Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Κριτήρια για τις περικοπές λειτουργίας των ΑΠΕ και όχι οριζόντιες διακοπές

Κριτήρια για τις περικοπές λειτουργίας των ΑΠΕ και όχι οριζόντιες διακοπές
Τι ζήτησε ο Λαδακάκος - Τι ανέφερε ο Μανουσάκης
Σχετικά Άρθρα
Το ζήτημα της διακοπής της λειτουργίας των ΑΠΕ τέθηκε κατά την χθεσινή πανηγυρική εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ, ημέρα της αιολικής ενέργειας.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της κ. Π.Λαδακάκος , δεν είναι ο ορθός ο τρόπος οριζόντιας περικοπής των αιολικών στα πλαίσια εξασφάλισης της ευστάθειας του συστήματος.
Αυτό δημιουργεί νέες αβεβαιότητες στις επιχειρήσεις και παράλληλα αυξάνεται το κόστος. Κατά συνέπεια ο τρόπος παρέμβασης στην αγορά θα πρέπει να αλλάξει.

Κλείνοντας τις ομιλίες ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μανούσος Μανουσάκης αναφέρθηκε στην προετοιμασία με ομάδα εργασίας, ενός νέου πλαισίου που θα δημιουργήσει κριτήρια για το πως θα γίνονται οι περικοπές στις αιολικές μονάδες. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ ξεκινά μια σοβαρή συζήτηση με στόχο να προετοιμάσει απο κοινού με την ΕΛΕΤΑΕΝ μια ομάδα κριτηρίων, με βάση τα οποία θα επιλέγονται οι μονάδες που θα διακόπτουν την λειτουργία τους από την πλευρά των ΑΠΕ, ώστε να εξασφαλίζεται εγκαίρως η σταθεροποίηση.

Πανευρωπαϊκό πρόβλημα

Το πρόβλημα που αποτελεί πανευρωπαϊκό ζήτημα έχει κάνει την εμφανισή του και στην ελληνική αγορά με μηδενικές τιμές να εμφανίζονται στο σύστημα, λόγω της μείωσης ζήτησης και της υπερπροσφοράς από πλευράς ΑΠΕ. Αντιμετωπίστηκε με επιτυχία για την περίοδο του Πάσχα, ώστε να μην σημειωθούν διακοπές ρεύματος, αλλά είναι μπροστά μας, όπως και σε όλη την Ευρώπη. Ενδεικτικά το WEN έγραφε την περασμένη Παρασκευή 9 Ιουνίου, όπως ανέφερε στο Montel  ο Oleksandr Prokhorov, οικονομικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Βεστφαλίας:  «Δεν είναι ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Συμβαίνει μόνο λόγω των απαρχαιωμένων σχεδίων. Όσο περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουμε, τόσο πιο ευάλωτοι είμαστε», προσθέτοντας ότι, η αγορά πρέπει να επανασχεδιαστεί για να επιτρέψει μια βιώσιμη και αυτορυθμιζόμενη, πιο ευέλικτη λειτουργία. Ο σχεδιασμός της αγοράς είναι ελαττωματικός αυτή τη στιγμή και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ενεργειακής μετάβασης.

Παράλληλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενέργειας συμφώνησαν να κατεβάσουν το αρνητικό όριο τιμής (κατώφλι) που προκαλεί μια δεύτερη δημοπρασία για την επόμενη ημέρα στα -500 ευρώ/MWh, ανακοίνωσαν χθες (12/6) οι Διαχειριστές των Ευρωπαϊκών Αγορών Ηλεκτρισμού (ΝΕΜΟ). Πρόκειται για ένα πλαίσιο στο οποίο δεν υπάγεται η ελληνική αγορά, αλλά έχει να κάνει με την αντιμετώπσιση των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών του προβλήματος των αρνητικών πλεόν και όχι μηδενικών τιμών.

Έμφαση στα Υπεράκτια

Από την πλευρά του πάντως ο κ. Λαδακάκος επισήμανε ότι οι προθέσεις της Πολιτείας είναι οι καλύτερες από ποτέ, αλλά αυτό δεν αρκεί. Ο στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία μιας εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας και η μακροχρόνια ανάπτυξη των Υπερακτίων Αιολικών για την συνέχεια.

Σχολιάζοντας το πρόβλημα  των αρνητικών τιμών κορυφαίος παράγοντας της αγοράς, είπε ότι η λύση που θα δοθεί από την αποθήκευση μπορεί να υλοποιηθεί και σε χρονικό ορίζοντα 1,5-2 ετών.

Ο κ. Μανουσάκης πάντως αναφερόμενος σε όσα είπε προηγουμένως ο κ. Λαναδακάκος σε σχέση με την στροφή των νέων αιτήσεων στα φωτοβολταϊκά έναντι των αιολικών, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει τελικά ισορροπία μεταξύ των δυο κλάδων. Παράλληλα τόνισε για μια ακόμα φορά ότι το πρόβλημα στο σύστημα δεν είναι η ανάπτυξη του δικτύου, αλλά η επιτάχυνση της διασυνδεσιμότητας των ΑΠΕ για να υπάρξει ικανή απορρόφηση.

Eπίσης ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ χαρακτήρισε εθνικό θέμα την ανάπτυξη των υπερακτίων, ζητώντας επιτάχυνση του θεσμικού πλαισίου για να καλυφθεί η μεγάλη επενδυτική ζήτηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης