά νέα έκθεση CITI η οποία μάλιστα συγκρίνει τον κλάδο μεταλλουργίας της Μυτιληναίος με την Norsk Hydro, επισημαίνοντας ότι θα την ξεπεράσει σε ότι αφορά το περιθώριο κέρδους.
Σύμφωνα με την έκθεση το «πρασίνισμα» του κλάδου αλουμινίου, το οποίο θα συντελεστεί τα δυο επόμενα χρόνια θα οδηγήσει σε «πράσινα» premiums, ενώ παράλληλα είναι μεταξύ των παραγόντων που συντελούν ώστε η Μυτιληναίος να αναδεικνύεται σε εταιρία με χαρακτηριστικά ESG, best-in-class.

Μάλιστα σύμφωνα με την έκθεση της CITI τα περιθώρια κέρδους της Μυτιληναίος στον κλάδο του αλουμινίου θα παραμείνουν κορυφαία ακόμη και μετά τη λήξη της συμφωνίας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στο τέλος του 2023, λόγω της σταδιακής αύξησης της τροφοδοσίας του κλάδου με ανανεώσιμη ενέργεια τόσο ίδιας παραγωγής όσο και παραγωγής τρίτων. Έτσι θα μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα του κλάδου και δίνοντας του τη δυνατότητα να επωφεληθεί από το premium του πράσινου αλουμινίου.

Πως θα ξεπεράσει τη Norsk Hydro που τροφοδοτείται με υδροηλεκτρικά

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση συγκρίνει τον κλάδο αλουμινίου της Μυτιληναίος με την Norsk Hydro σημειώνοντας ότι τα περιθώρια κέρδους της είναι πιθανόν να είναι υψηλότερα λόγω της δυναμικής αντιστάθμισης κινδύνου και τονίζει «Η δραστηριότητα αλουμινίου της Μυτιληναίος, συνεχίζει να αποδίδει περισσότερο σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, αφού πέραν των ενσωματωμένων δυνατοτήτων ανάπτυξης οι βασικοί παράγοντες διαφοροποίησης του κλάδου είναι:

Η ελκυστική στρατηγική αντιστάθμισης κινδύνου που οδηγεί σε καλύτερα περιθώρια κέρδους ακόμη και από ανταγωνιστικές εταιρίες της Ευρώπης οι οποίες βασίζονται στην υδροηλεκτρική ενέργεια.
Το συνεχές πρασίνισμα του μίγματος τροφοδοσίας με ενέργεια και η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές.

Η ανάπτυξη της παραγωγής ανακύκλωσης που θα συμβάλει στην ενσωμάτωση υψηλότερης δραστηριοποίησης στην κυκλική οικονομία και ταυτόχρονα στην επίτευξη καλύτερων περιθωρίων από τους ανταγωνιστές της.
Έτσι η έκθεση εκτιμά ότι το 2023 τα EBITDA από τον κλάδο αλουμινίου θα ανέλθουν σε 322 εκατομμύρια ευρώ, από 270 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ετήσια αύξηση των κερδών από αλουμίνιο σε μεγάλο βαθμό καθοδηγείται από τα οφέλη της προθεσμιακής πώλησης αλουμινίου σε υψηλότερη τιμή, ενώ το κόστος ενέργειας παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο. Επίσης ισχυρές προβλέπεται να είναι και οι ταμειακές ροές του κλάδου αλουμινίου και θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη του προγράμματος ανάπτυξης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όπως αναφέρει η έκθεση της CITI η Μυτιληναίος έχει καθιερώσει μια στρατηγική σταθερού περιθωρίου για τις δραστηριότητες αλουμινίου, και προβαίνει σε προθεσμιακές πωλήσεις της παραγωγής της στην κατάλληλη χρονική στιγμή. Αυτό αντανακλάται στις ελκυστικές τιμές που έχει «κλειδώσει» την παραγωγή του 2023.
Σε άλλο σημείο η έκθεση αναφέρει ότι η Μυτιληναίος προσφέρει περιθώρια κέρδους στον τομέα του αλουμινίου μεγαλύτερα από την Norsk Hydro, παρόλο που το 100% της παραγωγής της συγκεκριμένης εταιρίας βασίζεται σε ίδια παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που συνεπάγεται εγγενές πλεονέκτημα κόστους.

Ελκυστικά EBITDA και μετά το 2023

Σε ότι αφορά τέλος της λήξη στο τέλος του 2023 της συμφωνίας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας η έκθεση εκτιμά ότι «ενώ το κόστος ενέργειας θεωρητικά θα αυξηθεί, εκτιμούμε ότι το πιθανότερο είναι να παραμείνουν σταθερά τα περιθώρια κέρδους». Σημειώνει δε ότι παρά την πτώση των τιμών του αλουμινίου, τα περιθώρια spot έχουν βελτιωθεί δεδομένης της πτώσης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Ως εκ τούτου, η Μυτιληναίος έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να δημιουργεί ελκυστικά EBITDA και περιθώρια κέρδους στον κλάδο αλουμινίου, αν και τα περιθώρια του 2023 ενδέχεται να μην επαναληφθούν επί του παρόντος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης