Ενέργεια

Σύσταση κοινών ομάδων Κύπρου – Ισραήλ για φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό

Σύσταση κοινών ομάδων Κύπρου – Ισραήλ για φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό
Κατά τις συναντήσεις συζητήθηκε επίσης το ζήτημα του κοιτάσματος Αφροδίτη-Ισάι

Τη σύσταση κοινών ομάδων με αντικείμενο την ηλεκτρική διασύνδεση και την προώθηση της διμερούς συνεργασίας για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, τον Ιούλιο, αποφάσισαν οι Υπουργοί Ενέργειας Κύπρου και Ισραήλ Γιώργος Παπαναστασίου και Ισράελ Κατς, σε συνάντηση που είχαν στο Ισραήλ. Για το ζήτημα του κοιτάσματος Αφροδίτη-Ισάι, οι δύο Υπουργοί δεσμεύθηκαν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με στόχο να διευθετηθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Οι συναντήσεις των Υπουργών Ενέργειας Κύπρου και Ισραήλ ως επίσης και των αντιπροσωπειών που τους συνόδευαν, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του κ. Παπαναστασίου, που άρχισε χθες, ολοκληρώθηκαν σήμερα το απόγευμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι δύο Υπουργοί και οι αντιπροσωπείες που τους συνόδευαν συζήτησαν τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων Κύπρου-Ισραήλ, με στόχο οι δύο χώρες να υπογράψουν σχετική συμφωνία ενόψει της πραγματοποίησης της διεθνούς διάσκεψης για την προστασία του κλίματος (COP28) στο Ντουμπάι στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Όσον αφορά στη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, κατά την πρόσφατη κατ’ ιδίαν συνάντησή τους τον περασμένο μήνα στο Ισραήλ, οι δύο Υπουργοί Ενέργειας συζήτησαν το πλαίσιο της ενεργειακής διακρατικής περιφερειακής συνεργασίας ως προς την ανάπτυξη των υποδομών παραγωγής φυσικού αερίου, με έμφαση στην κυπριακή πρωτοβουλία, που θα καταστήσει δυνατή τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο, και ειδικότερα από κοιτάσματα του Ισραήλ προς στην Ευρώπη μέσω της Κύπρου.

Για το ειδικό αυτό ζήτημα, οι κ. Παπαναστασίου και Κατς αποφάσισαν να συσταθούν τον προσεχή Ιούλιο κοινές ομάδες εργασίας με αντικείμενο την ηλεκτρική διασύνδεση και την προώθηση της διμερούς συνεργασίας για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου.

Κατά τις συναντήσεις συζητήθηκε επίσης το ζήτημα του κοιτάσματος Αφροδίτη-Ισάι. Οι δύο Υπουργοί δεσμεύθηκαν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με στόχο να διευθετηθεί το θέμα έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Παπαναστασίου, μετά το πέρας των συναντήσεων, αφού ευχαρίστησε τον ισραηλινό ομόλογό του κ. Κατς για τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε στο Ισραήλ και για τις συναντήσεις «που ενδυνάμωσαν και εμβάθυναν τη συνεργασία των δύο χωρών, που βασίζεται σε κοινές αρχές και κοινά στρατηγικά συμφέροντα στον τομέα της ενέργειας», δήλωσε ότι συζήτησαν «για τον τρόπο με τον οποίον η παρούσα ενεργειακή κρίση τονίζει την ανάγκη ανεύρεσης εναλλακτικών ενεργειακών πηγών στον κόσμο, την ασφάλεια παροχής ενέργειας και την ενίσχυση των δικτύων παροχής».

Σημείωσε ότι αποφάσισα, «να προσδώσουμε περαιτέρω ώθηση στις συζητήσεις σε επίπεδο τεχνοκρατών προκειμένου να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος ενεργειακός διάδρομος στην Ανατολική Μεσόγειο». Ανέφερε περαιτέρω ότι «σε αυτό το πλαίσιο προωθούμε την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ισραήλ, καθώς και τον τρόπο με τον οποίον η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει πύλη του ισραηλινού φυσικού αερίου προς την αγορά της Ευρώπης».

Ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας και Υποδομών, Ισράελ Κατς, δήλωσε ότι «Ισραήλ και Κύπρος διατηρούν πολύχρονη συνεργασία και κοινό όραμα» και ότι «ο τομέας της ενέργειας, ιδιαίτερα μάλιστα αυτήν την περίοδο, αποτελεί τη βάση για την ενίσχυση των διμερών διακρατικών σχέσεων προκειμένου να πραγματωθεί το όραμα να καταστεί το Ισραήλ ενεργειακή γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, που παράλληλα θα ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα».

Συνεχίζοντας είπε ότι «η Κύπρος αποτελεί εταίρο-κλειδί για την πραγμάτωση αυτού του οράματος», ευχαριστώντας τον κ. Παπαναστασίου «για την ειλικρινή της βούληση να εμβαθυνθούν οι σχέσεις Ισραήλ-Κύπρου και να προωθηθούν οι κοινοί μας σχεδιασμοί στους τομείς του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού».


Πηγή: ΚΥΠΕ

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης